Notebook-Netbook

Pomama za Apple iPadom

Prošle sedmice je iPad pušten u slobodni prodaju – samo u SAD. Evropa će pričekati još malo. Veći od iPhonea, elegantniji od laptopa – tako se opisuje novo Appleovo čudo za kojim već vlada ogromno interesovanje.

„Već sam kupio jedan. Baš je kul i hteo sam da ga imam u rukama“, kaže jedan Amerikanac izlazeći iz prodavnice. „Naručio sam iPad zato što mi je iPhone premali… ja sam star i ne vidim više tako dobro, pa sam hteo nešto veće“, objašnjava drugi.

Interesovanje za iPadom je ogromno – još od kako je direktor Applea Stiv Džobs predstavio novo čudo pre dva meseca. Svi koji su hteli najnoviji krik tehnologije odmah – otišli su u SAD ili naručili iPad, sa obzirom da u evropske zemlje u slobodnu prodaju stiže tek krajem meseca.

„Analize pokazuju da će samo u prvoj godini biti prodato možda i cela tri miliona iPadova. Već sada je naručeno 200.000 komada“, tvrdi Barat Rao sa Univerziteta u Njujorku. On je ubeđen u uspeh iPada. A tome u prilog govore i redovi ispred prodajnih mesta Applea koji su nastali prošle sedmice u SAD. Čini se da cena od 500 do 800 dolara nije previsoka za mušterije.

Pun pogodak za Apple, kaže Rao: „I drugi proizvođači bi hteli da uđu na to tržište, ali Epl već ima svoje kupce koji će se teško odlučiti da probaju nešto novo. Osim ako to novo ne bude zaista nešto posebno.“

Udarac izdavačkoj industriji?

Radost jednog od prvih kupaca novog krika tehnikeBildunterschrift: Radost jednog od prvih kupaca novog krika tehnike

Ali Apple sada nije zadao udarac samo svojoj osnovnoj konkurenciji. Kako je jedna od specijalnosti iPada prikazivanje elektronskih knjiga ili novina, ugrožena može da bude i industrija knjiga.

„Štampane knjige čitamo u krevetu, u omiljenoj fotelji ili napolju – u parku. To je lepota. Ali iPad je prvi uređaj sa kojim je moguće postići isti doživljaj kao sa pravom knjigom“, objašnjava Vejd Slitkin, softverski inženjer.

Baterija iPada može da drži deset sati – to je ogroman napredak s obzirom na performanse uređaja. iPad izgleda kao prava tabla za pisanje – debela samo 13 milimetara, a teška manje od 700 grama. Tač skrin ekran ima dijagonalu od 25 santimetara, a priključenija su: blu tut, mikrofon, zvučnik, čak i kompas. Memorija ide do neverovatna 64 gigabajta. (dw)

Leave a Reply