Notebook-Netbook

Prodaja Apple iPada nadmašila sva predviđanja

Prema nekim prvim rezultatima i procenama, početna prodaja Apple iPad tableta  mogla bi da dostigne 700.000 jedinica. Neke ranije analize ukazivale su na mogući plasman od 200.000 do 300.000 primeraka, dok su neki drugi analitičari predviđali da će biti prodato  od 300.000 do 400.000 iPadova.

Apple iPadProdaja iPada krenula je 3. aprila, privlačeći masu kupaca u Apple prodavnice  širom SAD, što je podsećalo na groznicu koja ja vladala kada se 2007. godine pojavio iPhone.

Prema analizama nekih agencija, redovi sirped nekoliko praćenih prodavnica bili su duži od očekivanih, ali Apple je u prodavnicama  imao iPad na raspolaganju i krajem dana, što govori da se kompanija dobro spremila i  proizvela dovoljno tableta kako bi odgovorila na početnu uvećanu  potražnji.

Model od 16 gigabajta prodaje se po ceni od 499 dolara. Ovaj proizvod je pokušaj Applea da tablet računare pretvori u popularne potrošačke naprave, što njegovim suparnicima poput Microsofta ranije nije uspelo, ali i oni spremaju sopstvene kontraproizvode. iPad je nadgradnja na uspehe Appleova iPhonea i iPoda, a trebao bi da zauzme mesto između smartphonea i laptop računara.

Apple se nada da će dizajn novog proizvoda biti dovoljno primamljiv da bi kupci bili spremni  da plate više nego za jeftinije  i moćnije laptop računare. Sam Steve Jobs se prvoga dana prodaje pojavio u Applea prodavnici  u njegovom rodnom Palo Altu, u Kaliforniji, komentarišući iPad sa kupcima, dok je šef prodaje Applea, Ron Johnson, bio je u Apple prodavnici na Petoj aveniji u New Yorku.

Apple bi prena menik procenama mogao da plasira oko 5  miliona primeraka iPada u prvih 12 meseci, što je nešto manje u poređenju sa 6,1 miliona iPhona prodatih u prvoj godini, procene govore da bi puna prodaja tokom jedne kalendarske godine globalno mogla da dostigne preko 7 miliona komada.

Sam Apple nije objavio podatke o prodaji prvog vikenda, a njegova portparokla je odbila da komentariše procene tržišnih analitičara. Proizvod je zasad u prodaji samo u SAD-u, a uskoro se očekuje u još devet zemalja.

Leave a Reply