Notebook-Netbook

Prvi laptop za masovno tržište slavi 25. godišnjicu – Toshiba T1100

Sredinom davnih 80-tih, kada je personalni računar još bio u pionirskoj fazi razvoja, Toshiba je prva ponudila laptop za masovno tržište, model T1100, čime je označila novu eru u inovacijama u oblasti prenosnih računara, koja traje i danas.

Predstavljen 1985. godine, model T1100 je težio 4 kilograma i imao najmoderniji (za to vreme) Intel 80C88 procesor na 4.77 MHz, flopi disk od 720 kilobajta i 3,5 inča (prvi na masovnom tržištu personalnih računara) za čuvanje podataka, i RAM memoriju od 512 kilobajta. Operativni sistem je bio MS-DOS 2.11, što je značilo da zahteva kompatibilnost sa IBM PC softverom.

I kod prethodnika modernih laptopova se vodilo računa o mobilnom aspektu, tako da su dimenzije Toshiba T1100 iznosile 31cm širine, 30cm dubine i 6,6cm visine. Jedna od najimpresivnih karakteristika ovog laptopa bio je čist, pregledan crno-beli ekran veličine 9,1 sa 4,7 inča i rezolucijom od 640×200 piksela. Laptop je takođe nudio mogućnost konekcije sa opcionim 14.4kbps modemom. Njegova cena je iznosila više od 5.000 dolara kad je lansiran.

T1100 je bio prvi u nizu brojnih laptopova koji su Toshibu pozicionirali kao lidera na tržištu u pogledu razvoja lakih i lako pokretnih mobilnih računara, kombinujući vrhunske specifikacije i karakteristike kako bi korisnici imali potpuno funkcionalan PC bez obzira gde se nalaze.

Danas, kao potvrda visokih standarda i kvaliteta Toshibe, kompanija je predstavila program Garancija bez obzira na sve, koji korisnicima laptopova daje dodatni stepen zadovoljstva, zaštite i slobode. Kao što već znate, ovaj program obuhvata ’’Garanciju zadovoljstva’’, ’’Pokriće slučajne štete’’ ’’Pokriće krađe’’ i ’’Osiguranje od nezaposlenosti’’.

Za više informacija o Toshiba T1100, posetite http://laptops.toshiba.com/about/history-of-innovation.

Leave a Reply