Notebook-Netbook

Tastatura koja tipkanjem može da napaja laptop

Australijski naučnici otkrili su kako sačuvati energiju koju proizvodimo kada tipkamo na tastaturi laptopa i kako je iskoristiti za napajanje samog uređaja. Tajna je u piezoelektricitetu, tj. sposobnosti određenih kristala da stvaraju elektricitet dok su izloženi mehaničkom pritisku.

Za napajanje laptopa potrebno je razviti tanju prevlaku materijala koji ima karakteristike piezoelektriciteta što je ipak moguće uz pomoć nanotehnologije. Prevlaka bi bila tako tanka da bi se njome bez problema mogli premazati pojedini elektronski delovi koji bi se potom ugrađivali u uređaje ili druge predmete.

„Piezoelektricitet možemo koristiti u cipelama kako bi se hodanjem punili mobilni telefon ili u tastaturama za napajanje laptopa ili čak iskoristiti krvni pritisak za napajanje pejsmejkera. Možemo stvoriti bateriju koja traje večno”, objašnjava Dr. Madhu Bhaskaran u stručnom časopisu Advanced Functional Materials.

Naučnici takođe razmišljaju o načinima premazivanja ekrana osetljivih na dodir piezoelektricitetnom prevlakom kako bi se iskoristio rad prstiju po ekranu. Pogledajte što Dr. Madhu Bhaskaran kaže o razvoju večnih baterija.

4 thoughts on “Tastatura koja tipkanjem može da napaja laptop

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Odavno je i svima znano: najvece istine i ideje su ujedno i najprostije.

  Ali oprez:

  1) u tekstu nema podataka o iznosu mehanicke energije tipkanja i dobijene piezoelektricne energije; i

  2) ne mozemo, u principu, stvoriti “bateriju” koja traje vecno.

 2. vuk petrović

  Odlična ideja samo treba treba naći tipkačicu u Zagrebu da nam odtipka po tastaturi, jer mi u Beogradu imamo daktilografa koji sve može da otkuca.

 3. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Ako se trazi dlaka u jajetu, onda se u Pravopisu srpskohrvatskog knjizevnog jezika iz 1960. godine ne mogu naci reci “tastatura”, “tastovanje” i “tipkanje”. Zato se nalaze reci “daktilogram”(?), “daktilograf”, daktilografija” i “daktilografkinja”, ali ne i “tipkacica”.

  Pitanje: kako bi se adekvatno nazvalo lice koje tastuje, koristi tastere, tastaturu?

  A o upotrebi engleske reci “laptop” umesto “prenosni racunar (kompjuter)”, nekom drugom prilikom.

 4. Redakcija Post author

  Dejane nađite malo svežiji rečnik, ovaj iz 60-tih godina prošlog veka malo je bajat ;)

Leave a Reply