Notebook-Netbook

Toshiba L300-2C6 notebook

Prenosni računara ima mnogo, i naravno – svi dolaze uglavnom sa garancijom od godine dana, ili čak dve – najčešće po doplati. Toshiba je po tom pitanju napravila iskorak i ponudila garanciju kakvu niko drugi ne nudi.

Teško je započeti opis bilo kog Toshibinog notebooka, a da se ne spomene „No matter What“ garancija. Kvaliteta račuanra je opipljiv – kućište, šarke, krutost tastature… Ali pouzdanost se može uvideti tek iz retkih statističkih izveštaja, koji po pravilu ne zadiru u modele. Nama krajnjim korisnicima dakle ostaje tek garancija, kao nekakav pokazatelj pouzdanosti računara. A ovde Toshiba jednostavno nema konkurenciju, jer vam garantuje 100% zadovoljstvo sa notebookom, garantuje vam zamenu u slučaju oštećenja (na primer, ukoliko vam padne na pod), osigurava vas od “lopova”, te po novome i od gubitka posla. Sasvim je sigurno: nikada nismo čuli za slične garantne uslove, a prilično je verovatno da bolju garanciju bar za sada niko neće ponuditi.

Jer performanse, uz dužno poštovanje prema naprednim korisnicima – ipak ne bi trebale biti prioritet kod kupovine laptopa. Radi li Core 2 Duo na 2 GHz, ili 2.4 GHz – razlika je samo u ceni, i zagrevanju – a ovde vredi da je manje zapravo više. Vratimo se na Toshibu L300-2C6. Prvi utisak je vrlo dobar: kućište je robusno, tastatura ima dobar raspored tastera, dok je ekran reflektivan, što podiže utisak kontrasta i boja. Dopao nam se i finiš kućišta računara, sa tankim talasastim dekorativnim linijama.

Specifikacije su prilično standardne: 2.10 GHz dvojezgreni Intel Core 2 Duo procesor, 250 GB disk, 15.4“ ekran sa 1280 x 800 rezolucijom, dvoslojni DVD snimač… Ali, pažnju privlači raskošnih 4 GB radne memorije, te Windows Vista Home Premium operativni sistem. Takođe, dopao nam se sigurnosni softver za prepoznavanje lica, koji naravno koristi ugrađenu web kameru.

U praksi, računalo radi izvrsno. Disk je vrti na 5.400 o/min i spada među brže, što se lepo vidi na Visti, koja radi prilično živahno. Rad sa računarom je ugodan, zahvaljujući izdašnoj tastaturi, te fino kliznom i preciznom touchpadu, pa nije nužno odmah kupovati miša. Performanse su izvrsne, osim u slučaju ukoliko se poželite igrati. Ukoliko vam igre nisu prioritet, L300 vam može sasvim fino poslužiti i kao jedini računar u kući. Sa obzirom na osobine, garanciju i ukupan utisak, Toshiba svakako spada među trenutno najpoželjnije prenosne računare. (M-San)

Leave a Reply