Notebook-Netbook

Toshiba Portege R500 na Severnom polu

Kada je režiser dokumentarnih filmova i putopisac Petr Horky krenuo na putovanje na Severni pol, bilo mu je potrebno nešto vise od veština za preživljavanje da bi prešao 150 km opasnog terena.

Petr Horky i Miroslav Jakes su u martu 2008. godine krenuli put Severnog pola da bi istražili efekte klimatskih promena na Arktiku. Posle dvanaest godina snimanja dokumentaraca na raznim opasni lokacijama širom sveta, Petr je navikao na rad u ekstremnim uslovima. Međutim, ekspedicija na Severni pol bila je jedna od najtežih.


Imajući u vidu da ih je čekalo pešačenje preko kilometara snega i tankog leda na temperaturama od minus 45°, tim je morao mentalno i fizički da se pripremi za izazove, ali i da se uveri da je oprema dovoljna prenosiva za nošenje i da će izdržati zahtevne uslove. Toshiba Portege R500 superprensoni laptop računar izabran je za ekspediciju i korišćen za skladištenje vitalnih informacija sa pešačenja.

LAGAN

Sa ograničenjem tereta od samo 65 kg po osobi, tim je morao pažljivo da izabere opremu, budući da ih je očekivalo pešačenje od 150 km do najsevernije tačke na Zemlji. Sa najlakšim okvirom na svetu (samo 779 g), Portege R500 bio je idealan laptop računar za put. U takvom okruženju, prenosivost je od ključne važnosti: „Kada sve nosite sami, morate dobro da preračunate svaki kilogram– tezina Portege R500 laptop računara je njegova najveća prednost“, priseća se Petr.

OTPORAN

Portege R500 je dizajniran za prenosivost. Međutim, Petr je tražio ne samo lagan laptop računar, već i otporan. U jednom momentu, Petr je pao dok je prelazio toros, veliko parče leda, i to na svoj ranac u kojem se nalazio R500. „Pretpostavljao sam da će se razbiti“, objašnjava Petr. „Međutim, R500 ostao je potpuno funkcionalan.“ Sa samo dve male pukotine na kućištu, Petr je koristio laptop računar do kraja putovanja.

NEUNIŠTIV

Tokom putovanja, Petr i Miroslav bili su izloženi nekim od najekstremnijih uslova na planeti, uključujući opasno niske temperature od minus 45°. U ovakvom okruženju morate imati pouzdanu opremu koja može da podnese takve uslove. Portege R500 je opet opravdao očekivanja, tako sto je omogućio timu da zabeleži geografske promene preko slika i snimljenog dnevnika. Video snimci na ekspediciji napravljeni su pomoću Toshiba Gigashot kamkordera visoke definicije.

„Temperature od minus 45° mogu bit neumoljive – čak se i moja votka delimično smrzla!” objašnjava Petr. „Morate imati pouzdanu elektronsku opremu, a sa svojom SSD memorijom, Portege R500 je bio idealan kandidat.“

R500 koristi inovativnu solid state jedinicu (SSD) – koja za razliku od čvrstog diska nema pokretne delove. SSD je takođe smanjila potrošnju energije R500. „Preuzimao sam svoje slike sa samo dve baterije čak i na Severnom polu.“

Iako je tek osvojio Severni pol, Petr već planira novu avanturu – prelazak Grenlanda i dolazak na Južni pol sa obale, tokom koje ponovo planira da koristi Toshiba Portege R500.

Leave a Reply