Notebook-Netbook

Toshiba T1100 laptop iz 1985. osvojio prestižno priznanje IEEE Milestone

Toshiba je objavila danas da je Toshiba T1100 laptop PC ove kompanije, koji se u prodaji u Evropi našao 1985, dobio sertifikat kao velika inovacija u okviru programa IEEE Milestone. Ovaj model je nagrađen zbog svog izuzetnog doprinosa razvoju laptop računara.

IEEE-Institut inženjera elektrotehnike i elektronike, vodeća svetska profesionalna asocijacija koja okuplja inženjere elektrotethnike i elektronike, pokrenula je program Milestones 1983. godine, sa ciljem da nagrađuje važna istorijska dostignuća. Do sada je podeljeno oko 140 nagrada u okviru ovog programa širom sveta. Ovo je za kompaniju Toshiba druga nagrada ove asocijacije, nakon nagrade za JW-10 procesor teksta na japanskom jeziku 2008. godine.

t1100

Toshiba je počela razvoj IBM laptop PC-ja kompatibilnog sa personalnim računarima 1984. godine, kada je IBM oprema kompatibilna sa personalnim računarima bila standard za stone računare. Lansiran u Evropi 1985, model T1100 je direktno uticao i dao veliki doprinos pojavi i potonjem razvoju tržišta laptop PC-ja. T1100 je nudio LCD displej visoke rezolucije i flopi disk drajv od 3,5 inča radi smanjenja ukupnog gabarita. Tada najnoviji softer za kontrolu napajanja strujom pomagao je da baterija traje do osam sati*1. I pored svih ovih karakteristika, model T1100 je bio težak samo 4,1 kg.

Početkom 80-tih godina prošlog veka, stoni računari su obično bili postavljeni na određenim stolovima za kojima su korisnici radili. T1100 je imao odličan prijem na tržištu zahvaljujući svojoj mobilnosti, tako da je samo prve godine prodato 10.000 jedinica, uglavnom u Evropi. Toshiba je 1986. godine lansirala model T3100, koji je imao hard disk drajv, po prvi put na svetu*2 ugrađen u jedan laptop PC, kao i CPU visokih performansi koji se prethodno koristio samo kod stonih računara. Na osnovu ovih uspeha, Toshiba je nastavila da proširuje asortiman laptop računara i počela da ih distribuira i u Sjedinjenim Državama i Japanu. Toshibini laptop računari, uključujući model T1100, konstantno su predvodili PC tržište, promovišući pojavu i razvoj industrije delova za prenosivu opremu i dajući veliki doprinos razvoju informatičkog društva.

Toshiba će prikazati model T1100 na stalnoj izložbi, zajedno sa plaketom za nagradu IEEE Milestone, u novom Toshibinom muzeju nauke u Kavasakiju, koji će biti ponovo otvoren početkom 2014. godine.

Leave a Reply