Notebook-Netbook

ViewSonic ViewPad 7

O popularnosti tablet računara suvišno je govoriti – oni iz dana u dan kidaju sve veći deo kolača netbook i notbook računarima. Filozofija je jednostavna – tablet mašine mogu sve što i obični računari, a pritom još donose i daleko viši stepen mobilnosti. To se najbolje može videti kod ViewPad 7 modela koga je ViewSonic namenio ultra dinamičnim osoboma i svima koji traže pocket računar sposoban da odgovori na sve zadatke koji se postave ispred njega.

Led je probijen lansiranjem iPada a Apple je u međuvremenu izbacio i iPad 2. Ni drugi proizvođači nisu sedeli skršenih ruku pa je konkurencija ponudila svoje pandane. Najozbiljniji takmac je svakako Samsungov Galaxy Tab a uskoro će nam se pojaviti i prvi tableti na Androidu 3.0. U međuvremenu, pojavilo se niz povoljnijih tableta među kojima je i ViewSonicov model ViewPad 7.

Težak je 374 grama

Iz naziva modela nije teško zaključiti da se radi o 7-inčnom tabletu rezolucije 800 x 480 piksela. Isti je osetljiv na dodir i donosi full Multi-Touch kontrole. Napravljen je od kvalitetne plastike i baziran je na ARM11 procesoru koji radi na taktu od 600MHz. U sprezi sa 512MB radne memorije pomenuti procesor je u stanju da obezbedi veoma dobre performanse, bilo da je reč o multimediji ili svakodnevnom obavljanju poslova. U ruci leži savršeno, mada je nešto zahtevniji za održavanje, ali generalno gledano to je boljka svih tableta.

Od konekcija zatičemo WiFi i Bluetooth vezu, a ono što je posebno zanimljivo je da ovaj model ima i GPS. Sa njime čak možete i telefonirati, ali i maksimalno uživati u svim vrstama pokretnih sadržaja. Kvalitet prikaza slike je dobar, mada ne može reći da je baš najsjajni jer poneke akcione scene u novim naslovima nisu baš kristalno jasne kada se tablet izloži sunčevim zracima, ali to se javlja samo u situacijama kada je u pitanju DiVX format.

Procesor radi na svega 600 MHz pa igre ponekad znaju da “koče”

Tablet nosi 3.5G Android u verziji 2.2 za koji možemo reći da je daleko bolje ispeglan u odnosu na prethodnika, koji je bio pun bagova. Tokom druženja nismo uočili nikakve propuste, a veliki broj aplikacija se gotovo trenutno startovao i bez većih zadrški odrađivao postavljene zadatke.

Ne podržava Flash 10.1

Što se tiče grafičkog okruženja nismo primetili neke korenite promene, osim par sitnica koje su više kozmetičke prirode. Zapravo najinteresantnija stvar je prisustvo Google Market aplikacije, koju je Google do sada dao samo malom broju tableta. Sve u svemu reč je o vrhunskom tabletu sa kojim ćete osetiti maksimalan komfor u pokretu i koji vas nikada neće izneveriti. Sa autonomijom od 6 radnih časova bez potrebe da ga stavite na punjač sifurni smo da ćete osetiti svet na dlanu. Topla preporuka za predstojeće vruće dane!

Cena: 42.190 dinara

Mobitech

 

Leave a Reply