Notebook-Netbook

Zabrana prodaje iPada i iPhone-a u Nemačkoj?

Kompanija Motorola Mobility dobila je preliminarnu presudu u patentnom sporu protiv Apple u Nemačkoj koja bi mogla rezultirati zabranom prodaje iPada i iPhonea u toj zemlji.

Sud u Mannheimu ocenio je da je Apple-ova evropska kancelarija  sa sedištem u Irskoj, Apple Sales International, mora prestati prodavati uređaje koji se kose sa određenim Motorolinim patentima. Sa obzirom da se jedna od presuda odnosi i na patent vezan za GPRS tehnologiju, to bi moglo značiti zabranu prodaje svih Apple proizvoda koji koriste tu tehnologiju.

Međutim, ni Motorola se neće svim silama truditi da “uteruje pravdu” u ovom slučaju, jer za sprovođenje zabrane Appleovih uređaja moraju dati polog od čak 100 miliona evra. zato Motorola već neko vreme pregovara sa Appleom o uslovima licenciranja spornih tehnologija, kako bi se pronašlo neko razumno rešenje u korist obe kompanije.

Sa druge strane, Apple ne misli tek tako da bude “poražen”, pa su njegovi advokati već najavili žalbu na presudu regionalnog suda u Mannheimu. Dok viša sudska instanca ne potvrdi zaključke regionalnog suda, Appleovi najpoznatiji proizvodi će i dalje biti dostupni u nemačkim prodavnicama.

Leave a Reply