Hardware

Nova AMD FirePro W9100 grafička kartica prva sa 16GB GDDR5 ultra brze memorije

Nova AMD FirePro™ W9100 grafička kartica prva u industriji donosi 16GB GDDR5 ultra brze memorije, preko 2 TFLOPS računarskih performansi u dvostrukoj preciznosti, i 4K multi-displej podršku koja je profesionalcima potrebna za pomeranje granica onoga šta je danas moguće.

AMD je danas lansirao AMD FirePro™ W9100 profesionalnu grafičku karticu dizajniranu za narednu generaciju 4K radnih stanica akcelerisanih OpenCL™-om (Open Computing Language). Sa najmodernijom grafikom, sa i do 2,62 TFLOPS industrijski vodeće GPU računarske snage1 u izračunavanju dvostruke preciznosti i sposobnostima multi-monitorskih konfiguracijama monitora ultra-visoke rezoluciji (4K), profesionalci u video obradi, dizajnu i inženjerstvu sada mogu obavljati svoje poslove sa u potpunosti novim nivoom detalja, brzine, odzivnosti i kreativnosti.

amd-firepro-9100

Sada, prvi put u industriji sa 16GB ultra brze GDDR5 memorije korisnici radnih stanica mogu na efikasan način obavljati više poslova na i do šest 4K monitora2, u mogućnosti su da učitaju ogromne sklopove i strukture podataka i da s njima efikasno manipulišu, da edituju, vrše korekciju boja i kreiraju veći broj slojeva sa većim brojem efekata na 4K video projektima, i sve to u realnom vremenu. Pokretan najnovijom AMD Graphics Core Next arhitekturom, AMD FirePro W9100 kreativnim profesionalcima pruža super računarsku klasu performansi u samo jednom GPU-u.

“Sada je momenat kada su 4K displeji postali rasprostranjeniji i pristupačniji,” kaže Met Skiner (Matt Skynner), korporativni potpredsednik i generalni menadžer AMD Grafike. “Vidimo da sve više aplikacija zahteva podršku za sve većom količinom memorije u nastojanju pomeranja granica u produkciji i renderingu 4K videa u realnom vremenu. AMD je u pravom momentu pružio pravi proizvod za ispunjavanje ovih potreba – novu AMD FirePro W9100 profesionalnu grafičku karticu – dizajniranu za najzahtevnije poslove na narednoj generaciji radnih stanica. Kao, u ovom trenutku, najmoćnija AMD-ova profesionalna grafička kartica, AMD FirePro W9100 pruža najmoćnije grafičke performanse, vodeću u industriji računarsku snagu u jednom GPU-u, i prva je u industriji koja je opremljena sa 16GB GDDR5 ultra brze memorije – grafička kartica sa najvećim frejm baferom ikada napravljena. Sa takvim super računarskim performansama, profesionalci su u prilici da rade na najkompleksnijim inženjerskim i kreativnim projektima u ultra-visokim rezolucijama, što im pomaže u praćenju i najmanjih detalja.”

“Naši kupci će brzo uvideti potencijal koji AMD FirePro W9100 donosi – to je impresivno moćna grafička kartica za hvatanje u koštac sa najkompleksnijim inženjerskim i kreativnim projektima,” kaže Džef Vud (Jeff Wood), potpredsednik, Globalnog Produkt Menadžmenta, Poslovne Jedinice Komercijalnih Rešenja, u HP-u. “Veoma nam je drago što je AMD uskladio FirePro W9100 sa HP-ovim partnerskim programom Testiranja i Sertifikacije za HP Z820 i HP Z620 radne stanice i učinio ovu karticu dostupnom kupcima i proizvođačima u integracionom kanalu.”

“AMD FirePro W9100 sa OpenCL podrškom za „DaVinci Resolve“ je od izuzetne važnosti za naše kupce jer su u mogućnosti da na najbrži mogući način obrađuju njihove fotografije i na njih primenjuju brojne efekte,” kaže Den Mej (Dan May), predsednik, Blackmagic Design-a. “AMD FirePro W9100 je sjajna kartica sa 16GB memorije i GPU snagom koja je u stanju da podrži veliki broj gradijenata, zamućenja i drugih efekata u obradi UltraHD materijala. Mi smo veoma uzbuđeni rezultatima koje AMD FirePro W9100 i OpenCL pružaju „DaVinci Resolve“ korisnicima za kreativnu umetnost bez ograničenja.”

“Mi u Taylor James-u, smo u prilici da radimo na nekim veoma zahtevnim scenama koje konstantno stavljaju na test naše hardverske platforme,” kažedejvid Dejvid Vortli (David Wortley), Tehnički Direktor, u Taylor James-u. “U našim laboratorijskim testovima, uzeli smo neke od naših najtežih poslova za koje je prethodno bilo potrebno isključiti teksture i osvetlanje kako bi se postigle upotrebljive performanse. Sa AMD FirePro W9100 grafičkom karticom na našim testovima, bili smo u stanju da našim 3ds Max projekitma učitamo sve naše podatke zajedno sa svim senkama u realnom vremenu i svim realističnim materijalima. To ranije nikada nije bilo moguće. Pored toga, OpenCL sa VRay RT-em pruža efikasne performanse tako da smo bili u stanju da dobijemo gotovo momentalne rezultate komozicija snimaka koji uključuju veliku količinu CAD podataka.”

“Dell i AMD veruju u pružanje vrhunskih performansi i računarske snage profesionalcima za ostvarivanje njihovih projekata od najviše važnosti putem Dell Precision radnih stanica i AMD FirePro profesionalne grafike,” kaže Endi Rodis (Andy Rhodes), izvršni direktor, Dell Precision radnih stanica. “Uočili smo povećanje u poslovima ultra visoke definicije i broja novih aplikacija baziranih na OpenCL-u, te smo zbog toga obratili pažnju na to šta nudi AMD FirePro W9100, koji je dizajniran da pruži ultimativno 4K iskustvo za narednu generaciju radnih stanica, koja stiže kasnije tokom ove godine. Kombinovanjem Dell Precision radnih stanica sa AMD FirePro W9100 grafikom i Dell UltraSharp 4K displejima, kreativni i inenjerski profesionalci će imati alate za rad u 4K multi-displej okruženjima i ostvarivaće rezultate koje žele.”

“EnSight korisnici zahtevaju moćnu grafiku kako bi mogli savladati kompleksnost modela velikih razmera svakodnevno neophodnih u konačnoj analizi elemenata, računarskoj dinamici fluida i medicinskoj MRI vizuelizaciji,” kaže Derin MekKinis (Darin McKinnis), Potpredsednik, Prodaje i Marketinga, u CEI. “CEI-u je zadovoljstvo što uspešno nastavlja saradnju sa AMD-om – AMD FirePro W9100 ne samo što ispunjava sve naše testove validacije, već našim kupcima nudi i jedinstvenu sposobnost povezivanja velikog broja displeja.”

Kako bi se ispunili svi zahtevi za 4K produkciju u realnom vremenu, AMD FirePro Ultra Radna Stanica je kreirana u skladu sa informacijama dobijenim od strane svih industrijskih lidera kako bi se na tržište donele singl- i multi-GPU konfiguracije bazirane na novoj AMD FirePro W9100 grafici sposobnim da ispune zahteve svih računarski zahtevnih aplikacija. Proizvođači radnih stanica koji su dali svoju podršku uključuju: Armari Ltd., BOXX Technologies, Colfax, LumaForge, Mouse Computer, PSSC Labs, Scan Computers Ltd., SilverDraft, Supermicro, TAROX, Versatile Distribution Services, Workstation Specialists i Wortmann AG.

Sposobnosti i prednosti AMD FirePro W9100 grafike uključuju:

 • 2.62 TFLOPS GPU računarskih performansi u dvostrukoj preciznosti – AMD FirePro W9100 grafičke kartice pružaju ½ odnos u duploj preciznosti1, te po prvi put do sada pružaju više od 2TFLOPS performansi u dvostrukoj preciznosti na jednom grafičkom procesoru. Za razliku od konkurentskih kartica koje nisu optimizovane za dvostruku preciznost, AMD FirePro W9100 grafička kartica za radne stanice nudi najviše performanse u dvostrukoj preciznosti, i omogućava završetak računarski intenzivnih poslova brže nego što to iko može da zamisli.3  

 

 • 5.24 TFLOPS GPU računarskih performansi u jednostrukoj preciznosti – Je od značaja u skraćenju vremena potrebnog za završetak operacija jednostruke preciznosti koje se koriste u aplikacijama za simulaciju, post produkciju i primenu efekata, obradi signala, video transkodingu i digitalni rendering, gde visoke performanse imaju prednost u odnosu na preciznost.  

 

 • 16GB GDDR5 Memorije – Korisnicima omogućava da rade na potpuno novom nivou brzine i odzivnosti, sa 512-bitnim memorijskim interfejsom i 320 GB/s memorijskom propusnošću omogućava produkciju 4K videa, manipulaciju većeg broja slojeva efekata i korekciju boja u realnom vremenu, ili učitavanje masivnih sklopova i setova podataka radi manipulacije nad njima u realnom vremenu.

 

 • Podrška za Multi-GPU – Kombinovanjem i do četiri AMD FirePro W9100 grafičke kartice za radne stanice u jednom desktop sistemu pruža se mogućnost rada na nekoliko K4 video strima u realnom vremenu, slaganje efekata, korekcija boja i editovajne u realnom vremenu.

 

 • 4K Resolution –  Sa šest Mini DisplayPort 1.2 izlaza, AMD FirePro W9100 može da pokraće i do šest 4K displeja2.

 

 • Podrška za OpenCL™ 2.04 – Profesionalci mogu pristupiti računarskoj snazi paralelnog izračunavanja koju nude moderni GPU-ovi i multi-jezgarni CPU-ovi za akceleraciju računarski intenzivnih zadataka kao što su CAD/CAM/CAE i Multimedijalne i Zabavne aplikacije koje podržavaju OpenCL. AMD FirePro W9100 grafička kartica je dizajnirana za OpenCL 2.0, koji programerima pruža mogućnost da iskoriste sve nove funkcionalnosti koje GPU-ovima daju veću slobodu u obavljanju poslova za koje su dizajnirani.

 

AMD FirePro Ultra Radna Stanica sadrži:

 • Multi-GPU podršku baziranu na novom AMD FirePro W9100
 • Pripremljenost za OpenCL 2.0 aplikacije
 • Multi-displej podršku za 4K, i više rezolucije

One thought on “Nova AMD FirePro W9100 grafička kartica prva sa 16GB GDDR5 ultra brze memorije

 1. ЈОЈ

  Ретко ко има Full HD Монитор у Србији, да не причамо о Ultra HD Монитору који кошта ~1000 евра. Туга..

Leave a Reply