Hardware

Nova AMD mobilna „Carrizo“ serija APU-ova

AMD  je danas na svom „Budućnost Računarstva“ događaju objavio dodavanje svojih prvih visoko performansnih Sistem-na-Čipu(SoC) APU-ova, kodnog naziva „Carrizo“, i mejnstrim SoC-eva kodnog naziva „Carrizo-L“, kao dela kompanijinih planova za mobilne APU-ove u 2015. U saradnji sa hardverskim i softverskim partnerima, ovi novi 2015 AMD Mobilni APU-ovi su dizajnirani kao kompletno rešenje za igranje, poslovne aplikacije i 4K iskustvo ultra visoke-definicije. Sa podrškom za Microsoft® DirectX® 12, OpenCL® 2.0,AMD Mantle API, AMD FreeSync i podrškom za dolazeći Microsoft Windows® 10 Operativni Sistem, familija 2015 AMD Mobilnih APU-ova pruža ono iskustvo koje korisnici zaista očekuju.

„Mi nastavljamo sa inovacijama i nadogradnjama naše postojeće intelektualne svojine kako bi smo našim kupcima pružili sjajne proizvoda,“ kaže Džon Bajrn (John Byrne), viši potpredsednik i generalni menadžer, poslovne grupe Računarstva i Grafike, u AMD-u. „AMD-ova posvećenost grafičkim i računarskim performansama, iskazana kroz naš cilj unapređenja energetskih performansi APU-ova 25x do 2020, u kombinaciji sa najnovijim industrijskim standardima i svežim inovacijama implementirana je u dizajn 2015 AMD Mobilne APU familije. Mi smo veoma uzbuđeni iskustvom koje donose ovi novi APU-ovi i biće nam zadovoljstvo da još više informacija o njima podelim sa vama u prvoj polovini naredne godine.”

https://www.youtube.com/watch?v=I6zX2IqBI7A

Vodeći „Carrizo“ procesori će imati integrisano novo x86 CPU jezgro kodnog naziva „Excavator“ zajedno sa narednom generacijom AMD Radeon™ grafike u prvom na svetu SoC-u koji je usaglašen sa Heterogenom Sistemskom Arhitekturom (HSA)  vezrije 1.0. „Carrizo-L“ SoC ima integrisano CPU jezgro kodnog naziva „Puma+“ zajedno sa AMD Radeon™ R-Serije GCN GPU-om i namenjen je za ugradnju u mejnstrim konfiguracije. Pored toga, AMD Sigurnosni Procesor će biti integrisan u oba „Carrizo“ i „Carrizo-L“ APU-ove, omogućavajući ARM® TrustZone® zaštitu širom celokupne familije, što će najviše ceniti poslovni i stručni korisnici. Upotrebom jedinstvene infrastrukture integracije za „Carrizo“ i „Carrizo-L“, 2015 AMD Mobilna APU familija partnerima pojednostavljuje dizajniranje u širokom nizu komercijalnih i potrošačkih mobilnih sistema.

„Carrizo“ i „Carrizo-L“, su predviđeni za isporuku u prvoj polovini 2015. i očekuje se da će se laptopovi i Sve-u-Jedan sistemi bazirani na 2015 AMD Mobilnoj APU familiji  na tržištu pojaviti sredinom 2015.

Leave a Reply