Hardware · PC računari

Nova Gigabyte NVIDIA kartica

Najnovija generacija GeForce 65-nanometarskih grafičkih procesora kompanije NVIDIA, prepoznatljiva po novoj trocifrenoj numeričkoj oznaci, dolazi nam iz Gigabytea i to u referentnom NVIDIA izdanju.

GeForce serije “dvesta” sa oznakom GTX 260 poseduje 192 “jezgra” druge generacije unifikovane arhitekture kompanije NVIDIA, koja se mogu pohvaliti i do 50% višim ukupnim učinkom. Čip je opremljen sa 896 MB GDDR3 memorije sa kojom komunicira preko redukovane 448-bitne memorijske magistrale (111,9 GB/s).

Osim podrške za najnovije standarde (PCIe 2.0, DX10 SM4.0, OGL 2.1, 3-way SLI) novi grafički procesor donosi podršku za PhysX™ i Cuda™ tehnologije. PhysX tehnologija ubrzavanja proračuna fizike, ranije je bila dostupna isključivo kupovinom Physics Processing Unit (PPU) čipova kompanije Ageia Technologies, a od kako je Ageiu kupila NVIDIA, ova tehnologija sada debituje u okviru “igračkih” 3D akceleratora GeForce 2xx. Cuda tehnologija omogućava da se snaga GPU-a iskoristi za druge primene i proračune. Potrebno je da programeri aplikacija prilagode programski kod pisan u C-u, tako da se on može izvršavati na GPU čipu, umesto na centralnom procesoru (CPU).

Osim toga GTX 260 podržava HybridPower tehnologiju kompanije NVIDIA koja ima efekta na pločama sa integrisanom NVIDIA grafikom, a radi tako što prebacuje zadatke na integrisani GPU kada nije potrebna snaga “velikog” GeForce GPU-a u grafičkoj kartici (ili karticama).

Kartica se po ceni od  298€ bez PDV-a može  nabaviti u Direct Linku.

Leave a Reply