Hardware

Nova Intel Xeon E5 serija procesora

Kompanija Intel predstavila je danas  seriju procesora Intel® Xeon® E5-2600/1600 v3 kako bi odgovorila na potrebe različitih zahtevnih poslovnih operacija i data centara.  Nova serija procesora obuhvata veliki broj različitih unapređenja koja povećavaju performanse do tri puta u odnosu na prethodnu generaciju, energetsku efikasnost prve klase i unapređene bezbednosne karakteristike. Kako bi odgovorili na veliku potražnju za softverski definisanom infrastrukturom (SDI), procesori iznose ključne pokazatelje, kroz telemetriju, koji omogućavaju infrastrukturi da obezbedi usluge najboljih performansi, otpornosti i optimizaciju ukupnih troškova vlasništva.

Procesori će biti korišćeni u serverima, radnim stanicama, skladištima i mrežnoj infrastrukturi za pokretanje niza zahtevnih operacija, kao što su analitika podataka, računarstvo visokih performansi, telekomunikacije i usluge zasnovane na cloudu, kao i podršku za Internet stvari.

„Ekonomija digitalnih usluga nameće nove zahteve data centrima, zahteve za automatizovanim, dinamičnim i prilagodljivim pružanjem usluga“, rekla je Dajan Brajant, viša potpredsednica i generalna direktorka grupe Data Center u kompaniji Intel. „Naši novi Intel procesori pružaju nenadmašne performanse, energetsku efikasnost i bezbednost, ali pružaju i uvid u hardverske resurse potrebne kako bi bila omogućena softverski definisana infrastruktura. Omogućujući unapređenu arhitekturu data centara, Intel pomaže kompanijama da u potpunosti iskoriste prednosti usluga zasnovanih na cloudu.“

 

Omogućavanje softverski definisane infrastrukture

Softversi definisana infrastruktura (SDI) je osnova cloud računarstva. Za ekonomiju digitalnih usluga potrebna je agilnost i skala koja zahteva da se svi infrastrukturalni resursi mogu programirati i konfigurisati. Ove karakteristike, u kombinaciji sa telemetrijom, analitikom i automatizovanim operacijama, omogućavaju data centrima visoku optimizaciju. Intel nastavlja da investira u ostvarenje ove vizije automatizovanih data centara, a sa novom serijom Xeon E5-2600 v3 procesora, kompanija je predstavila glavne senzore i telemetriju koja dodatno unapređuje SDI.

Intel Xeon procesori E5-2600 v3 imaju nove karakteristike koje omogućavaju najbolju preglednost sistema do sada. Novi monitoring keš memorije pruža podatke koji obezbeđuju inteligentnu organizaciju i balans zadataka i rezultiraju kraćim vremenom izvršenja istih. Ovo takođe pruža mogućnost da se sprovede analiza anomalija performansi u višeserverskom “cloud” okruženju, gde postoji mala preglednost zadataka koji korisnici pokreću.

Novi procesori takođe imaju platformu za telemetrijske senzore i pokazitelje za CPU, memoriju i upotrebu I/O. Uz dodatak termalnih senzora za protok vazduha i izlaznu temperaturu, preglednost i kontrola su značajno uvećani u odnosu na prethodnu generaciju. Procesori nude celovit skup senzora i telemetrije za bilo koje rešenje organizovano od strane SDI-ja, da bi omogućili podobnije praćenje, upravljanje i kontrolu sistema kako bi se povećala efikasnost data centra uz niže ukupne troškove vlasništva.

 

Uvećane performanse i energetska efikasnost

    Procesori iz serije Intel Xeon E5-2600 v3 uz do 18 jezgara po podnožju i 45 MB keš memorije, omogućavaju do 50 odsto više jezgara i keš memorije u poređenju sa prethodnom generacijom procesora. Takođe, produžetak Intel® Advanced Vector Extensions 2 (Intel AVX2) udvostručuje širinu vektorskih celobrojnih uputstava na 256 bita po ciklusu za celokupne osetljive radne zadatke i pruža do 1,9 puta bolje rezultate.

Serija procesora Xeon E5-2600 v3 takođe uvećava gustinu virtualizacije, pružajući podršku za do 70 odsto više virtuelnih mašina po serveru, u poređenju sa ranijom generacijom procesora, što pomaže u umanjenju operativnih troškova data centra. Memorijski propusni opseg ograničenih radnih opterećenja će, zahvaljujući DDR4 memoriji, dostići i do 1,4 puta bolje performanse, u odnosu na prethodnu generaciju. Opcija Intel Advanced Encryption Standard New Instructions (Intel® AES-NI) je takođe poboljšana, tako da ubrzava šifrovanje i dešifrovanje podataka i do dva puta, bez žrtvovanja vremena potrebnog za reagovanje aplikacija.

Procesori su napravljeni upotrebom Intelovog vodećeg i energetski efikasnog 22nm proizvodnog procesa, 3-D Tri-Gate tehnologije koja smanjuje potrošnju energije, a povećava performanse tranzistora. Nova opcija napon po jezgru dinamički reguliše i podešava napon u svakom jezgru procesora za efikasniju obradu.

Kombinujući rekordne performanse i funkcije napredne efikasnosti, Intel Xeon E5-2600 v3 procesori postavljaju novi svetski rekord za energetsku efikasnost servera, zasnovan na performansama po vatu (W).

 

Kreiranje otvorenih, fleksibilnih mreža sa Intel Xeon E5-2600 v3 procesorima

Intel Xeon E5-2600 v3 procesori mogu se povezati sa Intel® Communications Chipset 89xx serijom koja sadrži Intel® Quick Assist tehnologiju kako bi omogućili bržu enkripciju i performanse kompresije da bi poboljšali bezbednost u širokom spektru opterećenja. Pružaoci usluga i mrežne opreme mogu koristiti platformu da objedine višestruka komunikaciona opterećena u jednu, standardizovanu i fleksibilnu arhitekturu kako bi se ubrzalo raspoređivanje usluga, smanjili troškovi i kreiralo konzistentnije i bezbednije korisničko iskustvo.

Osim toga, nova Intel® Ethernet Controller XL710 serija procesora pomaže rešavanju sve većih zahteva na mrežama sa sposobnošću da omogući bolje performanse za virtuelizovane servere i mreže. Fleksibilni 10/40 gigabit Ethernet controller pruža duplo veći protok dok troši upola energije u poređenju sa prethodnim generacijama.

 

Obimna podrška industrije

Počev od danas, očekuje se da će proizvođači sistema iz celog sveta najaviti hiljade Intel® Xeon® procesora zasnovanih na E5 v3 platformi. Ovi proizvođači servera, skladištenja i umrežavanja su Bull, Cray, Cisco, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, Quanta, Radisys, SGI, Sugon i Supermicro, kao i mnogi drugi.

 

Detalji o cenama

            Serija procesora Intel Xeon E5-2600 v3 će biti ponuđena u 26 različitih delova čija će se cena kretati od 213 do 2.702 dolara u količinama od 1.000 jedinica. Radne stanice na Intel Xeon E5-1600 procesorima će biti ponuđene u šest različitih delova čija će se cena kretati od 295 do 1.723 dolara.

Leave a Reply