Gadgets · Hardware

Nova konzola za igru: vaše ruke

Zamislite da igrate igricu koja simulira let aviona i koja vam dozvoljava da upravljate njom samo – vašim rukama.

Ili druga situacija sparingujete sa virtuelnim protivnikom u boksu, udarajući rukama u vazduh. Izraelaska kompanija koja se zove 3DV sistem radi na tom projektu. Oni , naime rade na kameri Zcam , koja se povezuje direktno na PC, i koja dozvoljava rukama igrača da budu jedini kontrolori igrice.

Zcam funkcioniše na taj način što emituje kratke infracrvene pulseve, a potom meri refleksiju objekata. Sofisticirani algoritmi softvera prikazuju te refleksije na taj način da sistem procjenjuje razdaljinu između različitih objekata, te recimo da prepozna nečije ruke.

Zbog toga što se oslanja na samo na refleksiju svetla iz kamere, nije joj potrebno svetlo u prostoru kako bi radila , dozvoljavajući Zcamu da funkcioniše i u mračnoj sobi ili uz bilo kakvu pozadinu , bila ona svetla ili tamna.

Tomer Baler , potpredsednik u 3 DV –u , izjavio je da softver može da se fokusira na ruke igrača ili pak između igračevih prstiju. Na taj način ona je u mogućnosti da pokrene razne aplikacije ,bazirane na tome što osoba radi sa svojim rukama, glavom, prstima ili telom.

Tokom demonstracije na CNET news.com, Barel je pokazao kako je mogao da koristi jednostavne gestove njegovih prstiju i palca kako bi upravljao kroz meni Microsoft Viste. 3  DV system ima klijente na različitim poljima, uključivši i vojsku, a  ipak kompanija se fokusirala na video igrice .

U kompaniji kažu da nemaju nameru da puste Zcam tehnologiju na tržište kao proizvod za potrošače, nego žele da licenciraju tehnologiju za druge kompanije kao što je Microsoft, Sony, Nintendo i drugi.

Reakcije na ovaj novi proizvod su različite i analitičari nude vrlo različite poglede na vrednosti Zcama-a, i uglavnom se slažu da je ona ipak najpogodnija za primenu u oblasti video igara.

Jedan vrlo dobar primer kamere koja omogućava kontrolu igrice pokretima je Sony-ev Eye Toy, dodatna kamera za playstation 2 ili Playstation Portable. Ona omogućava korisnicima da uključe u igru pokrete svoga tela. Uređaji tipa Eye Toy funkcionišu samo u 2-D–u i to ograničava njihovu efikasnost za igrice tipa boksa, kung-fua i slično, objasnio je Barel.

Njegove su reči :“Ne možete igrati pomoću nje toliko tačno i prirodno kao što to možete sa 3 D-om. Ograničenost 2D je ta što što može da detektuje pokrete samo sa strane , tj.ne može detektovati pokret kada ste vi pozadina.“ Zanimljiva je reakcija Bila Gejtsa koji je nagovestio da tehnologije kao što je 3DV mogu igrati značajnu ulogu kod video igara .

U svom intervju za CNET:news Gejts (Gates) je pričao o širokoj ulozi takvih interfejsa. „Dajte nam pet do deset godina i pitaćemo se zašto naši stolovi samo tako nepomično stoje, a da ne rade ništa korisno za nas“ zaključio je Gejts.

Po njegovim rečima ideja koju nosi Zcam tehnologija pripada budućnosti u smislu da će biti prevaziđeno klasično upravljanje mišom , tipkama i konzolama.

Leave a Reply