Hardware · Notebook-Netbook

Nova MacBook porodica redefiniše standarde prenosnih računara

Apple® je predstavio potpuno novu porodicu MacBook® računara koja postavljaju nove standarde u dizajnu prenosnih računara i pritom dramatično snižava ulazne troškove naprednih odlika prenosnih računara, uključujući potpuno metalizirano kućište i profesionalnu grafičku produktivnost, što ih čini mnogo pristupačnijima.

Novi MacBook i 15-inčni (37,5-centimetarski) MacBook Pro imaju precizna kompaktna kućišta napravljena iz jednog komada aluminijuma što rezultira tanjim, trajnijim i jednostavno neverovatno lepim dizajnom. Nadalje, svaki član nove MacBook familije poseduje fantastična dostignuća NVIDIA grafike, briljantni monitor s LED-pozadinskim osvetljenjem koji se trenutno uključuje, te novi, veliki stakleni Multi-Touch™ ‘trackpad’ koji je čak 40 posto veći i bolje podržava Multi-Touch kretnje.

Celokupna nova linija MacBook računara zadovoljava stroge Energy Star 4.0 zahteve za potrošnju energije, klasificikovana je kao EPEAT Gold (jedno od najvažnijih svetskih priznanja za ekološku svesnost) i zadovoljava RoHS standarde zaštite okoline, te predvodi celokupnu industriju u izbacivanju otrovnih hemikalija budući da ne sadrži bromirane dodatke koji sprečavaju požar, koristi unutrašnje kablove i delove bez PVC-a, kao i energetski štedljive monitore s LED-pozadinskim osvetljenjem koji su napravljeni bez žive i od stakla koje ne sadrži arsen.

“Apple je otkrio potpuno novi način izrade prenosnih računara iz jednog komada aluminijuma. Što je jednako važno, ovo su najekološkiji prenosni računari danas,” rekao je Steve Jobs, CEO kompanije Apple. “Novi MacBook-ovi nude fantastične karakteristike koje će naši korisnici obožavati — od zadivljujućeg potpuno metaliziranog kućišta do sjajne 3D grafike i monitora s LED-pozadinskim osvetljenjem — po pristupačnim cenama.”

“Prenosni su računari tradicionalno napravljeni od više sastavnih delova. S novim MacBook-om sve smo te delove zamenili samo jednim delom,” rekao je Jonathan Ive, Apple-ov stariji potpredsednik Industrijskog dizajna. “MacBook-ovo ‘unibody’ kućište je načinjeno od jednog komada aluminijuma, što novi MacBook u osnovi čini tanjim, jačim i otpornijim, i sa završnom obradom o kojima nikada pre nismo mogli ni da sanjamo.”

Nova MacBook linija sadrži novi NVIDIA GeForce 9400M, revolucionarni novi 3D ugrađeni grafički procesor koji sadrži 16 uporednih procesirajućih jezgri i omogućava do pet puta veću 3D grafičku produktivnost u odnosu na prethodne MacBook i MacBook Air™ modele. Apple i NVIDIA su zajedničkim snagama stvorili ovaj inovativan grafički procesor koji se premijerno pojavljuje na tržištu upravo u novoj MacBook liniji.

Novi glatki stakleni Multi-Touch ‘trackpad’ na MacBooku i 15-inčnom MacBook Pro-u korisnicima daje 40 posto veću površinu nego pre, što ga čini još jednostavnijim za korišćenje Multi-Touch kretnjama, kao što su stisak, kruženje i lupkanje prstima. Nove kretnje omogućavaju korisnicima da aktiviraju Exposé® ili da se prebacuju između različitih aplikacija dodirom vrha prstiju. Celokupna površina ‘trackpada’ je istovremeno i tipka, što omogućava korisnicima da kliknu doslovno bilo gde na ‘trackpadu’. Korisnici mogu jednostavno da uključe mnogobrojne virtualne tipke u softveru, kao što je ‘desni klik’.

Svaki član nove MacBook porodice sadrži monitor s LED-pozadinskim osvetljenjem i trenutnim uključenjem koji troši do 30 posto manje energije u odnosu na prethodne modele i izbacuje živu koja se kao industrijski standard nalazila u florescentnim cevima pozadinskog osvetljenja. Ultra-tanak monitor osigurava čistu sliku živahnih boja što ga čini savršenim za gledanje fotografija i filmova, dok zaštitno staklo od ruba do ruba čini glatku jedinstvenu površinu. Svaki monitor u novoj Macbook liniji koristi staklo koje uopše ne sadrži arsen.

Novi MacBook sadrži i tri najbolje odlike koje su korisnici MacBook-a jasno poželeli da vide u novom MacBooku – potpuno metalizirano kućište, 3D grafiku visokih performansi i monitor s LED-pozadinskim osvetljenjem i to po povoljnim cijenama. Tanji od 2,5 centimetra i težak samo dva kilograma, novi 13-inčni (32,5-centimetarski) aluminijski MacBook sa svim odlikama je neverovatno kompaktan i trajan prenosni računar. Zahvaljujući novom NVIDIA GeForce 9400M grafičkom procesoru MacBook korisnicima omogućava igranje fantastičnih 3D igara na njihovim prenosnim računarima, s do pet puta bržom grafikom nego kod prethodne generacije. Novi MacBook je dostupan u dva modela: 2,0 GHz MacBook sa 160 GB 5400 rpm hard diskom i 2,4 GHz MacBook s 250 GB 5400 rpm hard diskom i tastaturom sa pozadinskim osvetljenjem.

Moćni novi 15-inčni MacBook Pro je tanji od 2,5 centimetra i lakši od 2,5 kilograma, nudi čitav niz dodatnih odlika i povećanu produktivnost, a sve to u neverovatno lako prenosivom dizajnu. MacBook Pro sadrži najnovije Intel Core 2 Duo procesore dostupne na tržištu, snage do 2,8 GHz, novu grafičku arhitekturu za duže vreme trajanja baterije i moćni NVIDIA GeForce 9600M GT poseban grafički procesor za visoku produktivnost. Novi MacBook Pro je dostupan u dva modela: 2,4 GHz model s 250 GB 5400 rpm hard diskom i 2,53 GHz model s 320 GB 5400 rpm hard diskom.

Apple je također unapredio MacBook Air i 17-inčni MacBook Pro. MacBook Air, tanak neverovatnih 4 milimetra na najtanjem delu i 1.9 centimetara na najširem delu, te težak samo 1,35 kilograma, sada sadrži novu NVIDIA GeForce 9400M ugrađenu grafiku i bržu arhitekturu koja osigurava robusnu podršku za 3D igre i unapređenu produktivnost. MacBook Air je dostupan sa 120 GB 4200 rpm hard diskom, što predstavlja 50-postotno poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju, ili novi 128 GB ‘solid state’ disk. Unapređeni 17-inčni MacBook Pro čuva svoj originalni aluminijumski dizajn, a sada standardno sadrži i monitor s LED-pozadinskim osvetljenjem visoke 1920 x 1200 rezolucije te veći 320 GB hard disk ili alternativni 128 GB ‘solid state’ disk.

Postavljajući nove standarde u proizvodnji ekološki prihvatljivih prenosnih računara, svaki model iz MacBook familije je stekao EPEAT Gold status kao jedno od najvažnijih svetskih priznanja za ekološku svesnost. Svako MacBook ‘unibody’ kućište je napravljeno od aluminijuma kojeg je moguće reciklirati u visokom postotku i standardno sadrži energetski učinkovite monitore s LED-pozadinskim osvetljenjem koji su sačinjeni bez žive i od stakla koje ne sadrži arsen. Celokupna nova MacBook linija zadovoljava stroge Energy Star 4.0 zahteve za potrošnju energije, ne sadrži bromirane dodatke koji sprečavaju požar i koristi unutrašnje kablove i delove bez PVC-a.

Novi MacBook, 15-inčni MacBook Pro i MacBook Air uključuju novu standardnu generaciju priključka Mini, za povezivanje s novim Apple-ovim LED Cinema Display-om koji sadrži 24-inčni ‘widescreen’ monitor s LED-pozadinskim osvetljenjem s ugrađenom iSight® videokamerom, mikrofonom i zvučnicima u elegantnom, aluminijumskom i staklenom kućištu. Novi Mini DisplayPort, deo nove DisplayPort generacije kao standard u industriji, omogućava čisti digitalni signal koji je moguće prikazati na 30-inčnom (75-centimetarskom) ‘widescreen’ monitoru. Mini DisplayPort je kompaktan, deset puta manji u odnosu na puni DVI priključak, i savršeno se uklapa u doterani dizajn nove MacBook porodice. Adapteri omogućavaju korišćenje MacBook-ovog Mini DisplayPorta sa starijim generacijama VGA, DVI/HDMI i Dual-Link DVI monitora.

Svaki Mac® u Apple liniji proizvoda uključuje i iLife ‘08, Apple-ov nagrađivani skup digitalnih ‘lifestyle’ aplikacija koji sadrži iPhoto®, najjednostavniji i najbrži način za organizovanje i razmenu digitalnih fotografija, te potpuno iznova osmišljeni iMovie®, a obe aplikacije su integrisane s MobileMe™ Gallery za online razmenu fotografija i videosadržaja.

Svaki Mac također sadrži Leopard®, najnapredniji operativni sistem na svetu koji uključuje Time Machine™, potpuno lagan način da se automatski arhiviraju svi sadržaji koji se nalaze na Mac-u; redizajnirani Finder™ koji korisnicima omogućava brzo pretraživanje i korišćenje datotekama između više Mac-ova; Quick Look – najbolji način da se trenutno vide datoteke bez otvaranja aplikacija; Spaces® – intuitivnu novu mogućnost stvaranja grupe aplikacija i trenutnog prebacivanja među njima; te značajna poboljšanja za Mail i iChat®.

Cene i mogućnost nabavke za MacBook i MacBook Pro modele na srpskom tržištu objavićemo uskoro, a prodaja MacBook Air modela na američkom tržištu predviđena je tek u novembru.

Leave a Reply