Gadgets · Hardware

Nova vrsta slušalice za gejmere

Ljubitelji video igara uskoro će moći da komuniciraju sa virtuelnim svetom isključivim korišćenjem vlastitih misli i emocija. Naime, posebne slušalice, koje interpretiraju interakciju neurona u mozgu, u prodaji će se naći već krajem ove godine.

Ljudski mozak čini otprilike 100 milijardi nervnih ćelija ili neurona koji, kada međusobno komuniciraju, emitiraju električni impuls, a američko-australijska kompanija Emotiv razvila je nove slušalice za čitanje nervne aktivnosti koje koriste tehnologiju poznatu kao neinvazivnu elektroencefalografiju (EEG).

Naša kompanija je razvila vezu između mozga i kompjutera koja čita električne impulse u mozgu i prevodi ih u komande koje video igra može da prihvati, te igrači da kontrolišu igru. Dakle, slušalice Epoc registruju električnu aktivnost mozga i kompjuteru šalju bežične signale. Na ovaj način korisnici mogu prirodno i intuitivno da upravljaju igrom ili virtuelnim okruženjem“, objasnila je Tan Le, predsednica ove kompanije.

Slušalice koje čitaju nervne aktivnosti nisu novitet, ali Epoc je prvi uređaj namenjen krajnjim potrošačima koji može da se koristiti za video igre, a ne košta desetine hiljada dolara. Ovo su prve slušalice koje ne zahtevaju ogromnu mrežu elektroda, tehničara za upravljanje, ali potrebno je nanijeti gel na skalp“, dodala je Le, u razgovoru za BBC.

Slušalice Epoc u prodaji će se naći već krajem godine i to po ceni od 299 američkih dolara. Pa eto, ko voli igrice i novi doživljaj virtuelnog sveta, nek uživa.

Leave a Reply