Gadgets · Hardware

Nove funkcije na Canon kompaktnim digitalnim foto-aparatima

Kompanija Canon je danas najavila četiri nova kompaktna foto-aparata sa naprednim novim funkcijama namenjenim snimanju savršeno oštrih fotografija, uz unapređene mogućnosti automatskog snimanja. Novi modeli koriste najnoviju tehnologiju za prepoznavanje pokreta, namenjenu sprečavanju zamućenosti slike, kao i unapređene verzije dosad korišćenih tehnologija.

Canon tehnologija za prepoznavanje lica sada implementira funkciju za prepoznavanje lica uz podešavanje balansa belog, kao i funkciju za redukciju efekta “crvenih očiju” u cilju automatskog uklanjanja “crvenih očiju” sa slike pri snimanju. Svi modeli poseduju funkciju za odabir i praćenje lica. Modeli Digital IXUS 80 IS i PowerShot A590 IS odlikuju se najnaprednijim objektivom sa optičkim stabilizatorom slike sa pomeranjem sočiva kompanije Canon, čija je uloga dodatno suzbijanje zamućenosti slike i obezbeđivanje naprednih mogućnosti pri snimanju u uslovima slabe osvetljenosti.

Između ostalog, novi modeli uključuju dopadljivi Digital IXUS 80 IS, dostupan u četiri moderne boje, i funkcionalni napredni model PowerShot A590 IS. U novoj seriji digitalnih kompaktnih foto-aparata, naglasak je stavljen na pojednostavljivanje osnovnog postupka snimanja, uz pridržavanje tradicionalno naprednom dizajnu kompanije Canon i visokom kvalitetu proizvodnje.

“Canon je vodeća kompanija na polju kvaliteta slike zato što je posvećena iznalaženju inteligentnih i potpunih, a ne privremenih rešenja”, odlučan je Mogens Jensen, direktor kompanije Canon Consumer Imaging za Evropu. “Naši novi foto-aparati koriste najnaprednije funkcije u klasi u cilju rešavanja uobičajenih problema kao što su pomeranje foto-aparata i zamućivanje snimanog objekta, bez i najmanjeg opadanja u kvalitetu slike”.

Canon

Predstavljamo vam četiri nova foto-aparata:

Digital IXUS 80 IS – Kompaktni aparat mekih, zaobljenih linija u četiri kolor varijante (klasično srebrna, nežno ružičasta, boja čokolade, karamel), od 8,0 megapiksela, sa 3x zumom, optičkim stabilizatorom slike i PureColor LCD II ekranom visoke rezolucije od 2,5”.

PowerShot A590 IS – Model od 8,0 megapiksela, sa 4x zumom i optičkim stabilizatorom slike, novim režimom za automatsko snimanje (Easy) i naprednim manuelnim podešavanjima, uz veliki izbor opcionih objektiva i opreme, te LCD ekran od 2,5″ i optičko tražilo.

PowerShot A580 – Model od 8,0 megapiksela, sa 4x zumom, LCD ekranom od 2,5” i optičkim tražilom, uz novi režim za automatsko snimanje (Easy).

PowerShot A470 – Aparat od 7,1 megapiksela, sa 3,4x zumom, LCD ekranom od 2,5”, dostupan u četiri boje (crvenoj, plavoj, zelenoj i srebrnoj).

Napredno rešenje za mutne slike
Kompanija Canon pronašla je potpuno i sveobuhvatno rešenje za borbu protiv mutnih slika – optički stabilizator slike u kombinaciji sa novom tehnologijom za prepoznavanje pokreta. Ova tehnologija aktivira se pri odabiru visoke automatske ISO brzine i koristi podatke dobijene iz četiri različita izvora – preko tehnologije za prepoznavanje lica, osvetljenosti slike, pokreta snimanog objekta i optičkog stabilizatora slike (ukoliko podaci postoje) – za prepoznavanje i neutralisanje efekata pomeranja foto-aparata i kretanja snimanog objekta. Mogućnost zamućivanja slike uklanja se povećavanjem ISO brzine na optimalnu vrednost u rasponu od ISO 80 do ISO 800. Zbog velikog raspona vrednosti i preciznosti algoritama u okviru funkcije za prepoznavanje pokreta, inteligentni sistem kompanije Canon obavlja povećavanje ISO brzine samo kada je to zaista neophodno kako bi se izbeglo prisustvo šuma na slici.

Digital IXUS 80 IS i PowerShot A590 IS koriste optički sistem za stabilizaciju slike (IS) sa pomeranjem sočiva u cilju sprečavanja pojave šuma na slici. Ovaj sistem primenjuje pokretni element objektiva da bi se obezbedila korekcija efekata pomeranja foto-aparata i sprečilo prisustvo šuma. Zbog toga su foto-aparati koji koriste stabilizator slike i tehnologiju za prepoznavanje pokreta daleko efikasniji u sprečavanju zamućivanja slike: tehnologija za prepoznavanje lica koristi podatke dobijene preko stabilizatora slike pri određivanju optimalne ISO brzine, čime se postiže dodatno unapređivanje kvaliteta slike.

Izvanredna tehnologija za prepoznavanje lica
Funkcija za prepoznavanje lica uz podešavanje balansa belog i funkcija za odabir i praćenje lica dostupne su na sva četiri nova modela, dozvoljavajući korisnicima da snimaju osobe i portrete u visokom kvalitetu i u skoro svakoj situaciji. Za razliku od prethodne verzije, koja je nudila mogućnost podešavanja fokusa, ekspozicije i blica, nova funkcija za prepoznavanje lica uz podešavanje balansa belog takođe obavlja podešavanje balansa belog u okviru za prepoznavanje lica. Rezultat su portreti sa prirodnom bojom kože, bez obzira na uslove u okruženju i vrstu osvetljenja (veštačko, prirodno ili mešovito). Funkcija za odabir i praćenje lica vrši praćenje odabranog lica sve dok se ono nalazi u okviru, zbog čega su snimci uvek savršeni bez obzira na vreme pritiskanja okidača.

I funkcija za korekciju efekta “crvenih očiju” doživela je poboljšanje u 2008. Ova popularna funkcija sada dozvoljava automatsko uklanjanje efekta “crvenih očiju” tokom snimanja na svim novim modelima foto-aparata. Da bi snimane osobe izgledale prirodno, funkcija za automatsku korekciju efekta “crvenih očiju” jednostavno otkriva i uklanja “crvene oči” sa slike pri snimanju.

Unapređena autofokus funkcija
Nova funkcija za uvećanje okvira pri automatskom fokusiranju (AF Point Zoom) dozvoljava korisniku da poveća autofokusni okvir kada je okidač pritisnut do pola kako bi mogao da proveri izraze lica snimanih osoba pre samog snimanja. Funkcija za snimanje sa automatskim fokusom u uslovima slabe osvetljenosti pretrpela je značajne izmene kako bi se obezbedilo snimanje sa optimalnim podešavanjem fokusa u veoma mračnim prostorijama, što ranije nije bilo moguće.

Leave a Reply