Hardware

Novi AMD Ugradni G-Serije procesori za HP i Advantech

AMD (NYSE: AMD) je danas predstavio nove x86 AMD Ugradne G-Serije Sistem-na-Čipu (SoC) i centralne procesorske jedinice (CPU) namenjene ugradnim sistemima, uključujući i njihovu ranu implementaciju od strane HP-a za postavljanje tankih klijenata u medicini, finansijskim institucijama, školstvu i maloprodaji, kao i Advantech-ovu implementaciju tankih klijenata za industrijsku upotrebu i zahtevna okruženja.

Nova familija proizvoda unapređuje visoke-performanse, nisku-potrošnju dosadašnje višestruko nagrađivane AMD Ugradne G-Serije platforme, donoseći visoke performanse i integrisanu sigurnost sa podrškom za ECC (error-correction code) memoriju najviše klase, GPU diskretne klase i I/O kontroler na samom čipu, u dvo- i četvoro-jezgarne verzijama.

amd_fx

 

Novi G-Serije procesori su pin-kompatibilni sa celom AMD G-Serije SoC i CPU familijom kako bi bili skalabilniji u ugradnoj primeni, uključujući komunikacije i mrežnu infrastrukturu, industrijsku kontrolu i automatizaciju (IC&A), tanke klijente, igračke slot mašine, i digitalne znakove.

 

 “AMD Ugradna G-Serije SoC familija je jedna od najprihvaćenijih platformi u istoriji AMD Ugradnih Rešenja, i AMD donosi još više sposobnosti, iskustava i podrške tom ekosistemu sa ovom novom ponudom,” kaže Skot Ejlor (Scott Aylor), korporativni potpredsednik i generalni menadžer, AMD Ugradnih Rešenja. “Novi SoC i CPU članovi familije dodatno proširuju našu težnju da  dizajnerima ugradnih sistema pružimo energetski najefikasnije grafičke i računarske sposobnosti na tržištu, zajedno sa pin-kompatibilnošću i portfoliom  sigurnih proizvoda, kako bi ostvarili maksimum iz investiranja u   njihov softver i dizajn matičnih ploča.”

 

AMD Ugradne G-Serije SoC Rešenja (Prethodno poznata pod kodnim nazivom: “Steppe Eagle”)

Novi AMD Ugradni G-Serije SoC je idealno rešenje za zahtevna i teška okruženja, uključujući IC&A primenu. Nova rešenja ultra-niske potrošnje od svega 5W TDP i podesivim  TDP (cTDP) sposobnostima, prikladna su za visoko-performansne sisteme čije su ukupne performanse i do 53 procenata višie u poređenju sa rešenjima iz prethodne G-Serije SoC-a1. Advantech-ova nova  AIMB-225 Mini-ITX matična ploča za industrijsku primenu podržava četvoro- i dvo-jezgarne AMD Ugradne G-Serije SoC procesore, što za rezultat ima ultra nisku potrošnju energije i napredne grafičke performanse za primenu u zahtevnim sistemima kao što su ATM bankomati, kiosci, automatizacija, medicinska oprema i igračke slot mašine.

Procesori nove AMD Ugradne G-Serije SoC familije sada poseduju unapređene sigurnosne sposobnosti, sa AMD platformskim sigurnosnim procesorom (PSP) dizajniranim na ARM TrustZone® arhitekturi, dizajnirani su da na hardverskom nivou pruže zaštitu od malicioznog pristupa osetljivim podacima i operacijama, što ih čini idealnim za oblak-baziranim tankim klijentskim rešenjima.

“Sve je veća potreba za naprednijim ugradnim rešenjima u servisima za zdravstvo, finansije, obrazovanje i maloprodaju,” kaže Džef Graunden (Jeff Groudan), svetski direktor, Menadžmenta Proizvoda Tankih Klijenata u HP-u. “ AMD G-Serije SoC pruža HP tankim klijentima unapređenu sigurnost, vrednost i nenadmašne performanse.”

 

AMD Ugradne G-Serije CPU Rešenja (Prethodno poznata pod kodnim nazivom: “Crowned Eagle”)

Kako data centri nastavljaju sa uvećavanjem da bi ispunili uvećanje potreba koje su doneli računarstvo u oblaku i uvećanje broja uređaja, troškovi i energetska efikasnost postaju od kritičnog značaja. IT organizacije teže konsolidaciji svojih procesorskih sposobnosti u jednu uniformnu arhitekturu koja pruža visoke performanse po niskoj ceni i niskoj potrošnji energije. Sa 64-bitnim procesorima baziranim na dvo- i četvoro-jezgarnoj x86 CPU arhitekturi, novi AMD G-Serije CPU-ovi su idealni za upotrebu u mrežnim i telekomunikacionim sistemima. Novi AMD G-Serije CPU-ovi rade na 1.2 – 2.0 GHz i pružaju robustan set sposobnosti, uključujući integrisane PCI-E Gen 2.0, USB3.0, SATA portove, i podršku za jedno-kanalnu DDR3-1600 ECC memoriju.

Na čipu prisutan PSP pruža Internet Protokol Sigurnosne (IPsec) funkcionalnosti, što olakšava kontrolu i planiranje podataka, sa čim se postiže optimizacije troškova, sigurnosna primena bez ventilatora, kontrola skladištenja i primena u mrežnom skladištenju. Integracija širokog niza periferija, u kombinaciji sa 34 procenata višim CPU-orijentisanim performansama-po-dolaru nego konkurentna Intel rešenja2, čine novi AMD G-Serije CPU idealnim izborom za primenu u ruterima i svičevima.

 

Nove Sposobnosti, Prednosti i Podrška

  • Integrisano sigurnosno rešenje: Kombinovanjem svoje širine i višedecenijskog iskustva na tržištu sa ARM TrustZone® arhitekturom, AMD je kreirao novu generaciju sigurnosnih računarskih sposobnosti namenjenih digitalnim sadržajima, podacima, e-trgovini i sigurnoj klijent-oblak interakcijama. AMD PSP je kreiran na osnovi TrustZone® arhitekture i dizajniran je da na hardverskom nivou pruži zaštitu protiv malicioznog pristupa osetljivim podacima i operacijama, baziran je na otvorenim standardima i interoperabilnim API-ma.
  • Povećane performanse-po-vatu: AMD Ugradne G-Serije SoC pruža napredne sposobnosti upravljanja potrošnjom, uključujući cTDP, povećanim performansama-po-vatu i generalno za 96 procenata većom efikasnošću u poređanju sa prethodnom platformom3.
  • Pin kompatibilnost: Sa predstavljanjem novih AMD G-Serije SoC i CPU rešenja, kupci AMD Ugradnih rešenja su u prilici da kreiraju kompatibilne ploče za celu AMD G-Serije SoC familiju kako bi bili u prilici da migriraju njihov dizajn hardvera, softvera i skalabilnosti na nivou ploče oslanjajući se na postojeće hardverske i softverske investicije.
  • Razvoj Linux Otvorenog-Koda: Ko član zlatnog-nivoa u Yocto Projektu™, Kolaborativnom Projektu  Linux Fondacije, i kao deo nedavnog višegodišnjeg sporazuma sa Mentor Graphics-om, proizvođači ugradnih sistema baziranih na AMD G-Serije familiji sada imaju pristup razvoju specijalizovanog ugradnog Linux-a i komercijalnoj podršci za Mentor Embedded Linux i Sourcery™ CodeBench softveru, kao i besplatnom Mentor Embedded Linux Lite.

Leave a Reply