Hardware

Novi AMD Ugradni Radeon E8860 GPU

Graphics Core Next“ bazirani GPU pruža dvostruko više performanse u odnosu na svog prethodnika, uz u industriji najbolju sedmogodišnju podršku pokreće novu eru vizuelnih i GPGPU ugradnih sistema.

AMD (NYSE: AMD) je danas predstavio AMD Ugradni Radeon™E8860 GPU (kodnog naziva “Adelaar”), prve u industriji diskretne grafičke kartice bazirane na „Graphics Core Next“ (GCN) arhitekturi dizajnirane specijalno za unapređivanje vizuelnih sposobnosti i sposobnosti paralelnog izračunavanje ugradnih sistema. Sa više nego dvostruko višim performansama u istom okviru potrošnje kao i njegov prethodnik1, AMD E8860 GPU pruža 3D i 4K grafiku za ugradne igračke mašine, digitalne znakove, medicinske aparate za snimanje, komercijalne i vojne avio sisteme kao i druge ugradne primene.

768 GFLOPS računarske snage čini čak 33 procenta više performanse u izračunavanju pokretnog zareza sa jednostrukom preciznošću2 u odnosu na prethodnu generaciju, to omogućava AMD E8860 GPU-u da briljira u aplikacijama sa kompleksnim paralelnim izračunavanjima poput mapiranja terena i predviđanja vremenske prognaoze, prepoznavanja lica i pokreta i biometrijsku i DNK analizu.

amd gpu E8860

“Potražnja za bogatom i živopisnom grafikom i unapređenim paralelnim računarskim sposobnostima u ugradnim sistemima je veća nego ikada pre, i očekuje se da će se rast nastaviti kada uđemo u eru „Okružujućeg Računarstva“,” kaže Skot Ejlor (Scott Aylor), korporativni potpredsednik i generalni menadžer AMD Ugradnih Rešenja. “Stara grafika više ne može da ispuni potrebe modernih i budućih ugradnih rešenja. Sa performansama-po-vatu bez presedana, AMD E8860 GPU ispunjava sve zahteve za pokretanje 3D i 4K sadržaja na multi-displejima i za GPGPU računarstvo na velikom nizu malih formi izrade, u  teškim uslovima i najkritičnijim aplikacijama.”

AMD E8860 GPU, dizajniran u multi-čip modul pakovanju, dolazi sa vodećom u industriji garantovanom sedmogodišnjom podrškom3 i dostupan je kao mobilni PCI Express (MXM) modul i kao PCI Express ugradna kartica. AMD E8860 GPU sposoban je za pokretanje više nezavisnih displeja sa podrškom za AMD EyefinityTehnologiju4, nudi DirectX 11.1, OpenGL 4.2, i OpenCL™ 1.2 sposobnosti sa podrškom za Microsoft Windows 7, Windows Embedded 7 Standard, Windows 8/8.1, Windows Embedded 8 Standard, Linux i  operativne sisteme u realnom vremenu i sigurnosnim operativnim sistemima sa podrškom za CoreAVI-ev paket drajvera ugradnog softvera. Dodatne funkcionalnosti uključuju:

  • Industrijski-vodeću grafičku memoriju

o   AMD E8860 GPU poseduje 2GB GDDR5 frejm bafera i isporučuje 80% viši memoriski protok nego najbolji NVIDIA GeForce GPU-ovi u kategoriji potrošnje ispod 50W5

  • Napredne GPGPU sposobnosti za paralelna izračunavanja sa i do 61 procenata višim performansama –po-vatu nego konkurentna rešenja u kategoriji GPU-ova sa potrošnjom ispod 50W6

o   640 Shader procesora

o   AMD APP tehnologija, OpenCL™ 1.2, DirectCompute 11.1

o   768 / 48 GFLOPS jednostruke / dvostruke preciznosti (600e/4.5Gbps)

  • Unapređene performanse sa 92 procenta višim performansama-po-vatu u 3D grafici u odnosu na prethodnu generaciju7

o   3DMark® 11 rezultat od 2689 poena

o   Unapređeno upravljanje potrošnjom sa samo 37W TDP

  • Unapređenu grafiku i video

o   128-bit, 2GB GDDR5, 72GB/s

o   VCE (video enkoding), UVD4 (video dekoding)

o   DP1.2, HDMI™ 1.4, Bežični Displej, Steroskopski 3D

 

“Ugradni GPU-ovi kao što je AMD E8860 će istrajno ispuniti sve strožije zahteve OEM-ova kako potražnja za HD, 3D i čak 4K sposobnostima displeja nastavi sa rastom širom naizgled beskrajnog nizana tipova i veličina displeja,” rekao je Kris Romel (Chris Rommel), Izvršni Potpredsednik M2M Embedded Technology, VDC Research. “ Širenje GPGPU računarstva će proširiti primenljivost GPU-ova izvan vizuelnih aplikacija u medicinske, konvencionalne vojne i komercijalne avio aplikacije gde su masivna paralelna izračunavanja neophodnost.”

AMD E8860 GPU-bazirana rešenja za digitalne znakove, konvencionalne vojne i komercijalne avio aplikacije,  ugradne igračke mašine, medicinske aparate za snimanje će biti dostupne od strane kompanija Curtiss-Wright 2014018 Defense Solutions, Quixant, SAPPHIRE, Tech Source Inc., TUL, WOLF Industrial Systems Inc. I drugih vodećih proizvođača i ponuđača tokom prvog kvartala 2014.

Leave a Reply