Hardware

Novi Apple

Kako je Steve Jobs kreirao tanku i zaravnjenu mašinu koja bi mogla biti kućni digitalni hub budućnosti

Sećate li se kada su kompjuteri bili cool? Duboko unutar One Infinite Loop, adresi kompanije Apple Computer u Silikonskoj dolini, u njihovom studiju za industrijski dizajn, oni to još jesu. Nema veze što je u današnjem trenutku dolina pomalo sivo mesto i što je zlatna groznica na izmaku. Zaboravite na rasprsnuće Internet mehurića, i na investitore sa grimasom na licu šta-smo-to-uradili? Upravo ovde i sada, Apple je iznedrio možda i najneverovatniju mašinu koju je bilo ko od nas ikad video.

Možda pomalo i preterujem, ali teško je sakriti oduševljenje novim Mac-om. Ovo je novi iMac, dugo očekivani naslednik najprodavanijeg, obojenog, all-in-one kompjutera, koji bi trebao da obnovi i poveća prodaju Apple-a. Za novi iMac i sam Steve Jobs kaže “is the best thing we’ve ever done“.

Naravno, ovo govori Steve Jobs, koji će ovo isto reći za svaki novi proizvod koji treba da se lansira. Ovaj novi iMac trebao bi da zadovolji raznolike ukuse potrošača i da zadovolji sve njihove potrebe svojim odličnim dizajnom, lakim korišćenjem i robusnošću. Job kaže da će nova mašina doneti revoluciju, jer sadašnjost je obeležena silnim digitalnim kamerama, kamkorderima i MP3 plejerima koji su sve teži za upotrebu, nikako lakši. Ono što bi trebalo da ujedini sve ove uređaje i pojednostavi njihovu upotrebu je upravo novi iMac (kao što slogan kaže – kompjuter dizajniran da pojednostavi naše živote), kao svojevrsni digitalni hub. “To je ono što želi Apple, a što niko nije uspeo da izvede u PC svetu” – naglašava Jobs.

Kao i većina današnjih PC-ja, i novi iMac je izgrađen oko flat-panel monitora. Ali umesto naslanjanja na radni sto, novi 15-inčni ekran “lebdi” u vazduhu, pričvršćen zglobnim hromiranim “vratom”. Zajedno sa baznim delom zauzima u obimu samo oko 30 centimetara, a neverovatno podeseća na stonu lampu.

Dve nove iMac konfiguracije temelje se na 700 Mhz PowerPC G4 procesoru – procesoru koji je Apple dosad koristio samo u snažnijim Macintosh-ima, dok je u treću ubačen 800 Mhz procesor. U odnosu na prethodni koncept –Cube, kod novog iMac-a sve je u kućištu, i USB portovi, FireWire, Ethernet, modem, audio in/out, VGA izlaz… Svi priključci se nalaze sa zadnje strane baze, a sam monitor se može okretati za 90 stepeni. Grafički podsistem čini NVidia GeForce 2MX, a računar se isporučuje sa 128 ili 256 MB RAM memorije, diskovi su kapaciteta 40 ili 60 GB. Modeli se još razlikuju po tome što imaju ugrađen, ili CD-RW uređaj ili DVD, a najjaći model poseduje Superdrive – DVD pisač.

Leave a Reply