Hardware

Novi Canon uređaji – imagePROGRAF iPF680, iPF685, iPF780 i iPF785

Canon je danas  upotpunio svoj portfolio štampača velikog formata predstavljanjem novih uređaja imagePROGRAF. Nakon predstavljanja dva modela SE sa šest boja u februaru, Canon dodatno osnažuje svoj portfolio modela sa pet boja, koji nude velike mogućnosti za primenu kod zahtevnih CAD i inženjerskih crteža, raznobojne 3D štampe u AEC-u i štampe postera unutar kompanija.

Ukupno je predstavljeno sedam novih modela, a među njima su dva uređaja sa pet boja širine štampe 610 mm (24”) – imagePROGRAF iPF680 i iPF685 – kao i dva uređaja sa pet boja širine 914 mm (36”) – imagePROGRAF iPF780 i iPF785 – zajedno sa dva nova multifunkcionalna rešenja, imagePROGRAF iPF780 MFP i iPF785 MFP. Nastavljajući uspeh Canonovih rešenja sa pet boja, tu je i novi iPF8400SE MFP –uređaj sa šest boja i pigmentnim mastilom koje mu omogućava dugotrajniju i otporniju štampu.

Canon imagePROGRAF iPF785

Namenjeni za brzu štampu visokokvalitetnih tehničkih dokumenata u okruženjima CAD-a (Computer-Aided Design – Računarsko projektovanje), AEC-a (Architecture, Engineering and Construction – Arhitektura , Inženjering i Građevinarstvo) i GIS-a (Geographical Information System – Geografski informacioni sistem), imagePROGRAF iPF680, iPF685 i iPF780 i iPF785 nude višu produktivnost i niže troškove upotrebe od svojih prethodnika zahvaljujući nizu novih funkcija. Svi modeli nude bržu štampu – iPF680 i iPF685 mogu štampati otisak u formatu A1 za 25 sekundi, a iPF780 i iPF785 otisak formata A0 za 41 sekundu.

Kapacitet ugrađenog hard diska u modelima iPF685 i iPF785 povećan je na 320 GB, pa tako nudi znatno više mesta za čuvanje prilikom štampe. Sva mastila dostupna su kao i dosad u kertridžima zapremine 130 ml, ali i u obliku većeg kertridža kapaciteta 300 ml.

Veći kertridži omogućavaju dužu štampu bez prekida i smanjuju ukupan trošak inventara, budući da im je cena po mililitru mastila niža nego kod standardnih kertridža. Novi modeli zadržavaju dizajn koji štedi prostor i omogućavaju da se sve radnje obave sa prednje strane uređaja, a uređaj postavi do zida. Zadržana je i mogućnost zamene mastila tokom rada („hot-swap“) tako da se novi kertridži mogu ubaciti bez zaustavljanja uređaja.

Kvalitet štampe takođe je poboljšan zahvaljujući novom ljubičastom mastilu koje povećava paletu boja i daje jasniji tekst i crte u CAD crtežima, arhitektonskim prikazima, posterima i reklamnom materijalu.

Canon je takođe odgovorio na zahteve velikog broja korisnika upotpunjavanjem svoje popularne programske palete za upravljanje radnim procesom. Program Direct Print & Share, koji omogućava korisnicima povezivanje i štampu putem “Cloud-a”, ažuriran je za verziju 2.0 da bi podržao veliki broj pružalaca “Cloud” usluga i omogućio štampu HPGL/2 datoteka.

Nova funkcija “Prečica” („Shortcut“) dodatno proširuje mogućnost štampe bez otvaranja datoteka, omogućavajući korisnicima da automatski (prema unapred zadatim parametrima) štampaju jednostavnim povlačenjem datoteka na “prečicu”. Ova funkcija je posebno korisna u okruženjima u kojima su automatizacija i srednja kontrola štampe od ključnog značaja, a štedi vreme i trud omogućavajući štampu višestrukih tipova datoteka u nizu.

Programi PosterArtist i PosterArtist Lite ažurirani su za verziju 2.5, nudeći potpunu integraciju sa programom Direct Print & Share i omogućavaju korisnicima da spremaju i razmenjuju postere u “Cloud-u”. Na taj način korisnicima se pruža još više mogućnosti za stvaranje vrhunskih postera kroz nekoliko jednostavnih koraka, kao i mogućnost razmene postera sa ostalim članovima tima.

Od avgusta ove godine u Apple-ovom App Store-u biće dostupna i aplikacija koja će omogućiti štampu sa iPad-a na novim Canonovim modelima imagePROGRAF sa pet boja.

Pored poboljšanja u mehanizmu štampača, proširene su i mogućnosti skeniranja na Canonovim  rešenjima imagePROGRAF MFP. Nova verzija programske opreme SmartWorks 3.5 nudi napredne tehničke mogućnosti.

Maksimalna dužina skeniranja povećana je za 15 m, što je idealno za digitalizovanje velikih planova i crteža infrastrukturnih kompanija i vladinih organizacija za planiranje. Opcioni dodatak SmartWorks v3.5 Plus podržava stvaranje višestraničnih PDF-ova, skeniranje u PDF/A kao i RGB korekcije boja prilikom izrade pregleda, što zadovoljava potrebe velikih inženjerskih projekata i državnih kancelarija.

“Na tržištima CAD-a, GIS-a i AEC-a i dalje se susrećemo sa sve većom potražnjom tehničkih crteža u boji, kao i sa pomakom centralizovane štampe na distributivnu štampu koja se odvija na više mesta“, rekao je Yuichi Miyano, direktor Grupe za široki format u kompaniji Canon Europe.

“Slično kao i na tržištu postera, potreba za efikasnijim i bržim radom dovodi do povećane interne produkcije različitih komunikacijskih materijala. Canon je stoga odgovorio na ovakve, jasne zahteve svojih korisnika predstavljanjem novih modela imagePROGRAF, koji omogućavaju veću produktivnost, te nude veći kvalitet štame i veću praktičnost.”

Svi novi Canonovi uređaji imagePROGRAF biće dostupni  početkom maja 2014. kroz mrežu ovlašćenih Canonovih partnera.

Direct Print & Share v2.0 i PosterArtist Updater za v2.5 mogu se preuzeti iz Canonovog centra za preuzimanje programske opreme na adresi http://software.canon-europe.com/

Leave a Reply