Hardware

Novi konvertibilni Toshiba računari Satellite Radius 11 i Satellite CL10-B

Toshiba Europe danas predstavlja dva nova laptop modela serije Satellite sa dijagonalom ekrana od 29,5 cm (11,6 inča) – oba osmišljena za mobilnost, sa dodatnom fleksibilnošću kakvu zahtevaju današnji korisnici. Toshibin prvi 11,6-inčni uređaj Satellite Radius 11 je konvertibilan, i omogućuje čak pet različitih režima korišćenja pa sadržaj može da se pregleda i obrađuje na različite načine. Model Satellite CL10-B nudi slobodu čuvanja i pristupa datotekama u oblak-okruženju, kao jako praktičan laptop za putovanja. Idealni za prvi laptop-računar namenjen studentima i učenicima, kao i svakome ko želi pristupačnog mobilnog pratioca, novi Satellite modeli se lako prilagođavaju svakom mobilnom životnom stilu.

„Svako od nas doživljava mobilnost na različite načine, i novi Toshibini modeli Satellite Radius 11 i CL10-B su odraz ove činjenice,” rekao je ovim povodom Sandor van der Ham, potpredsednik B2C PC, Lifestyle Products & Services grupacije u kompaniji Toshiba Europe. „Razvojem prilagodljivih uređaja sa Windows 8.1 operativnim sistemom, stvorili smo pristupačan izbor koji pruža fleksibilnost i slobodu da sa njima radite šta god poželite, gde god da se nalazite i bez kompromisa u dizajnu, performansama ili inovativnim funkcijama. To je mobilnost, upravo takva kakvom je svako od nas kao individua doživljava,” objasnio je on.

„Raduju nas nove inovacije iz Toshibe; Satellite Radius 11 je pravo oličenje Windows 8.1 hardvera osmišljenog kao ‘uređaj-prvenac’ za mobilni svet i svet informatičkih oblaka”, izjavio je o ovom novitetu Piter Han, potpredsednik za OEM marketing na globalnom nivou u korporaciji Microsoft. „Sa pet različitih režima rada, on pruža korisnicima fleksibilnost neophodnu tokom celog dana – od posla do kuće i na putu,“ istakao je Han.

 

Transformisanje fleksibilnosti i slobode

Optimizovan za dodir i maksimalno korišćenje pogodnosti operativnog sistema Windows 8.1, Satellite Radius 11 je osmišljen kao fleksibilan uređaj sa pet različitih režima upotrebe, za različite situacije. Laptop režim je idealan za produktivan rad na tastaturi i uz pristup priključcima, dok se tablet režim, rotiranjem ekrana oko šarke za 360 stepeni, koristi za gledanje video snimaka ili pregledanje sadržaja na internetu. Kada se laptop preklopi za 180 stepeni „unazad“, standardna tastatura se automatski isključuje i slučajno pritisnuti tasteri neće remetiti rad. Režim korišćenja pred publikom omogućuje gledanje ekrana kada se uređaj ne drži u rukama, sa zvučnicima i jasnim zvukom usmerenim upravo ka posmatračima. Prezentacioni režim je idealan za pregledanje sadržaja u samostojećem položaju uređaja i naročito je koristan u skučenim prostorima, kao na primer u avionu. Konačno, „zupčnik-šarka“ omogućuje režim korišćenja uređaja „po stolu“, u kome je laptop u potpunosti položen na stolu da bi se prikazani sadržaj delio sa većom grupom ljudi.

 

Satellite CL10-B je idealan za one koji žele laptop dovoljno kompaktan da lako može da se ponese bilo gde, uz slobodu da i usput mogu da ga koriste. Ovaj pristupačni uređaj sa Windows 8.1 operativnim sistemom i Bing okruženjem „otvara“ i 100 GB prostora za skladištenje podataka u OneDrive[1] informatičkom oblaku, što znači da će dokumenti, fotografije, video snimci i drugi sadržaj sačuvan u ličnim OneDrive „folderima“ – biti kopirani i spremni za pristup i korišćenje sa bukvalno svakog mesta[2], na bilo kom uređaju. Automatsko kreiranje rezervnih kopija i sinhronizacija datoteka osigurava bezbednost podataka u inormatičkom oblaku čak i u slučaju gubitka ili oštećenja laptopa. Uz Satellite CL10-B se takođe dobija i besplatan pristup Microsoft Office Online paketu, odnosno prava korišćenja veb-verzije programa Microsoft Excel, Word, PowerPoint, OneNote i Outlook, koji pomažu korisnicima da rade ili uče sa lakoćom. Podržan je i rad u režimu kada uređaj nije povezan sa internetom, preko unapred instaliranih aplikacija i operativnog sistema Windows 8.1 sa Bing okruženjem.

 

Vrhunski dizajn

Novi Satellite modeli su izuzetno lagani i ultraprenosivi, sa masom počev od samo 1,1 kg[3]; odlikuje ih gladak, satenski zlatan dizajn „na preklop“, kao stvoren za putovanja. Tu je i puna pločasta tastatura bez okvira sa velikom „klik-tablom“ na oba modela, za komotnije kucanje i navigaciju uz postojeću podršku za dodir sa 10 prstiju.

 

 

Brži odziv u toku rada

Sa najnovijim Intel® Celeron® procesorima u oba modela, ili opcijom Intel® Pentium® procesora na Satellite Radius 11 modelu, oba računara pružaju odlične performanse za svoju veličinu i sa lakoćom izvršavaju svakodnevne zadatke. Povrh toga, integrisana Intel® HD grafika i tehnologija Intel® Burst Technology 2.0 pružaju bolji odziv i energetsku efikasnost.

 

Satellite Radius 11 ima čvrsti disk kapaciteta 500 GB za skladištenje podataka i do 4 GB RAM memorije za glatke performanse i paralelni rad na više zadataka. A s obzirom da je Satellite CL10-B projektovan za skladištenje dokumenata u informatičkom oblaku, ovaj model ima brzi 32 GB eMMC memorijski sistem za skladištenje sa 2 GB RAM-a. Uz brzo podizanje sistema i onlajn pristup, Satellite Radius 11 i Satellite CL10-B pružaju iskustvo tečnog rada na PC računaru, u svakoj prilici. Oba modela takođe imaju ugrađene prizmatične baterije.

 

Povezivanje u punoj veličini

Širok dijapazon priključaka pune veličine na svakom uređaju omogućuje korisnicima da dele datoteke sa drugim uređajima i prikazuju sadržaj na većim ekranima. Oba modela imaju USB 3.0 i USB 2.0 priključak za prebacivanje podataka, dok HDMI®-izlaz omogućuje prikaz na velikom ekranu. Preko SD/SDHC konektora korisnici mogu brzo da prebacuju informacije sa, i na memorijske kartice, što olakšava prenošenje važih datoteka i dokumenata između uređaja.

 

Multimedija u nastajanju

Bilo da se korisnici odluče za mogućnosti transformisanja modela Satellite Radius 11, ili slobodu rada sa Satellite CL10-B, oba nova uređaja su projektovana za multimedijske potrebe korisnika. Veb kamera visokog kvaliteta i HD rezolucije, sa ugrađenim mikrofonom, idealna je za svakog ko ćaska sa prijateljima preko interneta, ili učestvuje na veb konferencijama. Svaki detalj je jasno vidljiv na svetlom HD ekranu i definisan oštrim zvukom sa stereo zvučnika, uz poboljšanja DTS SoundTM tehnologijom – koja sa jasnoćom oživljava svaki film, kratki video zapis ili igru, za prožimajuću zabavu kod kuće ili na putu.

 

Toshiba Satellite Radius 11 i Satellite CL10-B biće dostupni u Evropi tokom četvrtog tromesečja 2014. godine.

 

Toshiba Satellite Radius 11 i Satellite CL10-B:

 • Ekran: 29,5 cm (11,6 inča) HD (1366 x 768) rezolucije i ekran sa podrškom za dodir sa 10 prstiju
 • Grafika: Intel® HD Graphics
 • Mogućnosti povezivanja: 1 x HDMI®-izlaz, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, čitač SD kartica
 • Komunikacija: Wireless LAN (802.1b/g/n), Bluetooth® 4.0
 • Audio: Stereo zvučnici sa DTS Sound™ tehnologijom
 • HD veb kamera sa ugrađenim mikrofonom
 • Kensington lock port
 • Boja: satenski zlatna (Satin GoldTM)
 • Dimenzije: 289 x 199 x 19,9 mm

 

Toshiba Satellite Radius 11:

 • Procesori: Intel® Celeron® ili Pentium®sa Intel® Burst Technology 2.0
 • Skladištenje podataka: HDD čvrsti disk od 500 GB
 • Memorija: 4 GB DDR3L (1600 MHz)
 • Operativni sistem: Windows 8.1
 • Masa: 1,3 kg

 

Toshiba Satellite CL10-B

 • Procesori: Intel® Celeron®sa Intel® Burst Technology 2.0
 • Skladištenje podataka: 32 GB eMMC
 • Memorija: 2 GB DDR3L (1600 MHz)
 • Operativni sistem: Windows 8.1 sa Bing okruženjem
 • Masa: 1,1 kg

 

[1] 100 GB besplatno u toku dve godine od datuma prve kupovine.

[2] Neophodna je veza sa internetom i uređaj sa veb pregledačem .

[3] Satellite CL10-B je težak od 1,1 kg, a Satellite L10W-B od 1,3 kg pa naviše.

Leave a Reply