Hardware · PC računari

Novi PIXMA “sve-u-jednom” modeli

Canon je objavio detalje o svojoj PIXMA seriji štampača, za drugu polovinu 2008.godine.

Serija PIXMA sada uključuje sedam novih „sve-u-jednom“ uređaja i tri nova foto-štampača, čime najbolje odražava Canonov cilj da razvojem tehnologija neprestano poboljšava proces štampe fotografija i dokumenata namenjenih raznovrsnim potrebama korisnika.

Novosti na koje posebno obratiti pažnju, kada je PIXMA serija u pitanju, su: novi automatski korektor slike (Auto Photo Fix), opcija jednostavnijeg skeniranja (Auto Scan Mode) i konačno ChromalLife 100+ sistem – kombinacija Canonove FINE tehnologije glava štampača, novih mastilia i novih medija – koji omogućava postojan odštampan materijal koji ni u dužem vremenskom periodu neće izbledeti. PIXMA serija u 2008. godini sadrži i dva nova Wi-Fi modela.

„Canon razvija svoju popularnu PIXMA seriju štampača nizom proizvoda koji su bazirani na novim tehnologijama i dizajnirani tako da korisniku pomognu u kreiranju moćnih i uzbudljivih snimaka, prezentacija i dokumenata“ – izjavio je Mogens Džensen (Jensen), čelnik evropskog „Canon Consumer Imaging“ odeljenja.

Serija PIXMA šalje i jasnu poruku kada je zaštita životne sredine u pitanju, time što je Canon smanjio veličinu i pakovanja svojih proizvoda. Na ovaj način, smanjena je količina otpadnog pakovanja i umanjen je broj kontejnera potrebnih za transport štampača širom sveta. Svi štampači serije PIXMA su nosioci Energy Star oznake, a nekoliko modela, kao novinu, poseduje i opciju automatske dvostrane štampe i kopiranja, u cilju smanjenja papirnog otpada.

„Sve-u-jednom“ štampači serije PIXMA

Osnovni, najpristupačniji modeli ove serije su PIXMA MP190, PIXMA MP240 i PIXMA MP260 i svi nude visok kvalitet štampe, delotvorne brzine štampanja i odličan odnos kvalitet-cena. Model PIXMA MP190 poseduje impresivnu rezoluciju od 4800×1200 tačaka po inču (dpi) i koristi FINE glave štampača sa veličinom kapljice od 2 pikolitara (pl). PIXMA MP240 i PIXMA MP260 zadržavaju ovu rezoluciju tako što koriste nove FINE kertridže sa novim mastilom, koje u kombinaciji sa specijalnim originalnim Canonovim foto-papirom postiže „ChromalLife100+“ sistem štampe za još trajnije materijale.

PIXMA MP240 i PIXMA MP260 štampaju slike bez bordure, veličine 10x15cm za, otprilike 45 sekundi, sa dodatnim opcijama koje pojednostavljuju proces: samootvarajuća kutija za papir, brzi start (Quick Start) i softver za automatsko uklanjanje „crvenih očiju“ (Auto Photo Fix). Model PIXMA MP240 predstavlja PictBridge tehnologiju za štampanje bez računara, dok umesto toga model PIXMA MP260 ima ugrađenu memorijsku karticu.

Modeli srednje klase su PIXMA MP540 i PIXMA MP620; oni su idealni za korisnike kojima je potrebna veća brzina i vrhunski kvalitet štampe fotografija i dokumenata. PIXMA MP540 i PIXMA MP620 koriste jedan od Canonovih prvoklasnih foto-motora i postižu rezoluciju od 9600×2400 tačaka po inču (dpi), pomoću 1pl FINE glave štampača, kao i rezoluciju skeniranja od 2400 tačaka po inču (dpi). Koristeći nova pojedinačna mastila (Single Inks), oba podržavaju ChromalIfe100+.

PIXMA MP540 i PIXMA MP620 predstavljaju nove pojedinačne posude/kontejnere za mastila (Single Ink tank), koje povećavaju efikasnost, pošto se zamenjuje samo ona boja koja je potrošena.

Crno mastilo povećane pigmentacije koristi se samo za tekst dokumenata, dok je odvojena, crna za bojenje namenjena postizanju impresivnih kontrasta na fotografijama. Canonov jednostavan točkić za upravljanje (Easy-scroll Wheel) u kombinaciji sa TFT ekranom u boji, omogućava korisnicima jednostavnu navigaciju kroz sadržaj ka svim funkcijama ovog „Sve-u-jednom“ uređaja.

Modeli PIXMA MP540 i PIXMA MP620 nude memorijske kartice (Memory Card) i PictBridge kompatibilnost za štampanje bez računara, dok PIXMA MP620 poseduje dodatnu funkcionalnost preko Wi-Fi i eternet (Ethernet) mogućnosti povezivanja. Oba modela imaju dva odeljka za papir, tako da istovremeno mogu biti napunjena i običnim i foto-papirom.

Visokoj kategoriji pripadaju naredna dva modela, PIXMA MP630 i PIXMA MP980, koji dodatno potvrđuju Canonovu težnju ka izvrsnosti štampe – superniornim kvalitetom, brzinom štampe i naprednim upravljanjem medijima. PIXMA MP630 i PIXMA MP980 predstavljaju 1pl kapljica mastila sa rezolucijom štampe do 9600×2400 tačaka po inču (dpi) i postižu laboratorijski kvalitet štampe u roku od 20 sekundi.

Unapređeno upravljanje medijima se postiže obostranom štampom i kopiranjem (Auto Duplex), dvostranim ulazom papira i štampom DVD i CD formata. Model PIXMA MP630 koristi novi mehanizam štampe sa 5 pojedinačnih mastila, sa posebnom crnom za „bojenje“ kojom se postiže dodatni kontrast na fotografijama.

PIXMA MP980 je vodeći model PIXMA serije i predstavlja digitalnu i analognu „Sve-u-jednom“ laboratoriju. Poseduje šest novih pojedinačnih posuda za mastilo (Single Ink Tank), uključujući novo sivo mastilo koje omogućava vrhunsku monohromatsku štampu. Mogućnost povezivanja preko Wi-Fi i standardnog umrežavanja (Ethernet) sastavni je deo ovog modela koji je pojačan TFT ekranom u boji (8,8 cm), najvećim u svojoj kategoriji.

Još jedna ključna tehnologija ovog vodećeg modela je njegov skener rezolucije 4800 tačaka po inču (dpi) sa LED belim reflektujućim svetlom (White LED) i skeniranjem 35mm filma i slajdova. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, nije potrebno zagrevanje uređaja, tako da skeniranje može skoro momentalno da otpočne. Za kreativce i fotografe, uključen je i profesionalni softver za jednostavno štampanje fotografija (Easy-PhotoPrint Pro), što je dodatak Adobe Photoshop programa, čime se postiže kontrola nad monohromatskom i štampom u boji.

Svi „sve-u-jednom“ uređaji nadopunjeni su Canonovim softverom za štampanje fotografija (Easy-PhotoPrint EX) i kreativne projekte, poput kalendara i albuma.

PIXMA foto-štampači

U novoj PIXMA seriji postoje tri nova jednofunkcijska foto-štampača koja se nadovezuju na uspeh koji je Canon do sada imao na tržištu, u ovoj oblasti. U nižoj klasi, PIXMA iP 1900 može da se pohvali savremenim dizajnom i produkcijom vrhunske štampe zahvaljujući FINE kertridžima. Model PIXMA iP1900 je odličan izbor za korisnike kojima je potreban kvalitet foto-laboratorije, ali po povoljnoj ceni.

PIXMA iP3600 nadograđuje funkcionalnost prethodnog modela i verovatno će biti privlačan korisnicima digitalnih kamera koji žele da izvuku maksimum iz rezolucije od 9600×2400 tačaka po inču (dpi) i 1pl kvalitet foto-laboratorije. Model PIXMA iP3600 kombinujući 5 novih pojedinačnih mastila (Single Inks) sa novim Canonovim foto-papirom, daje kvalitet ChromaLife100+ foto-štampe.

Sa svojih 1pl, maksimalne rezolucije štampe od 9600×2400 i standardnom laboratorijskom štampom fotografija bez bordura, veličine 10x15cm, za vreme od 20 sekundi – PIXMA iP4600 ima najbolje performanse od svih Canonovih PIXMA foto-štampača. Sa 5 novih pojedinačnih mastila (Single Inks) i novim Canonovim foto-papirima, PIXMA iP4600 brzo isporučuje izuzetnu foto-štampu, što će zadovoljiti i najzahtevnijeg fotografa.

Opcije poput automatskog dvostranog štampanja (auto duplex), dvostranog punjenja papira i štampe na DVD i CD formatima – podržane su PictBridge tehnologijom za štampanje bez računara. Sva tri modela foto-štampača koriste pogodnosti automatskog fiksiranja (Auto Photo Fix) sa dodatim softverom za jednostavno štampanje fotografija (Easy-PhotoPrint EX) koje sada uključuje i automatsko uklanjanje „crvenih očiju“.

Leave a Reply