Hardware

Novi ruski mikroprocesor Elbrus-4S

Novi projekat ruske kompanije MCST, mikroprocesor Elbrus-4S sa četiri jezgra, spreman je za serijsku proizvodnju. On omogućava efektivnost rada koja se može porediti sa mikroprocesorima vodećih stranih kompanija.

Kako se ističe na sajtu MCST, Elbrus-4S je najefikasniji mikroprocesor koji je napravljen u Rusiji. Radni naziv mu je Elbrus-2S. Ima četiri jezgra koja rade na frekvenciji 800 MHz, proizveden je po 65-nanometarskoj tehnologiji, a njegova sumarna efikasnost iznosi 50 gigaflopsa (50 milijardi operacija sa pokretnim zarezom u sekundi) i otprilike odgovara savremenim Intelovim procesorima i3 i i5.

Novi procesor je rezultat razvoja prethodnog procesora Elbrus-2S+, napravljenog 2011. Kao i njegov prethodnik, Elbrus-4S je pre svega namenjen za primenu u vojnoj sferi, gde je nedopustivo korišćenje baze sklopljene od stranih elektronskih komponenata zbog mogućih „umetaka“.

Pored toga, procesor zadovoljava zahtevne kriterijume u pogledu radnog dijapazona temperature i radnog veka. Ovi procesori se mogu koristiti i za naučna izračunavanja i bilo koji drugi posao koji zahteva visok nivo zaštite od nedozvoljenog pristupa. Doduše, MCST ne isključuje mogućnost da će računari sa novim procesorom zainteresovati i obične korisnike.

elbrus

Za procesore koje proizvodi MCST napravljen je poseban operativni sistem Elbrus, razvijen na osnovu kernela Linuksa, s tim što se na računarima sa procesorom „Elbrus-4C“ mogu pokrenuti i nove verzije operativnog sistema Windows, kao i programi koji rade u njemu. To omogućava hardverska podrška binarne translacije 64-bitnog koda procesora Intel/AMD.

U radu na Elbrusu-4S, kao i na serverima i programima za njega, učestvovali su stručnjaci iz otvorenog akcionarskog društva „Brukov institut za elektronske komandne uređaje“. Elbrus-4S je prvi put javno prikazan u martu 2014. na izložbi „Nova elektronika 2014“. Zasada nije poznato kada je planiran početak proizvodnje novih procesora.

Vicepremijer Dmitrij Rogozin je u martu 2014. izjavio da je usavršavanje domaće elektronske baze komponenata ključno za realizaciju državnog odbrambenog programa, jer eventuale sankcije Zapada ne treba da osujete modernizaciju oružanih snaga Ruske Federacije.

Ruski tekst na portalu RIA „Novosti“.

Leave a Reply