Hardware

NVIDIA CUDA uvodi inovacije u emitovanje i filmsku produkciju

Tehnološki inovatori da Vinci, Lowry Digital, ASSIMILATE i GIC omogućavaju značajne performanse i uštede korišćenjem NVIDIA CUDA paralelne kompjuterske arhitekture

NVIDIA korporacija, svetski lider u vizuelnom računarstvu, je omogućila produkcijskim kućama da rade brže i lakše sa velikom količinom podataka visoke rezolucije generisanim za HDTV, Blu-Ray i 4K digitalne bioskope.

Inovatorske kompanije kao što su da Vinci Systems, Lowry Digital, ASSIMILATE i GIC koriste CUDA™ paralelnu kompjutersku arhitekturu NVIDIA® procesora pri rešavanju raznih izazova sa kojima se susreću filmski profesionalci kao što su balansiranje boja, restauracija filmova, kreiranje vizuelnih efekata i kodiranje video formata.

CUDA architektura ubrzava gradaciju boja

da Vinci Systems, vodeći provajder proizvoda koji se bave izoštravanjem boja I post produkcijom širom sveta, skoro je predstavio moćnu verzuju svog da Vinci Resolve programa za digitalni mastering, baziranom na da Vinci C.O.R.E. (CUDA Optimized Resolve Engine). Novo rešenje iskorišćava masivne paralelne procesne mogućnosti NVIDIA® Quadro® grafičkog procesora koje donose gradiranje boja u visokoj rezoluciji u realnom vremenu i procesiranje slika, a sve ovo je već prikazano na skorašnjim bioskopskim hitovima kao što su “Star Trek” i “Terminator Salvation”.

“Benefiti u performansama CUDA-podržanih GPUova su neverovatni, nude procesnu snagu koja je do 20 puta brža nego rešenja prethodne generacije,” rekao je Gary Adams, da Vinci product manager. “Post produkcija koju koristi Resolve sada može da podešava gradaciju boja I rezoluciju u 4K digitalnim filmovima ili stereoskopskim 3D slikama u realnom vremenu, bez gubitka kvaliteta. Resolve je oslobodio moć NVIDIA GPUova, davajući koloristima širom sveta više kreativnosti I mogućnost da postave širi spektar raznih prikaza za film i video.”

CUDA arhitektura ubrzava procesiranje pokretnih slika

Lowry Digital, tržišni lider u digitalnoj restauraciji i poboljšanju kvaliteta slika za klasike i inovacije u filmovima, koristi NVIDIA GPUove i CUDA paralelnu kompjutersku arhitekturu da poboljša produktivnost petostruko. Lowry skorašnji projekti sadrže restauraciju slika za klasike iz produkcije 20th Century Fox kuće, “The Robe”, i ulepšavanje digitalne slike za oskarovca iz kompanije Paramount/Warner Bros. “The Curious Case of Benjamin Button”. Dodatno, Lowery se oslonio na NVIDIA GPUove kada je kontaktiran od NASA da povrati snimke koji su se emitovali na zemlji vezane za Nil Amsrongove prve korake na mesecu.

“NVIDIA CUDA je omogućila kompaniji Lowry Digital da obezbedi više vrednosti za naše potrošače smanjujući vreme I troškove koji se prave u digitalnoj restauraciji,” rekao je John D. Lowry, osnivač, Lowry Digital. “Sada smo potisnuli tehnologiju da ide još dalje, pružajući rešenja koja nikada do sada nisu prikazana. Korišćenjem GPUa omogućili smo kompleksno procesiranjeslika, za razne video I filmske izvore, prikaze na različitim tipovima kamera sa različitim osvetljenjem I normalizovali smo ih kako bi se prikazalo sve što je snimljeno pod istim uslovima.”

CUDA Arhitektura ubrzava post produkciju

ASSIMILATE je transformisao kreiranje vizuelno kompleksnih snimaka sa svojim SCRATCH Digital Process Solution alatom, koji je podržan od strane CUDA arhitekture, radi u realnom vremenu u end-to-end tokovima podataka za post produkciju. Napravljen za kreativce I post profesionalce, SCRATCH omogućava menadžment podataka, prikaze, gradiranje boja, finiš I finalni mastering za razne formate I rezolucije do 4K.

“ASSIMILATE je u potpunosti fokusiran na iskorišćavanje GPUova kako bi isporučio nove real-ime alate koji jednostavno ranije nisu bili mogući,” rekao je Lucas Wilson, direktor za razvoj poslovanja kompanije ASSIMILATE. “Počeli smo sa radom na podacima putem CPU-a, koristili smo CUDA arhitekturu da ubrzamo produkciju do tačke gde korisnici imaju mogućnost da kreativno eksperimentišu, a da sve I dalje bude u granicama dozvoljenog vremena.”

CUDA arhitektura ubrzava digitalnu medija konverziju I distribuciju

GIC, globalni proizvođač koji obezbeđuje rešenja za 2D/3D kreaciju sadržaja I distribuciju, koristi CUDA-podržane GPUove kako bi učinio kompjuterizovanu video konverziju bržom I još efikasnijom nego CPU bazirana rešenja.

“Kako se film I televizijska industrija kreću prema strandardizaciji međuoperativnog Master Formata (IMF), naš CUDA-ubrzan Digitali Video paket alata, ubrzano konvertuje master ili mezanin fajl u razne formate za video distribuciju,” rekao je Henry Gu, presednik GICa. “Iskorišćavanjem snage NVIDIA procesora, smanjili smo ono što je ranije bilo proces koji se odvijao nedeljama u studijima i post produkcijskim kućama, a na sate, dok su troškovi skladištenja svedeni na trećinu.”

Rešenja bazirana na ubrzanju putem CUDA arhitekture za emitovanje I filmsku produkciju biće prikazana na IBC 2009 sajmu i na NVIDIA/PNY štandu broj H37 u Hali 7 u RAI Centru u Amsterdamu, od 11 – 15 septembra, 2009. NVIDIA će prikazati demonstraciju koja uključuje: RT Software koji prikazuje softver za virtuelne efekte i Elemental Technologies koji prikazuje Elemental Server I Elemental Accelerator rešenja za video enkoding.

Leave a Reply