Categories
Hardware

NVIDIA i Tajvanski državni univerzitet teže da otkriju tajne univerzuma

Tajvanski državni univerzitet uspeva da ostvari proboj u oblasti istraživanja subatomskih čestica uz 1% troškova i 10% potrošnje energije BlueGene/L superkompjutera

Istraživački tim Tajvanskog državnog univerziteta ostvaruje uspehe u istraživanjima rane evolucije svemira koristeći NVIDIA® Tesla™ paralelne procesore, koji predstavljaju pogonsku snagu IBM BlueGene/L superkompjutera, uz 1% troškova i 10% potrošnje električne energije.

Tim koji predvodi Ting-Wai Chiu, profesor fizike i zamenik direktora Centra za kvantnu nauku i inženjerstvo (CQSE), bavi se istraživanjima interakcija subatomskih čestica, kako bi dao odgovore na pitanja o poreklu svemira, za šta su potrebni računari ogromne snage.

NTU obavlja ova istraživanja na prvom superkompjuteru u Tajvanu baziranom na 128-GPU klasteru u Centru za kvantnu nauku I inženjerstvo, koji koristi sistem 16 NVIDIA Tesla S1070 1U i 64 Tesla C1060 procesore. Ovaj sistem igra ključnu ulogu u složenim proračunima u oblasti kvantne fizike, koji idu od jake interakcije na subatomskom nivou i snažno koreliranih elektrona u fizici kondenzovane materije do kosmologije na astronomskom nivou.

“Uzbuđeni smo što vidimo da je naš klaster baziran na GPU nadigrao mnoge konvencionlne superračunare i u smislu troškova i u smislu korišćenja energije”, kaže Chiu. “Sa našim superračunarom koji koristi GPU, mi isporučujemo 15 teraflopsa po ceni od 200000 dolara i 1% troškova konvencionalnog superračunara kao što je IBM BlueGene/L.”

“Za svaku pohvalu je videti da NVIDIA Tesla GPU pomaže ekpertima i istraživačima da ostvare izuzetne proboje u svojim istraživanjima”, kaže Andy Keane, generalni menadžer Tesla biznisa u kompaniji NVIDIA. “ Izuzetno ubrzanje koje možemo da vidimo na Tajvanskom državnom univerzitetu omogućava akceleraciju istraživanja najznačajnijih životnih i najkompleksnijih naučnih izazova.”

NVIDIA Tesla GPU zasniva se na CUDA™, NVIDIA kompjuterskoj arhitekturi koja omogućava da GPU-ovi budu programirani pomoću standardnih programskih jezika i API-ja u ovoj oblasti, otvarajući masivne paralalne procesorske mogućnosti za široki spektar aplikacija i izvan grafike. Centar za kvantnu nauku i inženjerstvo je razvio visoko efikasne CUDA optimizovane kodove za razne kompjuterske probleme u QCD, kvantum spin sisteme i astrofiziku.

QCD grupa (TWQCD) osnovana na Tajvanskom državnom univerzitetu, je sada prva grupa u svetu koja koristi GPU klaster za izvođenje širokopojasnih simulacija sa preciznom hiralnom simetrijom.