Hardware

NVIDIA integriše tehnologiju superračunara u automobile sa Tegra K1 procesorom

Novi Tegra® K1 procesor za mobilne platforme iz kompanije NVIDA  pomoći će “samovozećim” automobilima da napreduju, od oblasti istraživanja do masovnog tržišta, sa automobilskom verzijom GPU-a, istog onog koji pokreće i 10 energetski naefikasnijih superkompjutera na svetu.

 

Prvi mobilni procesor koji automobilima donosi napredne računarske mogućnosti, NVIDIA® Tegra K1 pokreće različite auto aplikacije koje ranije nije bilo moguće pokrenuti sa tako niskom potrošnjom.

night vision

Tegra K1 poseduje quad-core CPU i GPU od 192 jezgra koji koristi NVIDIA Kepler™ arhitekturu, koji je u osnovi moćnih GPU-ova kompanije NVIDIA – uključujući procesore koji su korišćeni utop 10 sistema koji se nalaze na najnovijoj Green500 listi energetski najefikasnijih superkompjutera na svetu.

 

Tegra K1 će uz pomoć integrisanih kamera pokretati napredne sisteme za pomoć vozaču (advanced driver assistance systems – ADAS) – kao što su registrovanje pešaka, sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu, sistem upozorenja prelaska u drugu traku (preko linije) i prepoznavanje saobraćajnih znakova – a može da prati i budnost vozača putem kamere na kontrolnoj tabli.

 

“Da bi se obradili podaci koji konstantno pristižu iz senzora i kamera, a koji su potrebni za smovozeće automobile, NVIDIA integriše energetski efikasnu rečunarsku tehnologiju unutar vozila,” izjavio je Taner Ozcelik, potpredsednik i generalni menadžer automobilskog poslovanja u kompaniji NVIDIA. “Tegra K1 rešava ovo tako što obezbeđuje 10 puta veću računarsku snagu od prethodnih mobilnih procesora bez trošenja dodatne energije.”

 

Tegra K1 je i prvi mobilni processor koji podržava CUDA® – paralelnu kompjutersku platformu koja se nalazi u srcu modernog računarskog vida. Namenjen oblasti autobilizma, ovaj super čip je ojačan kako bi izdržao širok opseg temperatura i teških uslova rada.

 

Prilagodljiva digitalna kontrolna tabla

Pored računarskog vida, Tegra K1 procesor stvara veoma oštru foto-realnu 3D grafiku. Koristećijezik za definisanje materijala kompanije NVIDIA – koji simulira način na koji se svetlost reflektuje i prelama na aktuelnim materijalima – digitalne instrumental table i zabavno-informativni sistemi mogu se prilagoditi širokom spektru virtuelnih materijala, od bakra, titanijuma i brušenog aluminijuma do prošivene kože i karbonskih vlakana.

 

Biblioteke renderovanog foto-realnog materijala omogučavaju gotovo neograničen spektar prilagodljivih digitalnih cockpit konfiguracija. One vozačima omogučavaju da podese svoje merače i kontrole kako bi odgovorili svojim jedinstvenim ukusima.

 

“Audi i NVIDIA imaju dugo i jako partnerstvo u kome su korišćene tri generacije Tegra procesora kako bismo stvorili vodeće mogućnosti na instrumental tabli i informativno-zabavne sisteme na  zadnjim sedištima,” izjavio je Ricky Hudi, izvršni inženjer električnog i elektronskog razvoja u  Audi AG kompaniji. “Tegra K1 otvara novo poglavlje za Audi, unoseći revolucionarne pomake iz oblasti superračinarstva u automobilsku industriju, čime je otvoren put pilotskim iskustvima u vožnji.“

 

Programiranje produžava život vozila

ADAS rešenja koja se trenutno nalaze na tržištu zasnovana su uglavnom na vlasničkim procesorima. NVIDIA Tegra K1 izlazi van ovog ograničenja obezbeđujući otvorenu,  prilagodljivu platformu koja pruža inovativna rešenja.

 

Pored toga, NVIDIA je dizajnirala Tegra K1 procesor tako da bude u potpunosti programibilan, te stoga on može biti poboljšan putem over-the-air ažuriranja softvera koji podržava nove funkcionalnosti čim one postanu dostupne tvorcima automobila.

 

 

“Napredne računarske tehnologije su osnova za pretvaranje automobila u najinovativnije, najsposobnije i najpoželjnije mobilne uređaje u budućnosti,” izjavio je Thilo Koslowski, potpredsednik i vodeći automobilski analitičar u istraživačkoj kući Gartner. “Nudeći over-the-air nadgradnju ovih tehnologija, tvorci automobila mogu unaprediti postojeće performanse unutar vozila i ponuditi nove tokom trajanja celog životnog ciklusa automobila.”

 

Modul podržava veliki broj operativnih sistema

Tegra K1 biće dostupna kod OEM i Tier 1 proizvožača autokomponenti kao vizuelni računarski model (VCM) inovativnog dizajna koji je predstavljen prvi put pre dve godine. Tegra K1 VCM isporučuje kompletan računarski sistem za vozila koji je sposoban da radi na različitim opetarivnim sistemima uljučujući QNX, Android, Linux ili Windows.

 

Tegra VCM dozvoljava da se sistemi unutar vozila jednostavno nadograde  čim noviji hardver postane dostupan, premošćujući na taj način jaz između brzog tempa inovacija u području potrošačke elektronike i dužih razvojnih životnih ciklusa koji su karakteristični za automobilsku industriju.

 

“Modularni pristup kompanije NVIDIA omogućava tvorcima automobila da se brzo razviju uz pomoć najnovijih tehnologija kao što je Tegra K1, bez potrebe da se kreće od nule,” izjavio je Roger Lanctot, pomoćnik direktora u sektoru za globalnu automobilsku praksu u okviru kompanije Strategy Analytics.

 

Inovacije u oblasti automobilske tehnologije kompanije NVIDIA

Danas na putevima postoji više od 4.5 miliona automobila  koje pokreću NVIDIA procesori, uključujući i najnovije modele od Audi-a, BMW-a, Tesla motora i Volkswagen-a. Više informacija možete dobiti na www.nvidia.com/automotive.

Snaga NVIDIA Tegra K1 procesora za automobilske aplikacije biće demonstrirana na NVIDIA štandu broj 30207 na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, od 7. do 10. januara u Južnoj hali Convention centra u Las Vegasu.

Leave a Reply