Hardware

NVIDIA predstavila Tegra K1, super čip od 192 jezgra

NVIDIA predstavlja Tegra K1, super čip sa 192 jezgra koji DNA iz najbržeg GPU-a na svetu donosi na mobilne platforme. Kepler GPU arhitektura iz GeForce GTX 780 Ti pretvara se u moćno grafičko kućište za mobilne uređaje, dostupno u verzijama od 32 i 64 bita.

NVIDIA je danas predstavila revolucionarni Tegra® K1 mobilni procesor, super čip sa 192 jezgra koji poseduje istu NVIDIA® Kepler™ arhitekturu koja pokreće i najbrži GPU na planeti, NVIDIA GeForce® GTX™ 780 Ti. Po prvi put PC gejming najnovije generacije sada će biti dostupan i na mobilnim platformama.

tegra k1

Tegra K1 procesor postavlja nove standarde u pogledu mobilnosti podržavajući najnovije tehnologije u PC gejmingu i omogućavajući pokretanje sofisticiranih gejming endžina poput Unreal Engine 4 iz Epic Games-a. On obezbeđuje napredne mogućnosti proračuna za ubrzanje razvoja aplikacije za računarski vid i prepoznavanje govora. Pored toga, njegova neverovatna efikasnost obezbeđuje više performanse nego bilo koji drugi mobilni GPU na istom energetskom nivou.

“Tokom prethodne dve decenije NVIDIA je proizvela GPU i razvila više grafičkih tehnologija od svih drugih kompanija,” izjavio je Jen-Hsun Huang, suosnivač i generalni direktor kompanije NVIDIA. “Sa Tegra K1 prenosimo tu tradiciju i na mobilne uređaje. To premoščuje jaz, pa programeri sada mogu da dizajniraju igre i aplikacije nove generacije koje će raditi na bilo kom uređaju.”

Tegra K1 se nudi u dve pin-to-pin kompatibilne verzije. Prva verzija koristi 32-bitni quad-core i 4-Plus-1™ ARM Cortex A15 CPU. Druga verzija koristi tradicionalni 64-bitni dual Super Core CPU dizajniran od strane kompanije NVIDIA. Ovaj CPU (pod kodnim imenom “Denver”) pruža veoma visoke single-thread i multi-thread performanse. Zasnovan je na ARMv8 arhitekturi, koja donosi energetski efikasno nasleđe ARM tehnologije procesora na 64-bitno računarstvo.

Obe verzije Tegra K1 procesora pružaju odličnu grafiku i sjajne mogućnosti vizuelnog računarstva, pokrenute od strane 192-jezgarnog NVIDIA Kepler GPU-a. Očekuje se da će verzija od 32 bita u uređajima biti dostupna u prvoj polovini 2014. godine, dok će 64-bitna verzija biti dostupna u drugoj polovini godine.

Jednostavno neverovatno: Postavljanje novih fenomenalnih gejming standarda
Tegra K1 osigurava potpunu podršku za najnovije PC igračke tehnologije, uključujući DirectX 11, OpenGL 4.4 i rad u mozaiku. Ove karakteristike će omogućiti programerima PC igara i igara za konzole da svoje odlične, vizuelno bogate naslove najzad donesu na mobilne uređaje.

Takve karakteristike omogućavaju Tegra K1 procesoru da pokrene najnapredniji gejming endžin na svetu, Unreal Engine 4. Unreal Engine je najuspešniji komercijalni licencirani igrački endžin koji napaja stotine igara na PC računarima i konzolama najnovije generacije.

Tegra K1 je i prvi mobilni procesor koji dostavlja iste grafičke karakteristike kao i sledeća generacija konzola (Xbox One, PlayStation 4) i brže performanse od aktuelne genaracija konzola (Xbox 360, PlayStation 3), a sve to staje na dlan vaše ruke.

“Sa uvođenjem ovog revolucionarnog procesora, možemo uzeti aplikacije koje se pokreću na PC-u ili konzoli i pokrenuti ih na Tegri,” izjavio je Tim Sweeney, osnivač Epic Games kompanije i programer Unreal Engine-a. “Od sad pa nadalje mislim da ćemo videti kako se performance i postojeći jaz, između high-end gejminga na mobilnim uređajima i PC-u, smanjuje do tačke u kojoj je razlika između platformi zaista zanemarljiva.”

Računarski napredan: Obezbeđuje nove kreativne mogućnosti
Tegra K1 je prvi processor koji donosi napredne računarske mogućnosti mobilnim platformama – usklađujući svoj napredan GPU kako bi omogućio nova iskustva na mobilnim uređajima.

Ovo je i prvi mobilni processor koji podržava NVIDIA CUDA® – najrasprostranjeniju paralelnu računarsku platform na svetu. Programeri su preuzimali CUDA platformu više od dva miliona puta kako bi kreirali GPU ubrzane aplikacije najnovije generacije za računarski vid, napredno snimanje, prepoznavanje govora, video montažu i još mnogo toga.

Neverovatna efikasnost: Uspostavljanje novih benčmarka
Pored svojih grafičkih i računarskih mogućnosti, Tegra K1 donosi neverovatnu efikasnost. Kepler GPU u srcu Tegra K1 procesora je 1.5 puta efikasniji od drugih mobilnih GPU-ova. To dovodi do bržih performansi pri istoj količini energije i boljeg iskustva igranja, kao i efikasnijeg korišćenja GPU ubrzanih aplikacija.(1)

Kepler – prvobitno predstavljen na desktop i notebook sistemima, a kasnije uveden u radne stanice i super računare – je najbrža i energetski najefikasnija GPU arhitektura na svetu. Desetine miliona grafičkih kartica i sistema zasnovanih na Kepler arhitekturi su proizvedeni, uključujući i GeForce GTX 780 Ti.

“Kepler pokreće svih 10 energetski najefikasnijih superkompjutera na svetu,” izjavio je Linley Gwennap ispred Linley Grupe. “Opadanjem ovih tehnologija, NVIDIA je postavila nove stande kad je reč o mogućnostima mobilnih uređaja.”

Leave a Reply