Hardware

NVIDIA Tegra K1 predvodi Android u gejming, TV, auto industriju i robotiku

Na jučerašnjoj Google I/O konferenciji Tegra K1 čip kompanije NVIDIA je predvodio ekspanziju Android platforme na nova polja računarstva kao što su gejming, TV, auto industrija i robotika.

NVIDIA Tegra K1 čip poseduje 192 programabilna GPGPU jezgra i istu Kepler GPU arhitekturu koja se nalazi i u TITAN grafičkim kartama. Primer GPU računarske moći Tegra K1 čipa se mogao videti nedavno unutar Google projekta pod nazivom Tango koji otvara vrata developerima za rad na novim aplikacijama i primenama računarskog vida i 3D tehnologije.

android

Na I/O konferenciji Tegra K1 čip je prikazao svoju snagu na sledećim poljima:

 

  • Tegra K1 je prvi procesor koji podržava Android Extension Pack – nove gejming ekstenzije koje će se koristiti u novoj L verziji Android sistema koje su demonstrirane koristeći novi Unreal Engine 4 kompanije Epic.
  • Google je najavio da će Android L podržavati 64-bitne procesore – NVIDIA već razvija L na 64-bitnoj verziji Tegra K1 čipa.
  • Tegra K1 je prvi procesor koji podržava Android TV – novu development platformu kompanije Google. Tegra K1 referentna platforma je dostupna za set-top box i TV OEM-ove, dok je Tegra Android TV development platforma dostupna već danas za developere aplikacija, igara i autore sadržaja.
  • Tegra K1 omogućava GPU računarstvo na mobilnim platformama uz pomoć Project Tango tableta namenjenog developerima, tablet će biti prikazan na I/O konferenciji sa novim developer aplikacijama.
  • Tegra omogućava najbolje Android iskustvo u automobilima i pokreće novi Android Auto kompanije Google.

Ono što je Google danas prikazao govori o tome da mobilne tehnologije nisu samo telefoni i tableti. Mobilne tehnologije se šire i obuhvataju mnoge različite oblasti kao što su gajming, automobili, TV i robotika. A mobilno računarstvo če uneti revoluciju na svim tim poljima.

Leave a Reply