Hardware

NVIDIA Tegra platforma u Audi automobilima za prikaz vizuelnih sadržaja

NVIDIA je danas objavila da će tri nova sistema koje pokreće NVIDIA Tegra vizuelni računarski modul (VCM) uskoro biti dostupna u vozilima marke Audi.

Ova inovativna rešenja, koja je nemački proizvođač automobila otkrio na konferenciji za medije na CES 2014sajmu, obuhvataju:

  • informativno-zabavni sistem sa dva puta boljim performansama od svog prethodnika;
  • prvi tablet namenjen automobilima koji je u celosti integrisan u informativno-zabavni sistem vozila; i
  • digitalna kontrolna tabla visoke rezolucije sa fenomenalnim, živopisnim 3D grafičkim ekranima.

Audi Virtual Cockpit

“Audi je lider u razvoju napredne auto elektronike,” izjavio je Taner Ozcelik, potpredsednik i generalni direktor sektora  za automobilizam u kompaniji NVIDIA. “Otkriće prvog sistema za navigaciju zasnovanog na Google Earth-u i prvi tablet namenjen automobilima demonstriraju Audijevu strategiju da primeni tehnologiju potrošačke elektronike u automobilima.”

Snagu Tegra VCM-ova koji pokreću ove sisteme čine veoma fleksibilne platforme, spajajući NVIDIA Tegra mobilni procesor namenjen auto industriji sa NVIDIA 4-Plus-1™ jezgarnim CPU-om, kao i višejezgarnim GPU-om i procesorima za zvuk, video i fotografije.

Informativno-zabavni sistem poslednje generacije

Nagrađivani  Audi Connect sistem donods neočekivan nivo integracije u automobile, omogućavajući Google Earth i Google Street View navigaciju, kao i informacije o saobraćaju i parkingu. Sve to je dostupno pomoću tehnologije prepoznavanja govora i rukopisa. Najnoviji sistem koji pokreće Tegra 3 daje duplo bolje performanse nego njegov prethodnik.

Tablet namenjen automobilima

Audi je lansirao i novu kategoriju mobilnog uređaja poznatu kao smart displej. Ovaj multimedijalni računar koji pokreće Tegra 4 procesor dizajniran je za upotrebu na zadnjim sedištima.  Dodatno je ojačan kako bi izdržao različite uslove rada, od -40 do 80 stepeni Celzijusa, kao i da izdrži iznenadne situacije i potrese koji se mogu pojaviti tokom vožnje.

Sa 10.2-inčnim ekranom,  tablet pokreće najnoviju verziju Android operativnog sistema sa punim pristupom Google Play i Android App prodavnici sa fondom od stotine hiljada elektronskih knjiga, igara, muzičkih naslova i filmova u kojima putnici mogu uživati tokom vožnje.

Kontrolna tabla budućnosti

Pored pomenutog, Audi predstavlja i novu, potpuno digitalizovanu instrumental tablu koju pokreće Tegra 3. Ona će premijerno biti prezentovana 2015. godine u sportskom kupeu Audi TT, a pružajuće informacije u realnom vremenu na 12.3-inčnom ekranu visoke rezolucije.

“Cilj kontrolne table budućnosti je stvaranje zanimljivog i korisnog iskustva uz minimaziranje ometanja,” izjavio je Robert Kolar, rukovodilac sistema instrumental tabli u Audiju. “NVIDIA nam je omogućila da lako dostognemo ovaj cilj.”

Inovacije u oblasti automobilske tehnologije kompanije NVIDIA

Danas na putevima postoji više od 4.5 miliona automobila  koje pokreću NVIDIA procesori, uključujući i najnovije modele od Audi-a, BMW-a, Tesla motora i Volkswagen-a. Više informacija možete dobiti na www.nvidia.com/automotive.

Snaga NVIDIA Tegra K1 procesora za automobilske aplikacije biće demonstrirana na NVIDIA štandu broj 30207 na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, od 7. do 10. januara u Južnoj hali Convention centra u Las Vegasu.

One thought on “NVIDIA Tegra platforma u Audi automobilima za prikaz vizuelnih sadržaja

  1. Jeegy

    Jos malo pa cemo traziti jos kvalitetniju graficku karticu da bi mogli da instaliramo u auto neke veoma zahtevne igrice :)

Leave a Reply