Hardware

Objavljen tajni dosije osnivača Apple-a Stevea Jobsa

Objavljen Jobsov dosije: Prijatelji ga nazvali neiskrenim, agenti sumnjali u iskustva sa drogama

Objavljen je tajni dosije osnivača Applea Stevea Jobsa koji je izradio FBI u trenucima kada je administracija američkog predsednika Georgea Busha starijeg razmišljala o njegovom postavljanju na “osetljivu poziciju”.

Tajni dokument je otkrio da su prijatelji Jobsa optužili da je lažov, za uzimanje droge i nebrigu prema porodici. FBI je izradio dosije od 191 stranice nakon što je američki predsednik 1991. godine razmišljao o njegovom postavljanju na neku od pozicija u Beloj kući.

Celi dokument su zasnivali na izjavama Jobsovih prijatelja i bivših kolega. Bush je razmišljao o postavljanju Jobsa u Predsedničko veće za izvoz koje ga je savetovalo o međunarodnoj trgovini. Jedan dugogodišnji Jobsov prijatelj, sa kojim je išao na fakultet, je kazao da je osnivač Applea “nepouzdana osoba koja nije potpuno iskrena i časna” te dodao kako bi Jobs izvrnuo istinu i iskrivio stvarnost da bi postigao svoje ciljeve, piše Telegraph.

U dosijeu je otkriveno i da je Jobs tri nedelje izbegavao razgovor sa specijalnim agentom. U jednom upitniku je osnivač Applea napisao da nije uzimao ilegalne droge zadnjih pet godina, ali je agentima nekoliko ljudi izrazilo svoje sumnje u Jobsovu prošlost i iskustva sa drogama.

Dosije je objavljen na internet stranicama FBI-ja, a objavljen je na osnovu Zakona o slobodi informacija. Godine kada je dosije nastao se Jobs oženio za Laurene Powell po budističkim običajima. Tada je radio u svojoj kompaniji Next Computing, nakon što je izbačen iz Applea 1985. godine. U Kompaniju sa kojom je stekao slavu se vratio 1997. godine.

Leave a Reply