Foto · Hardware

Olympus µ 1040

Metalna legura u kombinaciji sa crnom bojom odiše kvalitetom i elegancijom…

Olympus µ 1040 nije najmanji digitalni fotoaparat ikada napravljen, ali je sigurno jedan od najmanjih. Obično se aparati po svojim malim dimenzijama ističu u tek jednoj ili dve kategorije, dok je 1040 osim normalne visine, izuzetno uzak, tanak i lagan fotoaparat.

Obzirom da ima periskop objektiv, koji obezbeđuje izuzetno male debljine aparata, µ 1040 spada među najtanje aparate i pogodan je za nošenje u džepu od košulje, unutrašnjem džepu jakne, zadnjem džepu pantalona i sl. Kvaliteti materijala od kojih je izrađen 1040 su izuzetni. U pitanju je kvalitetna metalna legura, koja u kombinaciji sa crnom bojom zaista odiše kvalitetom i elegancijom. Pored toga, 1040 je celokupno jako dobro upakovan i deluje čvrst kao cigla. Slabiji tasteri su deo koji narušava utisak o ergonomiji. Male dimenzije i “kockast” oblik ipak nisu učinili da generalno utisak o ergonomiji bude loš.

Kao što se na osnovu slika može videti, Olympus µ 1040 ima periskop objektiv – objektiv koji je postavljen uspravno i ne izvlači se. Preko objektiva i senzora nalazi se deo čijim se spuštanjem aparat uključuje. To što se objektiv ne izvlači, ne treba da vas navede na to da pomislite da µ 1040 nema optički zum.

Sočiva su postavljena i kreću se uspravno, čime se omogućava menjanje fokusne daljine – optički zum. Pravi raspon objektiva je 6,7 – 20,1 mm, što u kombinaciji sa veličinom senzora od 1/2.33″, dolazimo do računice da je žižna daljina 38 – 114 mm kada se vrednost iskaže u formatu ekv. 35 milimetarskoj fotografiji. Ukupan optički zum je 3x, a objektiv vuče malo ka uskom, obzirom da polazi tek od 38mm.

Brze performanse

Bez obzira što je aparat veoma mali, na njemu se našlo mjesto za prilično veliki displej. Displej ima 230.000 tačaka rezolucije i ovo je dobro poznati LCD koji smo dosta puta viđali na Olympus aparatima. Tečan prikaz, dobar ugao gledanja, dobre boje, izuzetna oštrina, borba protiv odsjaja i posvetljavanje u mračnim situacijama.

Kao što je moglo da se očekuje, blic je na ovom aparatu pomalo slabiji, a zbog dva razloga. Prvi je to što je aparat mali i nije bilo moguće stavljanje jačeg blica, kako iz razloga uštede dimenzija, tako i iz problema eventualnog zagrejavanja ili potrošnje baterije. Drugi razlog za to je što je blenda malo zatvorena na širokom položaju objektiva.

Uspravno postavljen (“periskop”) objektiv se brzo kreće, pa samim tim i otvara vrata za brze performanse, ne zato što je postavljen uspravno, već iz prostog razloga što su sočiva manjih dimenzija, ima ih manje i kreću se na kraćoj razdaljini. Ostale, takođ male, komponente aparata pomažu u ostvarenju što boljih brzinskih rezultata.

Visoke ISO mogućnosti

Kada je o fokusiranju reč, aparat postiže različite rezultate, zavisno od ugla posmatranja. Ako se gleda generalno iz ugla digitalnih fotoaparata, onda µ 1040 ima solidne mogućnosti fokusiranja – što znači da dovoljno brzo fokusira i ima uspješnost fokusiranja u težim situacijama.

Ono što još može da se zamjeri, a što je donekle očekivano, jesu uglovi fotografija, koji su pomalo iskrivljeni, ali to se od jednog aparata malih dimenzija, pogotovo ukoliko ima objektiv “periskop” forme, moglo očekivati.

Osim mogućnosti visokih ISO, naš zaključak o kvalitetu fotografija koje daje µ 1040 nije na nekom respektabilnom nivou. Problem je mali objektiv i to je veoma teško objasniti. Fotografije jesu najbitniji dio fotoaparata, ali su i dalje samo jedan dio slagalice. Za nezahtjevne – poput gledanja fotografija na PC-u, televizoru ili štampanja na uobičajene 10×15 cm formate (ili tek malo veće), µ 1040 će ipak pružiti zadovoljavajući nivo kvaliteta fotografija.

Olympus mju: 1040 je aparat koji svoje kupce mora da nađe među onima koji cijene izuzetno male dimenzije, masu i brze performanse.

Leave a Reply