Foto · Hardware

Olympus E-420

Olympus E-420 je pravi aparat namenjen amaterima kod kojeg je moguće koristiti Compact Flash, Microdrive ili xD memorijske kartice, što je svojstveno mnogo skupljim fotosistemima

Olympus je u naslednika fotoaparata E-410 ugradio mnogo zanimljivih noviteta. Na minijaturnom telu modela E-420 našao se 2,7-inčni LCD ekran, a dodata je i funkcija detekcije lica, kao i naprednija automatika okidanja serije forografija u nizu.

Najveća prednost ovog aparata – njegove mninijaturne dimenzije, ujedno je i njegova velika slabost. Dimenzije su uslovile nešto lošiju ergonomiju, iako je rukohvat unapređen u odnosu na E-410, aparat neće ništa lakše ležati čak ni u ženskoj ruci, te će malo duže rukovanje rezultirati željom za većim fotoaparatom.

Objektiv od 25 mm je odličan, ali su i njegove dimenzije premale. Autofokus je nešto sporiji i u uobičajenim uslovima snimanja, dok se uključivanjem opcije live view pojavljuje problem koji je poznat i u kompakt klasi fotoaparata (tzv. shutter lag), te će vam trebati mnogo vremena da fokusirate željeni objekt.

Mogućnost korišćenja Compact Flash, Microdrive ili xD memorijskih kartica za koje u aparatu postoje dva ležišta, podseća na mnogo skuplje fotosisteme, a za pohvalu je i BLS-1 baterija, koja je dosta izdržljiva i sigurno neće razočarati.

I na ovom aparatu integrisan je Olympusov čistač senzora, koji pokazuje dobre rezultate. U kompletu sa fotoaparatom dolazi i medij sa programom za uređivanje slika Master 2. Fotografije snimljene na vrednosti ISO 800 prepune su šuma, ali  iako sve iznad ISO 400 rezultuje lošijim fotografijama, ono što je snimljeno u zadovoljavajućim uslovima sa dovoljnom količinom svetla, ima jasne boje i zadovoljavajuću oštrinu.

Ako aparatom E-420 snimate u automatskom modu, slike će biti dobro eksponirane, dok se oštrinom ne može pohvaliti. Ipak, taj nedostatak možete rešiti u Picture Modeu koji omogućava da u aparatu pooštrite fotografije.

Ipak, bez obzira na sve mane i nedostatke, Olympus E-420 dobar je izbor za sve one koji se fotografijom ne bave profesionalno.

Leave a Reply