PC računari

AMD A-Serija APU-ova

AMD  je danas, čineći dostupnim nove visoko-performansne AMD Fusion A-Serije Akcelerisane Procesorske Jedinice (APU-ove), najavio narednu generaciju u potrošačkom menstrim računarstvu. Pružajući istinski impresivno računarsko iskustvo u potrošačkim notbuk i desktop računarima, AMD A-Serije APU-ovi omogućavaju brilijantnu HD grafiku, superračunarske-nalik performanse i preko 10,5 sati trajanja baterije [ii].

U sve više digitalizovanom i vizuelno orijentisanom svetu, potrošači pridaju sve veći značaj multitaskingu, živopisnoj grafici, realističnim igrama, nezastajućim videima, i ultimativnim multimedijalnim performansama. Da bi se izašlo u susret ovim potrebama, AMD A-Serije APU-ovi kombinuju do četiri x86 CPU jezgra sa moćnom DirectX®11-sposobnom diskretnog-nivoa grafikom sa i do 400 Radeon™ jezgara i posvećenim HD video procesorom na jednom čipu. AMD A-Serije APU-ovi takođe omogućavaju napredne sposobnosti poput upravljanja interfejsom putem pokreta, multi-monitorsku podršku, 3D zabavu i stabilizaciju slike u realnom vremenu [iii].

“AMD A-Serije APU predstavlja prekretnu tačku za AMD i verovatno je najveća arhitekturalna promena u industriji još od pronalaska mikroprocesora,” kaže Rik Bergman (Rick Bergman),viši potpredsednik i generalni menadžer, AMD Proizvodi Grupe. “Ona najavljuje dolazak brilijantnog sasvim novog iskustva i omogućava bez presedana grafiku i video performanse u notbukovima i PC-ima. Od danas mi donosimo diskretne-klase grafiku u meinstrim.”

AMD A-Serije APU-ovi (prethodno kodnog imena “Llano”) se trenutno isporučuju i planirano je da se pojave u više od 150 notbuka i desktop računara [iv] vodećih OEM-ova tokom drugog kvartala 2011 i dalje. Donoseći seriske i paralelne računarske sposobnosti za HD video, 3D rendering i podacima-intezivne poslove na jednom procesorskom čipu, AMD A-Serije APU-ovi nude programerima softvera snagu i potencijal bez presedana u sve manjem pakovanju.

AMD AllDay™ Potrošnja: Dugo trajanje baterije

AMD A-Serije APU isporučuje snagu prema onome kako korisnik zaista koristi svoj PC: celog dana – bez žrtvovanja performansi. Isporučujući više od 10,5 sati trajanja baterije u mirovanju – više od 50 posto uvećanja u poređenju sa AMD-ovom 2010 mejnstrim platformom – korisnici mogu završiti sve svoje poslove ili odgledati više HD filmova sa samo jednim punjenjem baterije [v]. Dodatno, AMD dinamički promenljiva grafika optimizuje trajanje baterije na PC-ima koji koriste AMD dualno-grafičko rešenje, inteligentno upravljajući statusom potrošnje APU-a i odvojenog diskretnog AMD Radeon™ GPU-a.

“Trajanje baterije za AMD A-Serije APU je ogroman korak napred i iznenadiće mnoge potrošače i komercijalne kupce,” kaže Kris Kloren (Chris Cloran), potpredsednik i generalni menadžer, klijentske divizije u AMD-u. “I superračunarske-nalik performanse će ljudima dati neke veoma revolucionarne sposobnosti, poput stabilizacije slike u realnom vremenu – uklanjajući tokom gledanja svo podrhtavanje videa snimanog iz ruke.”

Brilijantan HD: Svaki piksel je bitan

Ljudi, na njihovim PC-ima, kreiraju, dele i uživaju sve više u digitalnom sadržaju nego ikad pre, AMD VISION Engine – najnapredniji hardver i softver koji se nalazi u svakom AMD A-Series APU pomaže da svaki sadržaj poput videa, igara i fotografija izgleda najbolje što može. HD video je kristalno čist putem posvećene tehnologije za video prikaz i dinamičkog post-procesinga, a i vebsajtovi se brže renderuju pomoću akceleracije HTML5 i Direct2D komponenti. Editovanje, transfer i prikaz HD sadržaja je brži i lakši sa podrškom za napredne standarde povezivanja, uključujući HDMI 1.4a, DisplayPort 1.1, i USB 3.0, zajedno sa prirodnom podrškom za više monitora.

Takođe sa predstavljanjem AMD A-Serije APU-a predstavlja se i sposobnost pod nazivom AMD Steady Video[vi] dizajnirana da stabilizuje video snimak tokom prikaza – čineći da nestabilan, skakutav sadržaj izgleda veoma gladak. AMD A-Serije APU takođe može da omogući i napredne sposobnosti poput interfejsa kontrolisanog pokretom, 3D igranja i 3D Blu-ray video zabavu – osobina koje su sada ključ potrošačkog PC iskustva i očekivanja.

Svaki PC izgrađen sa AMD A-Serije APU-om pruža brilijantan HD nudeći diskretne-klase DirectX® 11-sposobnu grafiku – sa modelima dostupnim gotovopo u svakoj cenovnoj klasi. Samo AMD Fusion APU-ovi nude pravu AMD Dual Grafiku, sa ubrzanjem i do 75 procenata, kada su upareni sa AMD Radeon™ diskretnom grafičkom karticom [vii]. Ova brža, većeg kvaliteta, živopisnija i realističnija ponuda potrošače čini u potpunosti prisutnim u njihovom digitalnom svetu, pogotovo pri igranju.

Personalno Superračunarstvo: Ultimativne Performanse

Potrošači obavljaju više stvari nego ikad sa njihovim PC-ima – od posla do igranja – i sa AMD A-Serije APU-om, čak i laptopovi mogu da održe korak, pružajući naredne generacije paralelno procesovanje. Počevši od 400 gigaflopsa za notbukove, i do 500 gigaflopsa za desktope[viii], AMD A-Serije APU-ovi obezbeđuju da korisnik ima dovoljo procesorske snage i za rad sa najzahtevnijim aplikacijama poput obrade videa i fotografija, prepoznavanja lica, prepoznavanja pokreta i multitasking scenarija. Za najzahtevnija okruženja, AMD Fusion A-Serije APU-ovi nude AMD Turbo Core tehnologiju, koja dinamički optimizuje i ubrzava CPU i GPU performanse prema potrošački-efikasnim nivoima u zavisnosti od pokrenutih aplikacija.

Rastući AMD Fusion Ekosistem

AMD je od lansiranja AMD Fusion APU-ova u Januaru 2011 uočio veliki zamah u zajednici razvoja softvera sa više od 50 vodećih aplikacija koje su sada akcelerisane familijom AMD Fusion APU-ova. I napredni pretraživači poput Internet Explorer 9 donose još živopisnija, naredne generacije veb iskustva kada se izvršavaju na AMD Fusion APU-pokretanom PC-u. Inauguralni AMD Fusion Razvojni Samit, koji se održava sada pa do16. Juna u Sijetlu, Vašington (Seattle, Washington), predstavlja forum za saradnju programera, akademista i inovatora na paralelnom programiranju i industriskim standardima, poput OpenCL™, i pomaže da se izgradi softverski ekosistem na najnovijim računarskim metodologijama.

Leave a Reply