amd
PC računari

AMD, ARM, Imagination, MediaTek i Texas Instruments pokreću novu eru računarskih inovacija

Tehnološki lideri osnovali su HSA Fondaciju kako bi kreirali unifikoavanu, arhitekturu otvorenog standarda namenjenu heterogenom računarstvu; Heterogeni Procesori, koji sadrže dva ili više tipova različitih procesora na jednom čipu, su učestvovali gotovo u polovini prihoda ostvarenih tokom 2011.

Danas na AMD Fusion Razvojnom Samitu (AFDS), globalni tehnološki lideri sastali su se kako bi objavili formiranje Fondacije za Heterogenu Sistemsku Arhitekturu (HSA). HSA Fondacija je ne-profitan konzorcijum osnovan kako bi definisao i promovisao heterogeno računarstvo bazirano na otvorenim standardima, koji će takođe pružiti zajedničku hardversku specifikaciju i opsežan ekosistem podrške kako bi se proizvođačima softvera olakšalo kreiranje inovativnih aplikacija koje su sposobne da u potpunosti iskoriste sjajne sposobnosti modernih procesora.

AMD (NYSE: AMD), ARM, Imagination Technologies, MediaTek Inc., i Texas Instruments (TI) (NYSE: TXN) su članovi osnivači HSA Fondacije Kompanije će zajednički raditi na razvoju jedinstvene specifikacije arhitekture i na pojednostavljenju modela programiranja kako bi se proizvođačima softvera pomoglo u iskorišćenju svih sjajnih sposobnosti modernih centralnih procesorskih jedinica (CPU-ova) i grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova), i na otključavanju performansi i energetske efikasnosti paralelnih računarskih endžina koji se nalaze u heterogenim procesorima.

Standardizovanjem heterogenog programerskog modela, proizvođači softvera su u prilici da na jednostavniji i ekonomičniji način razvijaju novi softver skrojen da iskoristi sve prednosti rastućeg $55.5 milijardi vrednog heterogenog (takođe poznatog kao”hibridnog”) procesorskog tržišta1. HSA Fondacija će otvoriti vrata novoj eri softverskih inovacija, od unapređenja korisničkog iskustva bez presedana, do unapređenja oblak-baziranog upravljanja podacima, striminga i sigurnosti.

“HSA pomera industriju izvan ograničenja, zastarelih sistemskih arhitektura od pre 25+ godina koje u ovom momentu samo sputavaju softverske inovacije,” kaćže Fil Rodžers (Phil Rogers), pdredsednik HSA Fondacije i AMD Korporativni predstavnik. “Nedvosmislenim fokusom HSA Fondacije na potrebe proizvođača softvera, dizajnirali smo zajedničku hardversku platform za rešenja sa visokim performansama, i energetskom efikasnošću. HSA otvara novi svet šansi na polju PC-ja, pametnih telefona, tablet uređaja i ultra tankih notbukova, ali i na polju inovacija u superračunarima i oblak-serverima koji definišu moderno računarsko iskustvo.”

Kao nezavisan konzorcijum, HSA Fondacija je otvorena prema svim industrijekim profesionalcima koji su zainteresovani za pokretanje naredne ere računarskih performansi i energetske efikasnosti. HSA Fondacija je otvorena prema svim inovativnim proizvođačima računarskih komponenti, proizvođačima platformi i Operativnih Sistema, proizvođačima uređaja, nezavisnim proizvođačima softvera, akatemskoj zajednici i programerima otvorenog-koda. Članovi HSA Fondacije planiraju razvoj robustnih razvojnih rešenja za heterogeno računarstvo koje će pokretati inovativne sadržaje i aplikacije razvijene sa razvojnim alatima, softverskim razvojnim paketima (SDK-ovima), bibliotekama, dokumentacijom, obukama, podrškom i sa još mongo toga.

“Pre godinu dana, AMD je smelo objavo plan za kreiranja HSA, počevši sa kombinacijom CPU-a i GPU-a kao unifikovanog procesorskog endžina za kreiranje arhitekture koja će značajno pojednostavniti programiranje heterogenih platformi,” kaže Mandžu Hedžde (Manju Hegde), korporativni potpredsednik Heterogenih Aplikacija i Razvojnih Rešenja u AMD-u. “Danas mi nastavljamo sa liderstvom u heterogenom računarstvu i pokretanju industrije ka usvajanju i kreiranju HSA atrhitekture kao otvorenog standarda.”

“Svi mi zahtevamo više od tehnologije koja nas povezuje sa digitalnim svetom. Grafički interfejsi su od kritične važnosti za korisničko iskustvo ali mogu imati i veoma moćan uticaj. Sa otvorenim standardima proizvođači softvera sada mogu pružiti zaprepašćujuću grafiku bez žrtvovanja energetske-efikasnosti,” kaže Džem Dejvis (Jem Davies), ARM-ov predstavnik i potpredsednik divizije za Tehnologije i Medijske Procesore, u ARM-u. “ARM pozdravlja formiranje HSA Fondacije i veoma smo serćni što smo jedan od osnivačkih članova. ARM-ovo široko iskustvo sa heterogenim sistemima donosi jedistvenu lidersku perspektivu za razvoj odgovarajućih računarskih procesora za odgovarajuće potrebe, baziranih na najnovijim ARM tehnologijama, poput ARM® Mali™ GPU-ova i Cortex™ procesora.”

“Imagination je oduševljen što je jedan od osnivača HSA Fondacije. Naš dugo-zastupan stav je da su heterogene procesorske arhitekture fudamentalne za skalabilnost, fleksibilnost i performanse budućih SoC (Sistem na Čipu) rešenja,” kaže Toni King-Smit (Tony King-Smith), potpredsednik marketinga u Imagination Technologies. “Mi verujemo da je kombinacija CPU-a sa sve moćnijim GPU-om na istom čipu, koja koristi industriski standardne API-je poput OpenCL™, Renderscript Compute, i Direct Compute, prvi vitalni korak na ovom putu. HSA API-i i alati dopunjavaju API-je višeg nivoa kako bi se inžinjerima SoC sistema pomoglo u kreiranju budućih generacija računarskih platformi. Kako proizvođači aplikacija budu sve više usvajali prednosti usvajanja takvih arhitektura, HSA Fondacija će sve više pružati značajna multi-platformska, multi-OS rešenja osiguravajući maksimalu heterogenu portabilnost i optimizovanost aplikacija. Mi se radujemo bliskoj saradnji sa svim osnivačima i članovima HSA Fondacije na kreiranju ključnih otvorenih standarda koji će biti osnova budućeg tržišta računarstva visokih performansi.”

“MediaTek je veoma uzbuđen potencijalom heterogenog računarstva u omogućavanju inovativnih mobilnih aplikacija. Mi verujemo da je otvoreni standard ključ donošenja heterogene tehnologije na mejnstrim tržište pametnih telefona, kaže Čin-Ping Lu (Chien-Ping Lu), viši director Korporativne Tehnološke Kancelarije, MediaTek-a. “Kao proizvođač čipsetova i platformi sa jakim fokusom na tržište mejnstrim pametnih telefona, mi smo veoma uzbuđeni što se pridružujemo AMD-u, našim IP partnerima, Imagination-u, ARM-u, TI-u i drugim industriskim liderima u promovisanju HSA kao otvorenog standarda za heterogeno računarstvo.”

“TI-ovo iskustvo u stvaranju nisko-potrošnog, visoko-performansnog iskustva putem pametne, multi-jezgarne arhitekture naše OMAP™ platforme bez ikakve sumnje čini našu poziciju člana osnivača HSA Fondacije sasvim prirodnom,” kaže Metju Lok (Matthew Locke), direktor, Linux Razvojnog Centra, u TI-u. “Mi se radujemo saradnji sa ostalim liderima u industriji na razvoju usvajanja heterogenog računarstva kao standardne platforme na polju ugradnog, mobilnog, ličnog i oblak računarstva.”

Pored osnivačkih članova, pridruženi članovi i članovi nivoa-podrške će učestvovati u istraživanjima, razvoju, proizvodnji, upotrebi i prodaji HSA i heterogenog računarskog softvera. Za više informacija o članstvu u HSA Fondaciji i prednostima učlanjivanja, molimo vas da posetite www.hsafoundation.com.

Leave a Reply