PC računari

AMD FirePro serverska grafika redefiniše superračunarske performanse

Izvanredne performanse-po-vatu i računarska snaga ujedinjeni su u SANAM superračunar Univerziteta u Frankfurtu, pokretanog AMD FirePro S10000 serverskom grafikom

AMD je blisko sarađivaoi sa  Institutom za Napredna Izučavanja Frankfurtskog Univerziteta (FIAS) kako bi sa SANAM superračunarom stvorili novi standard u energetskoj-efikasnosti superračunara, i obezbedili drugo mesto na najnovijoj Green500 Listi. Superračunar će pomoći FIAS institutu u istraživanjima kvantne hronodinamike.

Pokretan sa 420 AMD FirePro™ S10000 dual-GPU serverske grafičke kartice bazirane na AMD Graphics Core Next Arhitekturi, SANAM superračunar redefiniše superračunarstvo svojom neverovatnom energetskom efikasnošću. Sposoban da isporuči 420 TFLOPS, pruža energetsku efikanost sistema od preko 2.3 GFLOPS po vatu izvršavajući 2,351 miliona operacija u sekunti po vatu, SANAM superračunar preusmerava razmišljanje industrije o određivanju performansi merenjem FLOPS-a ka fokusiranju na ekološki-bitna merenja poput performansi po vatu.

Ovaj najnoviji AMD-ov uspeh dolazi samo dva dana  posle saopštenja da AMD Opteron™ procesori pokreću “Titan” superračunar najviših-performansi prema Top500 Superračunara Internet stranici. Pored toga što zauzima drugo mesto na Green500 listi, SANAM superračunar može biti krunisan i titulom najmoćnijeg i energetski-najefikasnijeg superračunara primarno pokretanog grafičkim procesorima.

AMD je takoće uveo sposobnosti vezane za pouzdanost koje SANAM superračunaru omogućavaju da izvrši 3.6 kvadritiliona operacija dvostruke-preciznosti tokom svog Green500 testa, dodatno demonstrirajući kako se najnaprednije superračunarstvo može postići kroz zelene tehnologije. Šta više, AMD učvršćuje svoju posvećenost budućnosti industrije visoko performansnog računarstva (HPC) predstavljanjem četiri razvojna alata koja omogućavaju programerima da koriste poznate programerske metode kako bi iskoristili tehnologije AMD-ovih diskretnih Grafičkih Procesorskih Jedinica (GPU) i Akcelerisanih Procesorskih Jedinica (APU).

“U toku je masivan preokret u HPC industriji od definisanja performansi superračnunara putem FLOPS-a ka merenju performansi-po-vatu i razvoja ekološki odgovornih tehnologija,” kaže Džon Gustafson (John Gustafson), viši član i glavni proizvodni arhitekta u Grafičkoj Poslovnoj Jedinici, AMD-a. “SANAM superračunar, opremljen sa AMD FirePro S10000 GPU-ovima baziranim na Graphics Core Next Arhitekturi, ima potrošnju od tek 180 kilovata električne energije, što je neverovatno malo za jedan superračunar.Sa rešenjima poput FirePro S10000 i inovativnog softvera od strane AMD-a i njegovih partnera poput AccelerEyes, CAPS Entreprise i PGI mi omogućavamo institucijama da obavljaju najnaprednija istraživanja, kao što je rad na kvantnoj hronodinamici koji obavlja Univerzitet u Frankfurtu, i omogućavamo im da postignu masivne računarske performanse i gustinu procesora, uz ostajanje u okvirima budžeta.”

SANAM je zajednički projekat Frankfurtskog Instituta za Napredna Izučavanja i Kralj Abdulaziz Univerziteta za Nauku i Tehnologiju (KACST) iz Riada, u Saudijskoj Arabiji. Kao integralni deo projekta veoma brzih klastera (HSC), Adtech Global pruža tehnološka istraživanja koja identifikuju sistemska rešenja koja ne bi bila samo odgovarajuća za primenu u HSC klasterima, već  su i prilika za dugoročan razvoj i modifikacije.

“Mi smo se fokusirali na korišćenje tehnologija koje pružaju  sposobnost konstantnog unapređenja performansi, smanjenja troškova i smanjenja potrošnje električne energije,” kaže Rik Rozalski (Rick Rozalsky), potpredsednik Globalnog Poslovnog Razvoja u Adtech Global-u. “Na samom početku smo znali da će SANAM superračunar na kom smo radili zajedno sa Univerzitetom u Frankfurtu i AMD-om biti veoma poseban, ali znati je jedna stvar a videti je sasvim druga. Mi smo radili na mnogim specijalizovanim rešenjima visokog-nivoa, no ipak uvek je veoma uzbudljivo pritisnuti prekidač po prvi put i biti svedok neverovatnim performansama današnjih superračunara. Performanse-po-vatu koje pruža ovaj sistem su apsolutno neverovatne.”

AMD nastavlja sa korišćenjem sposobnosti svojih GPU-ova za masivnu paralelnu obradu kako bi pomogao u ostvarenju budućih proboja u nauci i istraživanjima. Omogućavajući HPC programerima da iskoriste sve prednosti GPU izračunavanja korišćenjem njima poznatih razvojnih alata i programerskih metodologija a koje imaju OpenCL™ u pozadini, AMD radi na razvoju i jačanju softverskog ekosistema namenjenog široj bazi programera i omogući im korišćenje svih prednosti GPU izračunavanja.

Četiri zrela alata za HPC programere

§  Accelereyes ArrayFire: Accelereyes je posvećen razvoju  brzog i jednostavnog GPU softvera. Globalno su dostupne ArrazFire softverske biblioteke za GPU akceleraciju koje pružaju stotine već optimizovanih funkcija za unaprećenje brzine GPU akceleracijom. Kreirane su od strane vrhunskih stručnjaka, i omogućavaju laku integraciju u C, C++, Fortran i Python aplikacije;

§  CAPS Entreprise HMPP kompajler: CAPS Entreprise je vodeći proizvođač rešenja za postavljanje aplikacija na “multi-jezgarne” sisteme. CAPS od-izvora-do-izvora HMPPkompajler je baziran na C, C++ i Fortran direktivama i podržava OpenACC® i OpenHMPP standarde. Uz pomoć AMD-a, kompajler sada sadrži i moćan OpenCL paralni data generator;

§  Portland Group (PGI) Akceleratorski kompajleri:  PGI Akceleratorski Fortran, C i C++ kompajleri ciljaju AMD-ovu liniju APU-ova i AMD-ovu liniju diskretnih GPU akceleratora. PGI nastavlja blisku saradnju sa AMD-om kako bi proširili svoje direktivno-bazirane Akceleratorske kompajlere. Cilj je generisati kod direktno za AMD GPU akceleratore, i generisanje heterogenih x64+GPU izvršni fajl koji automatski koristi i CPU i GPU računarske sposobnosti AMD APU-ova;

§  AMD CodeXL: AMD CodeXL je obiman paket alata koji programerima pruža mogućnost da iskoriste sve prednosti AMD CPU-ova, GPU-ova i APU-ova. On uključuje moćan GPU debager, obimano GPU i CPU proflisanje, i sposobnosti statičke analize OpenCL jezgra, što programerima softvera unapređuje pristupačnost ulaska u eru heterogenog računarstva. AMD CodeXL je dostupan kao proširenje za Visual Studio® i kao samostalna aplikacija za Windows® i Linux®.

Leave a Reply