PC računari

AMD forsira OpenCL standard

AMD je danas objavio povećanje usvajanja OpenCL™ standarda u industriji, u širokom spektru inovativnih softverskih aplikacija. Kao dugogodišnji predlagač industriskih standard, AMD blisko sarađuje sa vodećim softverskim kompanijama kako bi pomogao u optimizaciji njihovih aplikacija širom zajedničkih platformi, pritom akcelerišući njihova rešenja najnovijim tehnologijama, uključujući AMD Fusion Akcelerisane Procesorske Jedinice (APU-ove).

“Softverski programeri mogu značajno imati koristi od rada sa interfejsom zajedničke programerske platforme, kako bi širom svojih platformi, iskoristili izvanredne performanse inovativne, heterogene tehnologije poput AMD Fusion APU-ova,” kaže Mandžu Hedždi (Manju Hegde) korporativni potpredsednik, AMD Fusion Doživljaj Programa.

“Softverska industrija nastavlja da se razvija vratolomnom brzinom uz sve veći broj inovativnih aplikacija koje dolaze na tržište, i koje su bazirane na zajedničkim platformama poput OpenCL, OpenGL i DirectComputie-a.”

Kako programeri softvera usvajaju zajedničke aplikacione programerske interfejse (API-e), u industriji se primećuje spontani rast potrošačkih i komercijalnih aplikacija izgrađenih na OpenCL standardu, zahvaljujući njegovoj fleksibilnosti na svim platformama, operativnim sistemima i proizvođačima hardvera.

“Današnjim kreativnim profesionalcima potrebno je kompletno rešenje koje pruža čist, jasn i neizobličen video prikaz i koje će im dozvoliti da edituju, obrađuju i kreiraju sadržaje brzo i bez prekida,” kaže Dejvid Čejmson (Dave Chaimson), potpredsednik Globalnog Marketinga, u Sony Creative Software. “Novu podršku za OpenCL-bazirani video rendering smo dodali u Vegas Pro 10.0d. Mi ovo vidimo kao čvrst korak ka bržem toku proizvodnje namenjenom video profesionalcima i jako smo posvećeni OpenCL standardu.”

HP Labs takođe sarađuje sa AMD-om na implementaciji OpenCL softvera za kreiranje slika u realnom vremenu za HP-ove velikog-formata komercijalna i industriska rešenja za štampanje. “Inovativna, vrhunska tehnologija je ključ za obezbeđivanje najbolje moguće podrške HP-ovim kupcima komercijalnih štampača,” kaže Aj-Jong Lin (I-Jong Lin), glavni naučnik, Štampe i Isporuke Sadržaja u HP Korporativnim Istraživačkim Laboratorijama. “Upotreba GPU akceleracije u procesu resterizacije slike je omogućila proboj u komercijalnim štamparskim rešenjima i očekujemo da će mo ponoviti taj uspeh na celom tržišnom segmentu, portovanjem naše OpenPL biblioteke na OpenCL standarde.”

Slede primeri aplikacija koje već podržavaju OpenCL ili će ga podržavati u bliskoj budućnosti:

DVD/Media Plejeri

· ArcSoft, TotalMedia® Theatre – Sveobuhvatni softver za video prikaz

· Corel WinDVD® – softver za prikaz Blu-ray™ i DVD sadržaja

Aplikacije zaTele-Prisustvo i Veb-kam

· ArcSoft, Webcam Companion® – Skup aplikacija za HD i 3D podršku veb kamerama

· ViVu VuRoom – Desktop softver za video konferencije većeg broja učesnika

· ViVu VuCast – softver za veb video emitovanje velikih razmera

Softver za Video Kreiranje/Editovanje

· ArcSoft, ShowBiz® – Softver za video editovanje

· Corel Digital Studio™ – integrisani multimedijalni softver

· Corel VideoStudio® Pro – Softver za HD video-editovanje

· Cyberlink PowerDirector – Softver za Video editovanje

· Sony, Vegas Movie Studio HD – Rešenje za kućno studio editovanje HD videa

· Sony, Vegas Pro – Profesionalno rešenje za kreiranje HD video, audio and Blu-ray™ Disc sadržaja

Video, Foto Efekti, Kreiranje Slika i Alati

· ArcSoft, Panorama Maker Pro – Foto i video uklapanje plus upravljanje medijima

· eyeon, Fusion® – Vizuelni efekti i alat za komponovanje videa

· HP Labs, “Svaka Stranica je Različita” obrada resterizovanih slika i kreiranje giga-pikselnih slika za HP velikog-formata, komercijalna i industriska rešenja za štampanje

· Viewdle, Uploader® – Softver za prepoznavanje lica u fotografskim formatima

· Viewdle, Video SDK – Softverski paket za prepoznavanje lica u kreiranju videa

Softver za Video Transkodovanje

· ArcSoft, MediaConverter – Multimedijalni fajl konvertor

· Rovi, MainConcept® Transcoding Platform – Profesionalna aplikacija za transkodovanje

· Rovi, MainConcept® H.264/AVC OpenCL – Razvojni Softverski Paket za Enkodovanje

Softver za Inženjerske simulacije

· Altair Engineering, HyperWorks RADIOSS – Softver za pronalaženje rešenja Analize Konačnih Elemenata (FEA) za linearne i ne-linearne simulacije

· Dassault Systemes, PLM (Product Lifecycle Management) – Softver za simulacije i CAD

· DEM Solutions, EDEM – Softversko rešenje modeliranja diskretnih elemenata za simulacije toka čestica

· ESI Group, PAM-CRASH i PAM-STAMP 2G rešenja – Softver za digitalnu simulaciju prototip i proizvodnih procesa

· MSC Software, MSC Nastran – Softversko rešenje za analizu generalne namene

· OPTIS, RTLab i VRLab – Softversko rešenje za praćenje-zraka u realnom vremenu

Neke od ovih aplikacija će biti demonstrirane u Experience Zone odeljku na AMD Fusion Razvojnom Samitu što se održava 13-16 Juna u Belivju Vašington (Bellevue, Washington). Učesnici na samitu će biti u prilici da se uključe u interaktivne sesije i praktične laboratorije kako bi produbili svoje znanje o naprednom CPU i GPU programiranju i kako bi stekli bolje razumevanje o tome kako softverske aplikacije mogu u potpunosti iskoristiti snagu paralelnog procesovanja APU-ova, donoseći performance slične super računarskim u svakodnevne računarske poslove.

Leave a Reply