PC računari

AMD Fusion APU era počinje

Danas je na Consumer Electronics ShowAMD lansirao novu klasu akcelerisanih procesora koji kombinuju više računarskih sposobnosti nego li i jedan processor u celoj istoriji računarstva. AMD Fusion Familija Akcelerisanih Procesorskih Jedinica(APU-ova) objedinjava – u jednom procesorskom dizajnu –više-jezgarni CPU x86 arhitekture, moćni DirectX®11-sposobni, diskretnog-nivoa gragrafike GPU i paralelni procesorski endžin, blok posvećen video akceleraciji, i magistralu visoke-brzine kojom se prenose podatci između različitih tipova procesorskih jezgara unutar dizajna.

Nova generacija desktop, notbuk i HD netbukova, baziranih na AMD Fusion je sada dostupna sa veoma pristupačnim cenama. Tableti i kompaktni-ugradni dizajni bazirani na AMD Fusion APU-ovima se očekuje da će biti dostupni kasnije tokom prvog kvartala 2011. Novi spektar dostupnih funkcijonalnosti uključuje prikaz HD videa bez seckanja, napredak u računarskoj snazi koja će omogućiti rad sa najzahtevnijim aplikacijama, DirectX 11-sposobnom grafikom i i trajanje baterije tokom celodnevnog rada.

AMD očekuje da vodeći proizvođači AcerAsusDellFujitsuHPLenovoMSISamsungSonyToshiba objave svoje planove za isporuku AMD Fusion APU-baziranih sistema sa veoma privlačnim cenama u kategorijama povoljnih i mejnstrim računara.

“Mi verujemo da su AMD Fusion procesori, jednostavno, najveći napredak procesora još od predstavljanja x86 arhitekture pre više od četrdeset godina,” kaže Rik Bergman  (Rick Bergman), stariji potpredsednik i generalni menadžer, AMD Proizvodi Grupe. “U jednom ogromnom koraku, mi korisnicima omogućavamo da iskuse HD svugde, kao i personalno super-računarsko iskustvo u notbuku koji može da pruži celodnevno trajanje baterije. To je nova kategorija, novi pristup, i otvara sasvim novo iskustva kupcima.”

HD 2.0 Svagde

Sadržaji visoke definicije (HD) je sveprisutan danas. Od YouTube videa, DirectX 11 igara do Blu-ray videa, ljudi pronalaze različite načine da uživaju u ovim sadržajima a računar predstavlja glavno čvorište. Zahvaljujući VISION Endžinu od AMD-a, skupom sposobnosti jedistvenim za sve AMD Fusion APU-pokretane PC-je, vizuelna strana računarstva nikada nije izgledala tako živopisno i realistično. VISION Endžin je neprikosnovena kombinacija:

  • DirectX 11-sposobne grafike
  • Masivne paralelne obrade kojom se ubrzavaju performanse aplikacija
  • UVD3 video akceleratorski blok, koji se nalazi i u novoj seriji AMD Radeon™ HD 6800 GPU-ova
  • Jedistvene sposobnosti grafičkih drajvera koji se mesečno osvežavaju kako bi se konstantno unapređivale vizuelne performanse

Odabir PC-ja opremljenog VISION Endžinom i softvarom od strane AMD partnera znači brže pretraživanje Interneta i aplikacija-nalik iskustvo; predivan  1080p HD video prikaz koji je gladak i tih; video standardne definicije nalikuje videu  visoke-definicije; 2D sadržaj se može  konvertovati u stereoskopski 3D; čak i grafički najintezivnije Internet stranice se brzo učitavaju; manipulisanje HD sadržajem je brzo i lako; i 3D igranje u HD rezolucijama je brzo i živopisno.[iv]

Personalno Super-računarstvo

Veliki deo računarskog iskustva vezan je za softver i sve do sada proizvođači softvera su bili sputavani načinom ne povezane obrade informacija između CPU-ova i GPU-uova. No, AMD Fusion APU-uovi uklanjaju ovu prepreku i proizvođačima pružaju sve prednosti paralelne snage obrade podataka putem GPU-a – više od 500 GFLOP-a za dolazeću A-seriju “Llano” APU-ova[v] – tako donoseći super-računarske performanse za svakodnevne računarske poslove. Više aplikacija može da se izvršava simultano i da rade mnogo brže nego bilo koji prethodni dizajin iste klase.ii

AMD celodnevno napajanje (AllDay™ Power)

Dodatno, AMD Fusion tehnologija omogućava trajanje baterije tokom celog dana – 10 sati ili više.i Nove funkcionalnosti za upravljanje potrošnjom prisutne u jedno-procesorskom dizajnu u mnogome produžavaju vreme između dopunjavanja, čak i kada se uživa u HD sadržaju.

Potrođnja i Performanse: E-Serije, C-Serije i A-Serije APU-ova

Platforma niske potrošnje 2011. (prethodno poznata pod kodnim imenom “Brazos”) unapređuje svakodnevno računarsko iskustvo i od danas je dostupno u obliku dve APU verzije: E-Serije i C-Serije. Ovi APU-ovi koriste nova x86 CPU jezgra kodnog imena “Bobcat”. “Bobcat” je AMD-ov prvo, novo, x86 jezgro još od 2003. i dizajnirano je od samog početka kako bi pružilo zvezdane mobilne performanse.

Nisko potrošni APU-oviModelTDPBroj jezgaraFrekfencija
E-Serija (prethodno kodnog imena: “Zacate”)

Dizajniran za mejnstrim notbukove, Sve-u-Jedan PC-je, i desktope male forme izrade

E-35018 W21.6 GHz
E-24018 W11.5 GHz
C-Serija (prethodno kodnog imena: “Ontario”)

Dizajnirana za HD netbukove i ostaleformate koji se pojavljuju

C-509 W21.0 GHz
C-309 W11.2 GHz

Mejnstrim platforma 2011. je namenjena performansnim i mejnstrim notbukovima i mejnstrim desktopovima. Koristiće 32nm čip A-Serije “Llano” APU, koji uključujue do četiri x86 jezgra i DirectX 11-sposoban diskretnog-nivoa grafike GPU, i planiran je da se pojavi u prvoj polovini 2011.

Leave a Reply