PC računari

AMD imenuje Donald Njuela kao glavnog tehnološkog direktora za servere

AMD je danas objavio imenovanje Donald Njuela na mesto potpredsednika i glavnog tehnološkog direktora (CTO), za servere. Istaknuti inženjer sa više od 20 podnetih patenata, Njuel je prethodno radio kao viši glavni inženjer, vodeći timove za razvoj sistem-na-čipu (SoC) i datacentar arhitektura umrežavanja, u okviru Intel Labs-a pre nego što se pridružio AMD-u na vođenju server rodmapa i programu dizajna platformi.

Kao AMD Server CTO, Njuel je odgovoran za koncepte i definisanje AMD-ovih dugoročnih server roadmapa baziranih na trenutnim uslovima, očekivanoj potražnji i dugoročnim serverskim trendovima. On predvodi višebrojne timove širom sveta i sarađuje sa ostalim AMD-ovim timovima za razvoj i dizajn, kako bi se obezbedila uspešna tranzicija programa od dizajna do tržišnog proizvoda. Njuel je odgovoran Rick Bergmanu, koji je viši potpredsednik i generalni direktor AMD proizvodi grupe.

“ Don Njuel donosi jaku kombinaciju liderskih veština, ekspertiza u inženjeringu i dizajnu i strateškog upravljanja,” kaže Bergman. ” Mi smo veoma srećni da imamo Dona sa nama u momentu kada se spremamo za predstavljanje “Bulldozer” jezgra u našim AMD Opteron procesorima, planiranim za lansiranje u 2011.”

Tokom 16 godina rada u Intel-u, Njuel je predvodio razvoj kako SoC, tako i serverskih platformskih arhitekturnih inovacija u različitim oblastima, sve od klaud-računarstva, pa do raznih mobilnih uređaja. Njuel je takođe inicirao i predvodio I/O Akceleraracisku Tehnologiju (IOAT) od inicijalnih istraživanja pa sve do krajnje implementacije, razvijao je  detaljnu arhitekturu za heterogeno računarstvo i bio je odgovoran za pojavljivanje prvog PC Digitalnog TV prijemnika.

On je predvodio svoj tim u prvobitnom objavljivanju radova u oblastima poput, QoS keš i obrada mrežnih protokola. Njuel je objavljen u više od 60 recenziranih istraživačkih časopisa i publikacija i koautor je IETF RFC2429 koji precizira kako se video prenose putem Interneta. Pre nego što se pridružio kompaniji Intel, bio je softverski inženjer u početku za Datanex Software a kasnije za Sequent Computers. Njuel svoju diplomu osnovnih studija stekao na Univerzitetu Oregon.

Leave a Reply