PC računari

AMD integriše ARM TrustZone sigurnosna rešenja

AMD  je danas objavio da će u svoje buduće proizvode integrisati novo sigurnosno rešenje kako bi izašli u susret rastućoj potrebi kućnih i poslovnih korisnika za sigurnim pristupom njihovim sadržajima i bezbrižnom Internet plaćanju. Kroz strateško tehnološko partnerstvo sa ARM-om, AMD će integrisati proverenu ARM® TrustZone® tehnologiju u svoje buduće Akcelerisane Procesorske Jedinice (APU-ove) putem sistem-na-čipu (SoC) dizajnerske metodologije. Ova prva-u-indstriji saradnja će pomoći u proširenju podrške ekosistema sigurnosti, usaglašavajući x86 hardver sa na svetu najrasprostranjenijim mobilnim sigurnosnim sistemom.

Usvajanjem industrijski-standardnog pristupa sigurnosti čije je TrustZone tehnologija oličenje, AMD i ARM će pružiti kozistentan pristup sigurnosti koji obuhvata milijarde Internet-povezanih mobilnih uređaja, tableta, PC računara i servera – bez obzira da li su oni pokretani ARM procesor-baziranim rešenjima ili AMD x86 APU-ovima. AMD planira da tokom 2013 na odabranim APU-ovima pruži razvojnu platformu koja će imati TrustZone sigurnosne sposobnosti, a koja će se tokom 2014 dodatno proširiti na celokupnu ponudu proizvoda. Na prezentaciji ove nedelje na AMD Fusion razvojnom Samitu 2012 (AFDS), AMD-ov Viši Potpredsednik i Glavni Informacioni Direktor Majk Vulf (Mike Wolfe) opisao je AMD-ovu viziju unapređenja računarske sigurnosti putem unapređenja AMD-ove postojeće sigurnosne tehnologije. Očekuje se da će to uključiti razvoj platformskog sigurnosnog procesora korišćenjem ARM Cortex™-A5 CPU-a koji sadrži TrustZone tehnologiju, koji bi na hardverskom nivou nadgledao i bio od pomoći u zaštiti protiv malicijoznog pristupa osetljivim podatcima i operacijama.

“Sa AMD-ovom podrškom, i pristupanju u rastući TrustZone ekosistem, kućni i poslovni korisnici mogu biti sigurni da su njihovi podatci i sadržaji obezbeđeni industrijski-standardnim sigurnosnim rešenjem koje obuhvata veliki broj uređaja i operativnih sistema,” kaže Vulf (Wolfe). “Ovaj primer AMD-ove dvostrane strategije, koja se oslanja na našu istoriju inovacija u x86 i grafičkim procesorima će takođe uključiti i druge tehnologije i intelektualnu svojinu, što će pospešiti dalji napredak sigurnog računarskog iskustva za naše kućne i poslovne korisnike.”

“Kako tehnologija postaje sve važnija i važnija u našem svakodnevnom životu, sigurnost mora biti prisutna u svakom uređaju. Izazov koji stoji pred industrijom je kako potići tu sigurnost,” kaže Ijan Dru (Ian Drew), izvršni potpredsednik, strategije, u ARM-u. “ Kroz ovo tehnološko partnerstvo sa AMD-om, i porširenjem ekosistema ARM TrustZone tehnologije, mi činimo još jedan važan korak ka rešenju tog problema. Cilj je učiniti sigurnost pristupačnom i kozistentnom za kućne i poslovne korisnike na svim računarskim uređajima.”

Podrška industrije demonstrira potrebu tržišta

Prepoznavanjem prvog puta kada će hardver različitih procesorskih arhitektura biti usklađen sa industrijskim standardnim sigurnosnim rešenjima, tehnološki partneri su prikupili široku podršku industriskih lidera i uticajnih učesnika.
“U Alipay-u, mi težimo pružanju sigurnih i pouzdanih servisa Internet plaćanja stotinama milijona registrovanih korisnika za desetine milijona transakcija koje oni svakodnevno obave,” kaže Stiven Zha (Stephen Zhu), visoki direktor u, Alipay-u. “Ugrađivanjem sigurnosti na hardverskom nivou, AMD i ARM pružaju dodatni nivo zaštite i pomeraju nas jedan korak bliže postizanju tog cilja.”
“Teško je da prođe i jedna nedelja bez pojavljivanja još jedne užasne priče o krađi identiteta ili nekog drugog slučaja probijanja zaštite povezane sa računarima – poput prošlonedeljnog slučaja krađe identiteta na socijalnoj mreži LinkedIn koje je rezultovalo milijonima ukradenih lozinki,” primećuje Nejtan Brukvud (Nathan Brookwood), istraživač u Insight 64. “Loši momci su shvatili da je lakše ukrasti novac sa računara banaka nego samih banaka. AMD-ov potez integracije TrustZone tehnologije u buduće APU-ove će dozvoliti sistemima koji sadrže te APU-ove da poseduju isti nivo hardverski-nametnute zaštite koji danas poseduju najnapredniji uređaji, i omogućiće korisnicima tih sistema da noću mirno spavaju.

ARM TrustZone donosi sigurnost milijonima uređaja

ARM TrustZone tehnologija – sistemski sveobuhvatan pristup sigurnosti – je ključna komponenta ARM arhitekture i integrisana je u ARM Cortex-A serije procesore. Lansirana 2004, TrustZone je rezultat zajedničkog razvoja koje ARM sprovodi sa širokim nizom kompanija i koja je implementirana u širokom nizu današnjih uređaja. Cilj TrustZone ekosistema je da predvodi industrijsku usklađenost i skalabilnost. Ovo će omogućiti milijardama TrustZone tehnologije-baziranim uređajima da dostignu potreban nivo sigurnosti koji je neophodan korisnicima, provajderima usluga, kompanijama i proizvođačima.

Leave a Reply