PC računari

AMD izneo detalje o planovima vezanim za ugradne sisteme

AMD proširuje svoju dvosmernu strategiju i na kupce ugradnih sistema, tako što će biti prvi koji će ponuditi ARM ili x86 SoC, APU ili CPU opcije uparene sa industrijski-vodećom AMD Radeon grafikom

AMD je danas predstavio svoje planove za brzo rastuće tržište ugradnih računara, i postaće prva kompanija koja će tom tržištu ponuditi i ARM i x86 procesorska rešenja namenjena nisko-potrošnim i visoko-preferansnim ugradnim računarskim sistemima. Nova postavka, za koju se očekuje da će biti lansirana 2014. uključuje najbolje u klasi x86 akcelerisane procesorske jedinice (APU-ove) i centralne procesorske jedinice (CPU-ove), prvi pogled na visoko-performansne ARM sisteme-na-čipu (SoC-eve), i novu familiju diskretne AMD Radeon™ ugradne grafike. Ovi noviteti pružaju inženjerima ugradnih sistema veći izbor za precizno usklađivanje sa njihovim potrebama i dizajnirani su da pruže unapređenja u performansama-po-vatu i performansama-po-dolaru. Zajedno sa nedavno lansiranom višestruko nagrađivanom porodicom AMD Ugradne G-Serije SoC-eva koja je visoko podigla lestvicu performansi-po-vatu za nisko-potrošnih multi-jezgarne APU-ove, ovi novi dodaci u liniji ugradnih proizvoda dodatno daju na značaju strateškoj inicijativi AMD-a na fokusu ka brzo-rastućem tržištu ugradnih sistema.

amd-soc

Tržište ugradnih sistema je ogromno i ono čini podsticaj za eru Okružujućeg Računarstva. Ovo tržište je sačinjeno iz različitih segmenata, od kojih inteligentni ugradni uređaji – oni opremljeni sa visoko-performansnim mikroprocesorima, IP povezanošću, i operativnim sistemima visokog nivoa – brzo postaju najznačajniji. Nedavni VDC Research izveštaj ukazuje da će tržište za CPU-ove u tradicionalnim i ugradnim sistemima porasti za 36 procenata, sa otprilike 330 miliona u 2013. na više od 450 miliona jedinica do 2016. a x86 i ARM arhitektura će predstavljati 82 procenta ukupnog dostupnog tržišta (TAM)1.

“AMD je posvećen pružanju onih rešenja zajednici dizajnera ugradnih sistema koja su im neophodna za ostvarivanje uspeha na današnjem brzo transformišućem tržištu koje širi brzinom bez presedana,” kaže Arun Ajenger (Arun Iyengar), potpredsednik i generalni menadžer, AMD Ugradnih Rešenja. “Postoje različite potrebe kupaca u različitim segmentima ovog tržišta, od niske potrošnje do visokih performansi, od Linux-a do Windows-a, i od x86 do ARM arhitekture, i sada sa našim dolazećim portfoliom proizvoda, mi ispunjavamo te potrebe tako što inženjerima ugradnih sistema pružamo širok niz rešenja poduprtih našim dugogodišnjim ugradnim programom za sigurno stabilno snabdevanje kako bi ispunili sve njihove potrebe.”

“Ne zabeležen rast inteligentno-povezanih rešenja tokom narednih nekoliko godina će zahtevati bezbroj nisko-potrošnih a visoko-performansnih rešenja koje uređaje povezuju na oblak,” kaže Džim MekGregor (Jim McGregor), glavni analitičar u TIRIAS Research-u. “Sa svojim novim planom, AMD se oslanja i na ARM i na x86 računarske i grafičke arhitekture kako bi se ispunila vizija kompanije o kreiranju dvosmernog ekosistema. Već postojeći proizvodi u kombinaciji sa novim planom nude cenovne, performansne, i potrošne opcije kojima se izlazi u susret potrebama dizajnera ugradnih sistema.

AMD-ov Plan za Ugradne Sisteme za 2014.

U 2014. AMD planira na da tržište donese dva nove visoko-performansna procesora iz familije AMD Ugradne R-Serije procesora; “Hierofalcon” CPU SOC familje bazirane na ARM Cortex™-A57 arhitekturi i “Bald Eagle” APU i CPU procesore bazirane na x86 mikroprocesorskoj arhitekturi kodnog naziva “Steamroller.” Dolazeći “Steppe Eagle” APU SOC je dizajniran da pruži unapređene performanse sa smanjenu potrošnju u poređenju sa trenutnom AMD Ugradnom G-Serije SoC familijo. Pored toga, “Adelaar” će na tržište doneti prvi diskretni GPU baziran na AMD Graphics Core Next arhitekturi namenjen ugradnim sistemima.

“Hierofalcon” CPU SoC:

“Hierofalcon” je prva 64-bitna ARM-bazirana platforma iz AMD-a koja je namenjena za upotrebu u ugradnim sistemima centara podataka, komunikacionu infrastrukturu i industrijska. Sadržaće do osam ARM Cortex™-A57 CPU-ova sa očekivanom radnom frekvencijom do 2.0GHz i pružaće visoke performanse memorije sa dva 64-bitna DDR3/4 kanala i kodom za ispravku grešaka (ECC) za upotrebu sa visokom pouzdanošću. Visoko integrisani SoC ukljčuje 10Gb KR Ethernet i PCI-Express Generacije 3 za brzo mrežno povezivanje, šta je čini idealnom za upotrebu u kontrolnim pločama.“Hierofalcon” serija takođe pruža unapređenu sigurnost sa podrđkom za ARM TrustZone® tehnologiju i zasebnim sigurnosnim koprocesorom za kriptografiju, u skladu sa povećanim potrebama za sigurnim mrežnim sistemima. Očekuje se da će se prvi primerci “Hierofalcon” SoC-ja pojaviti u drugom kvartalu 2014. a da će masovna proizvodnja otpočeti tokom druge polovine 2014.

“Bald Eagle” APU/CPU:

Sa “Bald Eagle ” procesorima AMD nastavlja sa tradicijom vodećeg ponuđača x86 rešenja namenjenih tržištu ugradnih sistema. “Bald Eagle” je naredna generacija visoko-performansnih x86-baziranih ugradnih procesora dostupnih i kao APU i kao CPU koji sadrže i do četiri “Steamroller” CPU jezgra sa potrošnjom od 35W TDP.  APU proizvodi će pružiti novu energetski-optimizovanu AMD Radeon™ Graphics Core Next GPU arhitekturu, i HSA unapređenja za visoko-performansna ugradna rešenja, što ih čini superiornim rešenjima za narednu generaciju digitalnih znakova i ugradnih digitalnih mašina za igranje. “Bald Eagle” familija će takođe doneti nove sisteme upravljanja potrošnjom, poput podesivog TDP-a, koji inženjerima pruža veću fleksibilnost prilikom dizajniranja. Očekuje se da će “Bald Eagle” biti dostupan u prvoj polovini 2014.

“Steppe Eagle” APU SOC:

“Steppe Eagle” će dodatno povećati performanse i smanjiti potrošnju u odnosu na sadašnju višestruko nagrađivanu AMD Ugradne G-Serije APU SOC platformu, svojom unapređenom “Jaguar” CPU arhitekturom jezgara i AMD Graphics Core Next GPU arhitekturom koje sadrže nove sposobnosti za povećanje CPU i GPU radnih frekvencija. Dizajniran za primenu u nisko-potrošnim ugradnim sistemima, “Steppe Eagle” pruža unapređene performanse-po-vatu sa nižim TDP-om u odnosu na sadašnje AMD Ugradne G-Serije APU SoC-je, kao i uvećane radne frekvencije od preko 2GHz. “Steppe Eagle” takođe inženjerima koji dizajniraju ugradne sisteme pruža fleksibilnost da se oslone na dizajn ploča za  sadašnje AMD Ugradne G-Serije APU SoC-eve i na postojeći skup različitih softverskih aplikacija sa besprekornom kompatibilnošću. Očekuje se da će “Steppe Eagle” biti dostupan u prvoj polovini 2014.

“Adelaar” diskretni GPU:

“Adelaar” je naredna generacija diskretne AMD Ugradne Radeon GPU grafike bazirana na Graphics Core Next arhitekturi specijalno dizajnirana za primenu u ugradnim sistemima. Donosi industrijski vodeće performanse u ugradnu primenu, “Adelaar” dolazi kao multi-čip-modul (MCM) sa pred-kvalifikovanim i integrisanim modulom od 2GB grafičke memorije. “Adelaar” GPU familija će pružiti bogatu 3D grafiku, multi-displej podršku i podršku za DirectX® 11.1, OpenGL 4.2 i za Windows i za Linux. “Adelaar” se očekuje da će biti dostupan u prvoj polovini 2014. sa planiranom dostupnošću u narednih sedam godina kao MCM, mobilni PCI express modul (MXM) i kao standardna PC grafička kartica2.

Sa trenutnom i budućom ponudom, AMD aktivno učestvuje na tržištu ovih inteligentnih ugradnih uređaja sa širokim ekosistemom softverskih i hardverskih partnera i podrškom za sve popularne operativne sisteme uključujući tu i Windows i Linux. Konkretno, kompanija je fokusirana na:

 • Industrijsku Kontrolu i Automatizaciju
 • Digitalne Aparate za Igranje
 • Komunikacijsku Infrastrukturu
 • “Vizuelne Ugradne Sisteme”:
  • Digitalne Znakove
  • Tanke Klijente
  • Medicinsko Slikanje
  • Samo Informisanje i Zabava
 • Set-top-Box/Internet-sposobne pametne TV-ove
 • Štampale/Fotografije
 • Digitalni Nadzor
 • Skladišta
 • Vojsku/Aeronautiku

“AMD je brzo usvojio potrebu za isporučivanjem odgovarajućih SoC čipova za odgovarajuće potrebe u okviru jednog od najsveobuhvatnijih portfolija proizvoda namenjenih ugradnim sistemima,” kaže Tom Kronk (Tom Cronk), izvršni potpredsednik i generalni menadžer, Procesorske Divizieje ARM-a. “Dodavanje uređaja baziranih na 64-bitnom ARM Cortex-A57 procesoru u njihove planove za ugradne sisteme daje dizajnerima ugradnih sistema rešenje koje pruža neverovatne uštede u domenu energetske potrošnje i ceni sistema.”

Leave a Reply