PC računari

AMD lansirao najbržu karticu na svetu – AMD Radeon HD 7970

 AMD Radeon™ HD 7970 je prva grafička kartica na tržištu čiji GPU je izrađen u 28nm tehnologiji proizvodnje i sa PCI Express-om 3.0; poseduje AMD GCN Arhitekturu, AMD ZeroCore Power i AMD Eyefinity 2.0 tehnologiju

AMD  je danas lansirao AMD Radeon™ HD 7970 grafičku karticu namenjenu desktop PC-ima, koja predstavlja na svetu najbržu singl GPU grafičku karticu i jedini GPU baziran na 28nm tehnologiji proizvodnje. Dolaskom AMD Radeon HD 7970, AMD je uveo svoju novu revolucionarnu Grafičkog Jezgra Narednu Arhitekturu koja omogućava nove nivoe računarskih sposobnosti i igranja – ostvarujući unapređenja od preko 150% performane/kvadratni mm u poređenju sa prethodnom generacijom.2Izgrađena sa podrškom za PCI Express 3.0 i AMD CrossFire™ tehnologiju, AMD Radeon HD 7970 grafička kartica stiže spremna za naredni nivo kvaliteta igranja.

“Maksimalno dosledni, “nikad se ne zaustavi”, AMD i ovaj put agresivno unapređuje stvari u grafičkoj industriji – ovaj put sa predstavljanjem na svetu najbrže singl GPU grafičke kartica, AMD Radeon-a HD 7970,” kaže Met Skiner (Matt Skynner), korporativni potpredsednik i generalni menadžer, GPU Divizije, u AMD-u. “Ova grafičke kartica predstavlja revoluciju u grafičkoj industriji. Jednostavno rečeno, AMD Radeon™ HD 7970 menja sve!”

AMD dodatno povećava svoje GPU liderstvo, AMD Radeon-om HD 7970 putem AMD App Akceleracije, koja omogućava izuzetan prikaz videa visoke-definicije i izuzetao unapređenje performansi za sve svakodnevne aplikacije. Revolucionarna unapređenja u AMD Eyefinity tehnologiji omogućavaju igračima i desktop entuzijastima da povežu i do šest displeja na jednu grafičku karticu, i omogućava impresivno i sveobuhvatno stereoskopsko 3D iskustvo i zaprepašćujuću 16k x 16k rezoluciju ekrana.4 Takođe kartica je naoružana i najnovijim PCI Express 3.0 standardom kako bi pružilia bezkompromisan kvalitet slike, a i dodatno je opremljena GDDR5 memorijom, koja omogućava realizaciju sjajnih GPU performansi. Putem svojih inteligentnih AMD PowerTune i AMD ZeroCore Power tehnologija, AMD Radeon HD 7970 pruža više nivoe performansi sa maksimalnom efikasnošću potrošnje energije. 5

“AMD Radeon HD 7970 je sjajan alat u arsenalu bilo kog igrača,” kaže Džon Anderson (Johan Andersson), Arhitekta Rendering-a u DICE-u. “Mi smo blisko sarađivali sa AMD-om tokom razvoja Frostbite 2 endžina za igre, kako bi u potpunosti iskoristili AMD Eyefinity multi-displej tehnologiju i DirectX® 11 za postizanje što većeg zabavnog, realističnog i i sveobuhvatnog igračkog iskustva u Battlefield 3.”

Efiaknsana Arhitektura za Vodeće DirectX® 11 Performanse

 • Nova arhitektura za veće performanse: AMD je još više unapredio efikasnost GPU dizajna uvođenjem 28nm procesa proizvodnje i Grafičkog Jezgra Narednom Arhitekturom, ostvarivši unapređenje od preko 150% performanse/kvadratni mm u poređenju sa prethodnom generacijom.
 • Unapređena AMD PowerTune tehnologija: Dizajniran sa najnaprednijim tehnologijama upravljanja potrošnjom, AMD Radeon HD 7970 je opremljen inteligentnim sistemom za pretvaranje neupotrebljene snage u ekstra performanse dinamičnom kontrolom radnih frekvencija, što igračima omogućava napredne performanse u okviru granica potrošnje koje specifikuju.
 • AMD ZeroCore Power Tehnologija: Igrači zahtevaju, AMD isporučuje – AMD ZeroCore Power tehnologija koja se nalazi u AMD Radeon-u HD 7970 se brine da ni najmanji deo potrošnje se ne troši uzaludo, u stanju kada grafička kartica nije u upotrebi, koristi se najniža potrošnje u stanju mirovanja u poređenju sa bilo kojom trenutno dostupne grafičke kartice. Sa podrškom za AMD CrossFire tehnologiju, AMD ZeroCore Power eliminiše traćenje potrošnje, kao i dodatno zagrevanje i buku dodatne kartice kada ona nije u upotrebi.
 • PCI Express 3.0: AMD Radeon HD 7970 dolazi sa prirodnom podrškom za PCI Express 3.0. Skalireanje performansi na najvišem nivou, garantuje maksimalno GPU iskustvo kada se kartica upari sa najnovijim platformama.
 • Discrete Digital Multi-Point (DDM) Audio: DDM Audio pruža nezavisno puštanje višestrukog broja audo signala ka audio-sposobnim displeima putem DisplayPorta ili HDMI. DDM Audio donosi jedinstveno iskustvo u korišćenju  tokom multi-displejnih video konferencija, direkcionog audija ili multi-sobnog centra zabave.
 • Unapređene Multi-GPU Sposobnosti: AMD CrossFire tehnologija je ultimativna multi-GPU performansna igračka platforma. Omogućavajući igrama-dominiranu snagu, AMD CrossFire tehnologija, zajedno sa PCI Express 3.0, će omogućiti propusnu moć bez presedana u TriFire i QuadFire konfiguracijama.

Ultimativno igračko iskustvo i inovativna AMD Eyefinity 2.0 tehnologija

 • Naredna generacija AMD Eyefinity tehnologije: AMD Eyefinity 2.0 sadrži sasvim-novu podršku za stereo 3D, univerzalni okvir kompezacije, potpuno nov način konfigurisanja displeja kao i prošireno i daleko živopisnije vidno polje. Ovo omogućava korisnicima sa 2560×1600 monitorima u AMD Eyefinity 5×1 konfiguraciji da ostvare horizontalnu rezoluciju od 12,800 piksela, pokrećući vise od 20 million piksela preko svih ekrana. Više od 70 igračkih naslova su sertifikovani za AMD Eyefinity tehnologiju, dok su mnoge AMD Eyefinity-spremne, i jo[ stotine njih su AMD Eyefinity-kompatibilne.
 • DisplayPort 1.2 i HDMI 1.4a: Sa punom podrškom za 3GHz HDMI 1.4a i DisplayPort 1.2 HBR2, AMD Radeon HD 7970 je spreman da pokeće narednu genedraciju displeja sa i do 4K rezolucijom.
 • Izbor 3D zabave sa AMD HD3D tehnologijom: Sa uključivanjem najnovijih stereo 3D tehnologija, AMD nastavlja sa pružanjem naprednog video iskustva na stereo 3D-sposobnim desktopovima i notbukovima pokretanim AMD Radeon grafikom. AMD Radeon HD 7970 je podržan od strane AMD-ove otvaorene 3D inicijative za stereo 3D igranje i gledanje Blu-ray 3D filmova.

Bolje performanse putem AMD App Akceleracije

 • AMD App Akceleracija momogućava vam da brže postignete više stvari: Entuzijasti će užeivati u unapređenim GPGPU performansama i novim sposobnostima u mnogim vrhunskim multimdijalnim, zabavnim i svakodnevnim aplikacijama unapređenim putem AMD App Akceleracije.
 • Visoki nivo podrške industriskim standardima: AMD Radeon HD 7970 u potpunosti podržava DirectCompute® i OpenCL™ tehnologije, čime je omogućena velika podrška današnjim i budućim aplikacijama.

AMD Radeon HD 7970 će biti dostupan od 9. Januara 2012, u maloprodajama širom sveta, sa odabranim modelima čija će početna cena biti $549 US SEP.

Leave a Reply