PC računari

AMD najavljuje prve 64-bitne ARM bazirane serverske procesore za data-centre

AMD će dopuniti ponudu x86-baziranih proizvoda novim procesorima baziranim na ARM 64-bitnoj tehnologiji, počevši od serverskog tržišta

Odvažnim strateškim potezom, AMD (NYSE: AMD) je danas objavio da će pored svojih x86 procesora dizajnirati i 64-bitne procesore bazirane na ARM® tehnologijama namenjene različitim tržištima, počevši od procesora namenjenih oblak i data-cenar serverima. AMD-ov prvi procesor baziran na ARM tehnologiji biće visoko integrisani, 64-bitni multi-jezgarni Sistem-na-Čipu (SoC) optimizovan za energetski efikasne servere velike gustine, koji sada dominiraju u domenu velikih data-centara i pokreću moderno računarsko iskustvo. Prvi AMD Opteron™ procesori bazirani na ARM tehnologijama bi trebalo da se pojave tokom 2014. i sadržaće u sebi AMD SeaMicro Freedom™ superračunarsku tkaninu, vrhunskom industriskom superračunarskom tkaninom.

Nova AMD-ova dizajnerska inicijativa izlazi u susret rastućim potrebama za boljim performansama-po-vatu koje zahtevaju serveri velike gustine, namenjeni računarstvu u oblaku. Kao što je 2003. Svojim Opteron procesorima AMD predstavio prvo mejnstrim 64-bitno x86 serversko rešenje, AMD će biti jedini proizvođač procesora koji će nuditi i x86 i ARM 64-bitni ekosistem kako bi omogućio novi nivo fleksibilnosti, optimalnih performansi i energetske-efikasnosti za oblak i data-centar servere.

“AMD je predvodio tranziciju data-centara na mejnstrim 64-bitno računarstvo svojim AMD64 procesorima, i sa našom dvosmernom strategijom mi ćemo ponovo biti predvodnik velike industriske promene predvodeći široko usvajanje energetski efikasnih 64-bitnih serverskih procesora baziranih na i x86 i ARM arhitekturama,” kaže Rori Rid (Rory Read), predsednik i glavni i izvršni director AMD-a. “Kroz našu saradnju sa ARM-om, mi koristimo AMD-ov bogat IP portfolio, uključujući naše duboko poznavanje 64-bitnih procesora i industriski vodeću AMD SeaMicro Freedom superračunarsku tkaninu, kako bi smo ponudili najfleksibilnije i najkompletnije procesorsko rešenje za modern data-centre.”

“U industriji su konstantno neophodne inovacije kako bi se izašlo u susret neprestanom rastu korisničkih potreba, i ARM i naši partneri omogućavaju povećanje energetske-efikasnosti računarskih rešenja kako bi izašli u susret ovim potrebama,” kaže Voren Ist (Warren East), glavni i izvršni director ARM-a. “Sarađujući sa ARM-om, AMD je u prilici da iskoristi svoj izvanredan IP portfolio, uključujući svoju AMD Freedom superračunarsku tkaninu, sa ARM 64-bitnim procesorskim jezgrima kako bi kreirali rešenja koja ispunjavaju zahteve korisnika i transformišu industriju računarstva.”

Eksplozivan razvoj data centara sa sobom je doneo priliku za optimizaciju računarstva potpuno različitim rešenjima. AMD pruža računarski ekosistem širokog izbora baziran na AMD Opteron x86 CPU-ovima, novim serverske-klase Akcelerisanim Procesorskim Jedinicama (APU-ovima) koje se oslanjaju na Heterogenu Sistemsku Arhitekturu (HAS), a od sada i na 64-bitnim ARM- baziranim rešenjima.

Ovo partnerstvo sa ARM-om predstavlja narednu fazu AMD-ove strategije dvosmernog razvoja rešenja namenjenih rastućem tržištu mega data-centara. U Martu AMD je objavio pruzimanje SeaMicroa, lidera u energetski-efikasnim serverima velike gustine. Sa današnjim obaveštenjem, AMD će integrisati AMD SeaMicro Freedom superračunarsku tkaninu u sve vodeće AMD Opteron, ARM i x86, procesore, a to će omogućiti povezivanje stotina, pa čak i hiljada procesorskih klastera kako bi se pružila energetski najefikasnija rešenja.

“Tokom protekle decenije računarska industrija se oblikovala oko dve procesorske arhitekture – x86 za personalne računare i servere i ARM za mobilne uređaje,” primećuje Nejtan Brukvud (Nathan Brookwood), istraživač u Insight 64. “Tokom naredne decenije, pobornici ovih tehnologija nastojaće da prošire svoje tržišni udeo ulazeći u tržišni segment jedni drugima. Put kojim je AMD sada krenuo omogućiće mu da ponudi proizvode bazirane i na x86 i na ARM arhitekturama, što je sposobnost na koju ni jedan drugi proizvođač nema izgleda da odgovori.”

Na skupu koji je danas AMD organizovao u San Francisku, predstavnici Amazon-a, Dell-a, Facebook-a i Red Het-a su učestvovali na panel diskusiji o prilikama koje nude AMD ARM-bazirana rešenja.

Snimak

Leave a Reply