Print
PC računari

AMD novi četvoro-jezgarni procesori

 AMD  je danas predstavio novog člana svoje 2013 Elitne Mobilne familije procesora, proširujući tako broj opcija svima onima koji traže kristalno-jasnu HD zabavu, energetsku efikasnost, i brze performanse notbukova sa malim ekranima osetljivim na dodir, tableta i hibridnih notbukova.

AMD Elitni Četvoro-Jezgarni A4-1350 akcelerisani procesor je druga četvoro-jezgarna akcelerisana procesorska jedinica (APU) u ovoj kategoriji, sa očekivanom prosečnom potrošnjom od ispod 3W, namenjena mnogim uobičajenim oblicima korišćenja1. Očekuje se da će ovaj novi APU kupcima biti isporučen tokom Oktobra 2013. Drugi AMD Elitni Mobilni APU-ovi su već dostupni u sistemima poput HP Pavilion11 TouchSmart i Acer Aspire V5.

Print

“Prateći neverovatno pozitivan prijem od strane kupaca naših 2013 Elitnih Mobilnih APU-ova, mi smo veoma uzbuđeni ojačavanjem našeg portfolija dodavanjem A4-1350 APU-a,” kaže Bernard Lainhard (Bernd Lienhard), korporativni potpredsednik AMD Klijentske Poslovne Jedinice. “Sa četvoro-jezgarnim performansama, AMD Radeon™ HD grafikom i dugim trajanjem baterije, A4-1350 je idealno rešenje za računare nove forme proizvodnje poput hibridnih notbukova i konvertibilnih PC-ja.”

Pružanje visoko-kvalitetnog HD iskustva u multimediji i igranju igara na uređajima sa malim ekranima osetljivim na dodir i uređajima novih formi proizvodnje podiglo je AMD Elitne Mobilne APU-ove u jedinstvenu, njima svojstvenu, klasu. Dostupni u dvo-jezgarnim i četvoro-jezgarnim konfiguracijama, ovi APU-ovi kombinuju centralnu procesorsku jedinicu (CPU) sa “Jaguar” x86 jezgrima i Graphics Core NextAMD Radeon™ HD 8000 Serije grafiku. Ključne performansne karakteristike AMD Elitne Mobilne familije uključuju:

  • I do 172 procenata veće CPU performanse-po-vatu, sa i do 212 procenata boljim grafičkim performansama-po-vatu u odnosu na prethodnu generaciju2,3;
  • I do 12 sati trajanja baterije u stanju mirovanja4;
  • I do 45 procenta duže trajanje baterije i gotovo pet puta više GPU performanse u odnosu na konkurenciju5, 6.

 

Elitno Korisničko Iskustvo koje pruža AMD

Pored njegovih jedinstvenih preferansnih sposobnosti, AMD A4-1350 APU je naročito dizajniran ne samo da podržava medija- intenzivne i grafički-intenzivne poslove, već i za niz opcija vezanih za povezivanje i za korisničke interfejse koje unapređuju  PC iskustvo, i uključuje:

 

  • AMD Radeon™ Grafiku sa podrškom za DirectX® 11.1 — Omogućava uživanje u čistim i jasnim fotografijama, filmovima i igrama sa performansama grafike diskretnog nivoa.
  • AMD Dock Port — Za upotrebu i do četiri eksterna monitora i sinhronizaciju sa drugim uređajima kroz jedan konektor.
  • AMD AllDay™ Power — Omogućava dugo trajanje baterije.
  • AMD Start Now tehnologija7— Buđenje računara iz hibernacije za par sekundi.

 

Dostupnost i Tehnički Detalji

Očekuje se da će isporuka AMD A4-1350 APU-a kupcima otpočeti u Oktobru 2013. za upotrebu u notbukovima sa malim ekranima osetljivim na dodir, tabletima i hibridnim notbukovima od 13-inča i manje. Tehnički detalji za ovaj novi procesor su:

APU Model

AMD Radeon™                          Brand

TDP

CPU Cores

CPU Clock (Max/Base)

AMD Radeon™              Cores

GPU Clock (Max/Base)

L2 Cache

Max DDR3

A4-1350

HD 8210

8W

4

1.0 GHz

128

300MHz

4MB

DDR3-1066

 

Pored 2013 Elitnih Mobilnih APU-ova, još i dve druge familije čine kompletnu ponudu 2013 AMD Mobilnih APU-ova:

  • 2013 AMD Mejnstrim APU (kodnog naziva “Kabini”) – prvo i jedino četvoro-jezgarno x86 SoC rešenje za notbukove malih ekrana osetljivih na dodir osnovnog nivoa;
  • Nisko-potrošne i standardne verzije 2013 AMD Elitnih Performansi APU-ovi (prethodno poznati pod kodnim nazivom “Richland”) – APU-ovi koji nude najbolje grafičke i računarske performanse namenjeni vrhunskim ultratankim notbukovima visokih performansi.

Leave a Reply