PC računari

AMD Opteron 6200 procesori deo Blue Waters projekta

Na Superkomputingu 2011, AMD je danas objavio da je njihov novi AMD Opteron™ 6200 Serije procesor odabran od strane uredništva i čitalaca HPCwire-a kao jedan od pet novih proizvoda na koje treba obratiti pažnju u 2012, i da će pokretati Blue Waters projekat Nacionalne Naučne Fondacije (National Science Foundation) u Nacionalnom Centaru za Superračunarku Primenu (NCSA), Univerziteta Ilinois. Dodatno, AMD je trajno prisutan na polu-godišnjoj listi TOP500 Superračunara zahvaljujući upotrebi preko dva miliona AMD Opteron jezgara unutar mnogih, na svetu najbržih, superračunara širom 14 zemalja.

“Tehnički najpotkovaniji umovi na svetu su prepoznali prednosti odnosa cene-i-performansi koje AMD stavlja na raspolaganje HPC zajednici, što potvrđuje ugradnja u Blue Waters superračunar i HPCwire nagrada čitalaca i uredništva,” kaže Pol Struseker (Paul Struhsaker), korporativni potpredsednik i generalni menadžer, Komercijalnih Poslova, u AMD-u. “HPC zajednica zahteva skalabilnost i jake performance u izračunavanju sa pokretnim zarezom, visku propusnost memorije za visoko-tredne aplikacije. Ovakvi egzaktni zahtevi su ono na šta se obraća pažnja u dizajniranju novih AMD Opteron procesora.”

Sa više od 235 Cray XE6 ormara baziranih na skoro 50,000 AMD Opteron 6200 Serije procesora, očekuje se da Blue Waters superračunar pruži kozistentne performance od preko jednog petaflopsa i dovede do proboja u izučavanju širokog niza fenomena koji uključuju: evoluciju univerzuma od Velikog Praska, formiranje tornadoa, mehanizme načina na koji virusi ulaze u ćelije, i mnogih drugih naučnih i inženjerskih aplikacija.

16-jezgarni AMD Opteron 6200 Serije procesori već pokreću neke od najbržih HPC sistema sa liste TOP500, uključujući najbrže superračunare u Nemačkoj, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Novi procesori isporučuju nenadmašne performance, skalabilnost i efikasnost sa većim brojem jezgara od prethodne generacije što omogućava upravljane većim brojem tredova po čvoru, a uključene su i nove tehničke instrukcije kao što su AVX, FMA4 i XOP, načinjena su značajna memoriska unapređenja, dizajniran novi Flex FP za 256-bitno izračunavanje u pokretnom zarezu i dodate su nove sposobnosti dizajnirane za HPC. Konačno, AMD rešenja se nalaze u 64 svetska top 500 superračunara. Da bi ste više saznali o novim AMD Opteron 6200 Serije procesorima i bezbrojnim AMD rešenjima namenjenim HPC-u, posetite www.amd.com/hpc.

Leave a Reply