amd-plan
PC računari

AMD otkriva svoju serversku strategiju i buduće planove

AMD  je danas javno otkrio svoju strategiju i planove za ponovno osvajanje udela na tržištu poslovnih i data centar servera, predstavljanjem inovativnih proizvoda koji pružaju ključne tehnologije i ispunjavaju zahteve brzo-rastućih potreba tržišta data centara i računarstva u oblaku.

Pored toga, AMD je otkrio i detalje o svom serverskom portfoliju za 2014. uključujući najbolje-u-klasi Akcelerisane Procesorske Jedinice (APU-ove), dvo- i četvoro-soketne CPU-ove, kao i detalje o onome što se očekuje da će biti industrijska premijera ARM serverskih procesora.  Ovo obaveštenje dolazi nedugo posele objavljivanja opšte dostupnosti AMD Opteron X-Serije procesora, kodnog naziva “Kyoto,” koji u svim benčmarcima dominira tržištem serverskih procesora sa malim jezgrima. Ovi novi, dolazeći, AMD Opteron™ procesori donose važne inovacije na rapidno promenjivo računarsko tržište, uključujući CPU i GPU izračunavanja (APU); ARM servere sa velikim brojem jezgara za računarstvo velike gustine u data centrima; kao i značajna unapređenja u računarskim performansama po-vatu po-dolaru i ukupnoj ceni posedovanja servera.

amd-plan

“Naša strategija je da se istaknemo tako što ćemo iskoristiti našu jedinstvenu Intelektualnu Svojinu (IP) kako bi smo kreirali serverske procesore izuzetno dobro prilagođene ciljanim poslovima, te na taj način omogućimo smanjenje ukupnu cene posedovanja servera. Ova strategija obuhvata i poslovne i data centar servere i uključuje oslanjanje na računarske sposobnosti naše grafike i usvajanje i x86 i ARM seta instrukcija,” kaže Andriju Feldman (Andrew Feldman), generalni menadžer Serverske Poslovne Jedinice u AMD-u. “AMD je bio pionir tranzicije na multi-jezgarne procesore i 64-bitno računarstvo, i mi nameravamo da to ponovimo sa našim AMD Opteron familije procesorima naredne-generacije.”

U 2014. AMD će podići lestvicu u energetske-efikasnosti serverskog računarstva, industrijskom premijerom ARM serverskog CPU-a. 64-bitni CPU, kodnog naziva “Seattle,” je baziran na ARM Cortex-A57 jezgru i očekuje se da će pružiti vodeće u kategoriji performanse protoka, i da će lestvicu performansi-po-vatu podići na novi. AMD će takođe isporučiti najbolji-u-klasi APU, kodnog naziva “Berlin.” “Berlin” je x86 CPU i APU, baziran na novoj generaciji jezgara kodnog naziva “Steamroller.” Dizajniran da udvostruči performanse nedavno predstavljenih “Kyoto” procesora, “Berlin” će ponuditi izvanredne performanse-po-vatu što će omogućiti masivnu gustinu serverskih ormara. Treći danas objavljeni procesor je procesor kodnog naziva “Warsaw,” AMD-ovo 2P/4P rešenje naredne-generacije. Optimizovan je za rad sa izuzetno virtualizovanim poslovima koji se mogu pronaći u poslovnim okruženjima uključujući i potrebu za kompleksnim računarskim analizama podataka, xSQL i tradicijonalnim bazama podataka. “Warsaw” će pružiti značajno unapređene performanse-po-vatu u odnosu na današnju  AMD Opteron 6300 familiju procesora.

 

Seattle

“Seattle” će biti jedini u industriji 64-bitni ARM-bazirani serverski SoC kreiran od strane dokazanog proizvođača serverskih procesora.  “Seattle” će biti 8- a potom i 16-jezgarni CPU baziran na ARM Cortex-A57 jezgru i očekuje se da će raditi na radnim taktovima od 2GHz ili više. Očekuje se da će “Seattle” procesor pružiti 2 do 4 puta veće performanse u odnosu na nedavno predstavljene AMD Opteron X-Serije procesore, i značajno unapređene performanse-po-vatu. Pružiće podršku za 128 GB DRAM memorije, opsežne sisteme za rasterećenje radi bolje energetske efikasnosti i smanjenja CPU uposlenosti, enkripciju serverskog nivoa, i široku podršku za mrežno povezivanje uključujući i integrisani 10GbE.  Biće prvi AMD procesor sa na čipu integrisanom AMD-ovom naprednom Freedom™ Fabric tehnologijom za guste računarske sisteme. AMD planira da proizvede probne primerke “Seattle” procesora u prvom kvartalu 2014. a masovnu proizvodnju planira za drugi kvartal 2014.

 

Berlin

Berlin” je x86-bazirani procesor koji će biti dostupan i kao CPU i kao APU. Posedovaće četiri “Steamroller” jezgra naredne-generacije i pružiće gotovo 8 puta više gigaflopsa po-vatu u odnosu na sadašnje AMD Opteron™ 6386SE procesore. Biće to prvi serverski APU kreiran na AMD-ovoj revolucionarnoj Heterogenoj Sistemskoj Arhitekturi (HSA), koja omogućava uniforman pristup memoriji za CPU i GPU i programiranje čini jednostavnim poput programiranja u C++_u. “Berlin” će pružiti izuzetnu računarsku snagu po-vatu koja će omogućiti masivnu gustinu serverskih ormara. Očekuje se da će biti dostupni tokom prve polovine 2014.

 

Warsaw

Warsaw” je CPU za poslovne servere optimizovan za pružanje neuporedivih performansi i ukupnih troškova posedovanja dvo- i četvoro-soketnih servera. Dizajniran za poslovnu primenu, pružiće unapređene performanse-po-vatu, što smanjuje ukupne troškove posedovanja “Warsaw”-baziranih servera i omogućiće glatku migraciju sa AMD Opteron 6300 Serije familije. U pitanju su u potpunosti kompatibilni soketi sa identičnim softverskim sertifikatima, što čini ove procesore idealnim za AMD Open 3.0 Servere – u industriji cenovno najefikasnijom Otvorenom Računarskom platformom. Očekuje se da će biti dostupni u prvom kvartalu 2014.

 

Leave a Reply