amd_fx
PC računari

AMD predstavio AMD FX-9590 prvi procesor na svetu koji radi na 5GHz

AMD  je danas predstavio najsnažnije članove njihove legendarne AMD FX familije CPU-ova, AMD FX-9590 je prvi na svetu komercijalno dostupan procesor sa radnim taktom od 5GHz. Ovi 8-jezgarni CPU-ovi desktop entuzijastima donose novi nivo igračkih i multimedijalnih performansi.

amd_fx

AMD FX-9000 Serija CPU-ova će biti dostupna inicijalno u desktop PC računarima kroz konfiguracije OEM proizvođača.

            “Na E3 sajmu ove nedelje, AMD je pokazao zašto se nalazi u samom srcu igranja,” rekao je Bernd Lajenhard (Bernd Lienhard), korporativni potpredsednik i generalni menadžer, Divizije Klijentskih Proizvoda u AMD-u. “Novi FX procesor sa radnim taktom od 5GHz je snažan pokazatelj performansi koje zahtevaju igrači koji žele da dožive fenomenalno iskustvo ultra-visokih rezolucija uključujući i AMD Eyefinity tehnologiju. Predstavljanje prvog na svetu komercijalno dostupnog procesora sa radnim taktom od 5GHz je inovacija sa kojom se AMD ponosi.”

“AMD nastavlja sa pomeranjem granica kada su upitanju desktop sposobnosti i snaga performansi,” kaže Voles Santos (Wallace Santos), CEO i osnivač MAINGEAR-a. “predstavljanjem prvog na svetu 8-jezgarnog CPU-a sa radnim taktom od 5GHz, AMD nastavlja liderstvo u inovacijama i pruža našim kupcima najbolje-u-klasi iskustvo. Mi smo oduševljeni što smo deo ovog uzbudljivog lansiranja proizvoda.”

Novi  FX-9590 na 5GHz, i FX-9370 na 4.7GHz bazirani na “Piledriver” arhitekturi, su otključani radi lakšeg overklokovanja i entuzijastima utiru put za uživanje u visokim CPU brzinama i na taj način stečenim performansama[1]. Pored toga, ovi procesori sadrže AMD Turbo Core 3.0 tehnologiju za dinamičku optimizaciju performansi CPU jezgara i omogućavaju najveće računarske performanse za najintenzivnije poslove.

AMD je bio prvi koji je probio barijeru od 1GHz u Maju 2000. i koji nastavlja sa postavljanjem standarda u tehnološkim inovacijama uključujući i  prvi Windows kompatibilni 64-bitni PC procesor i prve istinski dvoj-jezgarne i četvoro-jezgarne procesore. AMD je takođe predstavio i prvi APU (ujedinjujući CPU i Radeon™ grafiku na jedan isti čip) kao i prvi x86 četvoro-jezgarni SoC, nastavljajući sa HSA arhitekturom i modelima programiranja.

Novi AMD FX CPU-ovi će biti dostupni za ugradnju u sisteme širom sveta s  početkom ovog leta. Dva modela koja će biti dostupna su:

  • FX-9590: sa elitnim “Piledriver” jezgrima, i 5 GHz maksimalnim Turbom
  • FX-9370: sa elitnim “Piledriver” jezgrima, i 4.7 GHz maksimalnim Turbom

Leave a Reply