PC računari

AMD predstavio nove APU “Sistem na Čipu” (SoC)

AMD predstavlja nove inovativne APU-ove i SoC-eve koji korisnicima pružaju uzbudljivije i impresivnije iskustvo

AMD , vodeći proizvođač tehnologija koje omogućavaju vizuelno-bogato iskustvo današnjim potrošačima, pružio je danas rani uvid u svoje akcelerisane procesorske jedinice (APU-ove) za 2013. i najavio je novu saradnju sa OEM proizvođačem VIZIO

amd

Na Internacijonalnom Sajmu Potrošačke Elektronike (CES) u Las Vegasu, AMD je demonstrirao operativne čipove  svojih prvih pravih Sistem na Čipu (SoC) APU-ova, kodnih naziva “Temash” i “Kabini”, koji će biti prvi u industriji četvoro-jezgarni x86 SoC-evi. Oba APU-a su predviđena za isporuku tokom prve polovine 2013. Demonstracija je obuhvatala niz vodećih aplikacija i igara pokretanih na “Kabini”-baziranom ultratankom notbuku i na “Temash”-baziranim tabletima i hibridnim notbukovima visokih performansi.

AMD je takođe predstavio novi APU kodnog naziva “Richland” koji se trenutno isporučuje OEM proizvođačima i koji donosi povećanje video performansi u rangu od 22 do 40 procenata poređeno sa prethodnom generacijom AMD A-Serije APU-ova.[i] Očekuje se da će “Richland” dolaziti sa paketom softvera namenjenog potrošačima koji će omogućiti gestikularno i facijalno prepoznavanje što će dramatično unaprediti korisničko iskustvo potorošača. Naslednik “Richland-a” će biti 28nm APU kodnog naziva “Kaveri” sa revolucijonarnom sposobnostima  heterogene sistemske arhitekture (HSA), za koji se očekuje da će biti u prodaji tokom druge polovine 2013.

Takođe, AMD je predstavio i novu seriju diskretnih grafičkih procesora namenjenih visoko preformansnom igranju koji se već isporučuju OEM-ovima, AMD Radeon™ HD 8000m serije grafiku. Ovi najnoviji proizvodi su prikaz kompanijine strategije fokusiranja na kreiranje diferentnog IP liderstva putem tehnologija niske-potrošnje koje ciljaju brzo rastuća tržišta ličnih računara poput ultratankih i hibridnih notbukova i tableta visokih performansi.

“Sa novom linijom revolucijonarnih APU-ova u 2013. AMD je spreman za osvajanje brzo-rastućeg potorošačkog segmenta,” kaže Lisa Su, viši potpredsednik i generalni menadžer, AMD Globalne Poslovne Jedinice. “Mi razvijamo naše proizvode razmišljajući o krajnjem korisniku – kako bi u svakodnevni život doneli sveobuhvatno i živopisno računarstvo. Veoma je uzbudljivo predstavljanje naših industrijski-vodećih APU tehnologija na tržište, uključujući i prvi u industriji četvoro-jezgarni x86 SoC, i daljim razvojem našeg liderstva u grafici i igranju.”

LINIJA APU-OVA ZA 2013. DONOSI OGROMAN ISKORAK NA POLJU PERFORMANSI-PO-VATU I ELITNO SOGTVERSKO ISKUSTVO

·                     “Richland” donosi unapređenja i za CPU[ii] i za grafiku zajedno sa unapređenjem trajanja baterije [iii]. Očekuje se da će “Richland” APU-ovi dolaziti sa bogatim paketom elitnog softverskog iskustva koji će sadržati gestikulacijono i facijalno prepoznavanje, direktno bežično povezivanje sa TV-om i monitorima i prioritizaciju sistemskih resursa prilikom strimovanja videa.

·                  “Kabini” cilja ultratanke notbukove sa izuzetno dugovečnim trajanjem baterije i nudi impresivan nivo performansi i u dvo-jezgarnoj i u četvoro-jezgarnoj verziji. Očekuje se da će “Kabini” doneti uvećanje performansi za više od 50 procenata[iv] poređeno sa prethodnom generacijom osnovnih AMD-ovih APU-ova (kodnog naziva “Brazos 2.0”.)

·                     “Temash” je AMD-ov elitni nisko-potrošni, mobilni procesor za Windows 8 Tablete i Hibride. AMD očekuje da će “Temash” biti SoC sa najvišim performansama na tržištu, i sa 100% višim grafičkim performansama[v] od njegovog prethodnika (kodnog naziva “Hondo”.)

AMD JE SKLOPIO NOVA TEHNOLOŠKA PARTNERSTVA SA POPULARNIM POTROŠAČKIM BRENDOVIMA

Tokom predstavljanja na današnjoj konferenciji za novinare, VIZIO je bio prisutan kako bi  demonstrali novu snažnu saradnju i portfolio AMD-baziranih platrormi VIZIO brenda. VIZIO-ov novi AMD portfolio uključuje 11.6” APU-pokretan tablet PC, dva visoko-performansna ultratanka notbuka sa dijagonalama displeja od 14” i 15.6”, i impresivni 24” Sve-u-Jedan (AiO) sistem.

“U 2013. VIZIO ulazi na potrošačko PC tržište na još veći način i mi smo oduševljeni uključivanjem AMD-a u našu liniju proizvoda radi ostvarenja vrhunskih vizuelnih i igračkih performansi za koje verujemo da njihovi procesori pružaju,” kaže Lili Nouls (Lily Knowles), potpredsednik marketinga proizvoda, u VIZIO-u. “AMD pruža VIZIO tabletima, notbukovima i sve-u-jedan sistemima najbolju grafiku i vizuelno iskustvo za naše korisnike.”

Pored VIZIO-a, u 2013. AMD će podržati širok niz sistema od strane različitih OEM-ova sa vrhunskim sposobnostima i zaprepašćujućim dizajnom.

“ASUS U38 korisnicima donosi vrhunski set sposobnosti i zajedničiki je projektovan u bliskoj saradnji sa AMD-om i Microsoft-om i dizajniran je za Windows 8,” kaže S.Y. Hsu, korporativni potpredsednik, ASUS-a.  “Sa HD ekranom osetljivim na dodir i SSD diskom za brzo podizanje sistema, ASUS U38 donosi AMD A-Serije APU u potpuno novi nivo vrhunskog dizajna.”

“HP Pavilion TouchSmart Sleekbook je HP-ov najpristupačniji sistem sa ekranom osetljivim na dodir, savršenim za Windows 8 korisnike i sa vrhunskim performansama AMD A-Serije APU-ova pruža izuzetno sveopšte iskustvo” kaže, Kevin Frost, potpredsednik i generalni menadžer, Potrošačkih PC-a, Štampača i Personalnih Sistema, u HP-u. “Kvalitetna grafika, visoke performanse u igrama i živopisan audio/video doživljaj koji nudi AMD-bazirani HP TouchSmart Sleekbook će ga učiniti pravim hitom među kupcima svih uzrasta.”

DONOŠENJE SVEOKRUŽNOG RAČUNARSTVA U ŽIVOT NA CES-U

Ovi novi proizvodi proširuju AMD-ovu viziju naredne ere sveokružnog računarstva – konvergencijom računarskih ekosistema čiji je rezultat impresivno iskustvo širom različitih formi izrade putem novih korisnički-vođenih prirodnih interfejsa. Radeći na ovom konceptu, AMD danas, u saradnji sa VIZIO-m, predstavlja u industriji prvi SveOkružni Dom koji posetiocima Zone AMD Iskustva na CES-u daje prvi uvid u umetnost mogućnosti Sveokružnog Računarstva. AMD SveOkružni Dom pruža narednu-generaciju kućnog bioskopa demonstriranu na AMD tehnologijama koje pružaju panoramski HD sadržaj savršeno uparen sa specijalnim audijem kako bi posetioci u potpunosti uronili u istinsko 360° vizuelno iskustvo.

One thought on “AMD predstavio nove APU “Sistem na Čipu” (SoC)

Leave a Reply