PC računari

Apple iMac 27 inča

Još od prvog dana kada su se pojavili, iMac računari izazivaju veliko interesovanje kupaca širom sveta. Svedeni, jednostavni i upakovani u jednu celinu, bili su i ostali predmet obožavanja svih ljubitelja Apple brenda. Trenutno se proizvode u nekoliko serija, a svakako oni najjači modeli dolaze sa najegzotičnijim hardverom i vrhunskom periferijom.

Naša redakcija je ugostila model sa trenutno najvećim ekranom, upakovanim u fantastično aluminijumsko kućište, koje nas je ovih sparnih letnjih dana rashladilo i izmamilo gomilu uzdaha… Pitamo se odakle da počnemo? Pa možda baš od hladnog aluminijuma.

Aluminijumska karoserija

Naravno, još pre nego što smo ugostili ovaj sjajni računar znali smo da dolazi u aluminijumskom kućištu i sa displejom koji ma LED pozadinsko osvetljenje. Dakle, ta činjenica nije predstavljala iznenađenje, uostalom o tome smo već govorili kada smo predstavljali prethodnu generaciju iMac-ova, doduše ne u ovako sofisticiranom obliku, ali je većina vizuelnih odlika već viđena. Istina, ima tu po koja sitnica koji novi iMac čini posebnim, ali o njima će tokom prestavljanja mašine već biti više reči.

Šta je zapravo specifično za najveći iMac u ponudi? Na prvom mestu svakako ogroman displej, koji kao što smo već spomenuli dolazi sa dijagonalom od 27 inča, te raspolaže sa rezolucijom od 2560×1440 piksela. Radi se o TFT active-matrix displeju sa odnosom stranica od 16:9, čija je glavna prednost odlična reprodukcija boja i vrhunski prikaz slike. Naša najveća zamerka u ovom segmentu ide na glossy sloj koji ga prekriva, ne zato što on utiče na kvalitet slike, već zato što je užasno težak za održavanje.

Kvalitet slike koji daje displej je odličan i bar za dve stepenice bolji od one koju smo videli kod prethodne generacije. Oštrina, kontrast i prelom boja su dovedeni skoro do savršenstva, a prikaz detalja je odličan. Tome svakako pored kvalitetnog panela dosta doprinosi i odličan izbor grafičkom podsistema – u konkretnom slučaju odabran je ATI Radeon HD 4850 sa 512MB GDDR3 memorije, što jasno govori o tome da Apple želi da od svojih iMac mašina napravi prestižne multimedijalne centre.

Model koji smo mi imali na testu trenutno spada među najjače 27-mice u ponudi kompanije i baziran je na 2.66GHz Intel-ovom Core i5 (quad core) procesoru. Potpomognut je sa 4GB radne memorije, a ako vam je to malo, možete dodati još koji modul, do maksimalno 16GB – slažete se sa nama da vam više od toga neće biti potrebno? Zanimljivo, ali HDD je od čak 1TB-a i u realnom radu je veoma tih, skoro nečujan, dok to ne možemo reći za optiku.

Uvek smo se pitali zašto Apple ne reši bolje ODD drajv i kod svojih prenosivih računara i kod desktop mašina (ne mislimo na Mac Pro računare), ali očito da je to stavka na koju će ovaj proizvođač u budućnosti morati da obrati više pažnje, ako želi da zadrži No.1 ime na tržištu.

Za kraj priče o hardverskoj konstrukciji dodaćemo još da iMac 27 prati Magic mouse i WiFi tastatura, kojima smo se ranije već detaljnije pozabavili i detaljno ih prikazali. Zvučnici su integrisani i solidnog su kvaliteta, mada je naš savet da ipak pazarite neko profi rešenje čisto da maksimalno možete uživati u audio performansama.

Snežni leopard

Za kraj smo ostavili softversku podlogu koja dolazi u vidu Mac OS X 10.6 platforme poznatije pod imenom Snow Leopard, upakovanu sa brojnim korisnim aplikacijama na sebi. To je jedno veliko plus za sve Mac računare uključujući i iMac-ove, jer korisnik bez nekih većih dodatnih ulaganja dobija sve što mu treba. Napomenućemo samo da je Snow Leopard kao platforma jedna od najstabilnijih, te da su sa poslednjom zakrpom rešeni apsolutno svi problemi vezani za bezbednost podataka, kako van, tako i kada ste na mreži.

Da skratimo priču – iMac od 27 inča predstavlja značajan pomak Apple-a u svetu desktop mašina i to u dva pravca – prvi je izbor hardverske konstrukcije, a drugi vizuelni izgled, kome se jednostavno nema šta zameriti. To kaže i tim ljudi koji sarađuje sa našom redakcijom a bavi se dizajnom i grafičkom pripremom, pa ako je tako onda je pravo vreme da vaše usporene i dotrajale PC mašine zameniti jednim elegantnim iMac-om. Verujte nam na reč, nećete se pokajati!

Proizvođač Apple
Model iMac 27 inch
Procesor 2.66GHz Intel Core i5 (quad core)
Memorija 4GB (dva 2GB SO-DIMMs) 1066MHz DDR3 SDRAM (max. 16GB)
Displej 27″ LED-backlit glossy 16:9 widescreen TFT active-matrix displej; 2560×1440
Grafika ATI Radeon HD 4850 512MB GDDR3
Hard disk 1TB Serial ATA, 7200 rpm
ODD 8x SuperDrive sa 4x double-layer rezanjem (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Raspoloživi portovi 4 USB 2.0 porta
1 FireWire 800 port
Mini DisplayPort
SD card slot
Mreža 10/100/1000BASE-T (Gigabit) Ethernet
AirPort Extreme 802.11n Wi-Fi
Bluetooth 2.1 + EDR
Ostalo iSight kamera
Periferija Wireless Apple Keyboard, Magic Mouse
Ostalo Stereo zvučnici, mikrofon, optički audio ulaz/izlaz
Cena 205.690,00 Din
Kontakt Apcom, www.apcom.rs

izvor itMarket Web portal

Leave a Reply