PC računari

ASUS lansirao novu AMD Seriju 9 matičnih ploča

Nove AM3+ bazirane matične ploče sa digitalnim dizajnom naponske jedinice poseduju UEFI BIOS što do sad nije bio slučaj na AMD starijim modelima matičnih ploča. ASUS je danas lansirao novu liniju AMD baziranih matičnih ploča koja podržava 990FX/990X/970 čipset i AM3+ procesore, tj. ASUS je prva kompanija na tržištu koja je obezbedila u potpunosti kompatibilne AM3+ matične ploče.

Dostupni su modeli iz M5A99/97 serije, iz TUF tabora stiže nam SABERTOOTH 990FX, dok je za okorele gejmere ASUS spremio ROG Crosshair V Formula matičnu ploču. M5A99/97 serija podržava ASUS ekskluzivni Dual Intelligent Processors (DIP), koji funkcioniše na bazi sinhronizacije TurboV Processor Unit (TPU) i Energy Processor Unit (EPU), tj. u pitanju je trenutno najbolja tehnologija za manipulaciju potrošnjom što je i potvrda velikog broja priznatih medija širom sveta.

Premium modeli poseduju UEFI BIOS i drugu generaciju DIP-a koja kombinuje DIGI+ VRM (Digital power design), što opet nismo imali priliku da vidimo na pređašnjim AMD baziranim matičnim pločama.Takođe ASUS matične ploče sa novim čipsetovima serije 9 podržavaju obe multi-GPU tehnologije bilo da je to AMD CrossFireX™ ili da je NVIDIA® SLI™ u pitanju.

Dual Intelligent Processors 2 sa DIGI+ VRM

ASUS M5A99/97 serija matičnih ploča nudi punu podršku za AM3+ procesore, kao i za AM3 procesore starije generacije. M5A99/97 serija podržava DIP2, koji operiše sa DIGI+ VRM tehnologijom u kombinaciji sa TPU i EPU čipovima. DIGI+ VRM dozvoljava korisniku totalnu manipulaciju nad potrošnjom i preciznošću što uveliko može pomoći kod sistema koji su overklokovani. Digitalna kontrola nema gubitaka, i može se reći da poseduje dosta bolji odziv od analogne te i sistemi bazirani na ovoj kontroli daleko su efikasniji u poređenju, kao što rekosmo na ono što smo imali priliku da vidimo kod starijih matičnih ploča, tj. rešenja baziranih na njima. Druga po redu bitna stavka kod M5A99/97 serije je prisustvo UEFI BIOS interfejsa. UEFI BIOS dozvoljava kontrolu nad opcijama uz pomoć miša. Ovakav pristup zameniće već zastareo način menjana opcija unutar BIOS-a uz pomoć tastature.

SABERTOOTH 990FX dolazi u paketu sa CeraM!X, eksluzivnim hlađenjem

Novi saborac iz TUF serije dolazi pod nazivom SABERTOOTH 990FX, tj. to je prvi TUF model koji nosi 990FX čipset. Poznata po odličnim kvalitetu i pouzdanosti u ekstremnim uslovima, TUF serija na čelu sa SABERTOOTH 990FX poseduje CeraM!X hlađenje, tj. ekskluzivno aerodinamično hlađenje koje je 50% veće u poređenju na neke pređašnje modele, što će uveliko pomoći za što efikasnije odnošenje toplote.

Takođe na ploči je prisutna Thermal Radar tehnologija koja na osnovu velikog broja senzora na matičnoj ploči automatski upravlja brojem obrtaja ventilatora za što bolji protok vazduha i stabilniji sistem koji neće podleći pregrevanju. TUF matične ploče sačinjene su od TUF komponenti, tj. od visoko kvalitetnih prigušnica, solid state kondenzatora i MOSFET-ova koji su spremni da podnesu visoka opterećenja.

TUF matične ploče namenje su korisnicima koji žele maksimanu stabilnost u ekstremnim uslovima, koji žele ekstremno pouzdan proizvod, te kad se na sve to doda i informacija o 5 godina garancije može se reći da TUF matične ploče nemaju premca u svojoj cenovnoj klasi.

 

Leave a Reply